E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda büyük sarsıntı---

Küresel borsalarda büyük sarsıntı

Küresel borsalarda büyük sarsıntı
19 Mayıs 2022 - 13:48 borsagundem.com

Küresel borsalar enflasyon ve ekonomik durgunluk endişeleriyle sarsıldı. ABD borsaları geçtiğimiz gün 2020'den bu yana en kötü performansını gösterdi. Yatırımcılardaki karamsarlık diğer dünya borsalarına da yayıldı

Dünya çapında artan enflasyonun küresel çapta ekonomik durgunluğa yol açacağı yönündeki endişelerin artması, ABD'den başlayarak dünya borsalarında sert düşüşlere neden oldu. ABD'de teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi dün yüzde 4,7 düştü. Düşüş oranı, ABD'nin en büyük şirketlerinin çoğunun yer aldığı S&P 500 Endeksi'nde yüzde 4'ü, Dow Jones Endeksi'nde ise yüzde 3,5'i aştı.

ABD borsalarında 2020'den bu yana bir günde bu oranda sert bir düşüş görülmemişti.

Asya borsalarında da benzer bir trend görüldü. Bugün Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,3, Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei ise yüzde 1,8 düştü. Dün yüzde 9 ile son 40 yılın en yüksek enflasyonunun açıklandığı İngiltere'de de FTSE 100 Endeksi sabah saatlerinde yüzde 2,5 düştü. Fransa'da CAC-40 Endeksin'de yüzde 1,8; Almanya'nın DAX Endeksi'nde yüzde 1,9 düşüş görüldü.

BBCTürkçe'nin haberine göre İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi Hargreaves Lansdown'da Kıdemli Analist Susannah Streeter, finansal piyasalardaki düşüşlerin yatırımcıların resesyon endişelerinin derinleşmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Perakende zincirlerinin kârı beklentilerin altında

ABD'de finans piyasalarında haftalardır devam eden düşüşler, dün ülkenin en büyük perakendecilerinin yatırımcı beklentilerinin altında kâr açıklamasıyla perçinlendi.

Perakende zinciri Target, yükselen petrol ve nakliye maliyetlerinin kârını geçen yıla göre yarıya indirdiğini açıklayarak beklentilerin gerisinde kaldı. Şirketin hisseleri yüzde 25 değer kaybederek son 30 yılın en sert düşüşünü yaşadı.

Target'ın finansal sonuçlarını paylaştığı açıklamasında maliyetlerin bu yıl beklenenden 1 milyar dolar daha yüksek olacağı belirtildi. Firma, tedarik zinciri baskılarının en az 2023 yılına kadar normale dönmesini beklemediğini de duyurdu.

New York merkezli Great Hill Capital yatırım şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Hayes konuyla ilgili yorumunda, Target'in sonuçlarının yatırımcıları diğer hisselerde de düşüş yaşanacağı yönünde endileşendirdiğini söylüyor.

Dünyanın en büyük perakende şirketi Walmart'ın yükselen enflasyonun etkisiyle kârında "beklenmedik" bir düşüş açıklamasıyla birlikte hisseleri bir günde yüzde 11 değer kaybetti. Bu 1987'den bu yana görülen en sert günlük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Perakende şirketleri sonuçları, ABD'de son 40 senenin en yüksek yıllık enflasyonunun (yüzde 8,5) tüketici harcamalarını nasıl etkilediğini göstermesi nedeniyle yakından izleniyor.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

ABD borsaları sert düşüşle kapandı

 

Bireysel yatırımcıda iştah kaybı mı var?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İster ye ister haşla19 Mayıs 2022 18:19

    Şimdi malda olanlar normal olarak yarın ile alakalı olumsuz yorumları beğenmiyor,ancak burası dilek ve temenniler köşesi değil borsa sayfası yani beğenmezsenizde beğensenizde yarın patates tava var.

  • sedat19 Mayıs 2022 17:51

    amerika çökmeye devam ederken yarın borsaya iki günlük çakacaklar. yarın ucuz diyerek hisse alınmaz.

  • Salih19 Mayıs 2022 17:03

    Bırakın bu işleri ABD borsaları yükselişte olduğu Zirve yaptığı zaman bizim borsa hep aşağı, ABD borsaları düşüşe geçer bizim borsa çöküşe geçer, borsa İstanbul da yabancı payı ,%64 ten %31 düştü bizim borsa her zaman boşa zaman demek .

  • El ele almaca19 Mayıs 2022 15:41

    Yarın seyir eyle cümbüşü.

  • itirafçı 20 Mayıs 2022 09:36

    çakan çakana çakallar

  • Kuti 19 Mayıs 2022 15:38

    Resmi tatil nedeniyle bizi teğet geçti

  • shortçu19 Mayıs 2022 15:36

    viop shortladık. hisse alınacak zaman değil

  • itirafçı 20 Mayıs 2022 09:37

    çakan çakana çakallar

  • Salman Akkoyun19 Mayıs 2022 14:15

    Bize bişey olmaz.Biz sudan ucuzuz.Dünyanin en ucuz borsasıyız.Abd aşırı yukselmişti.Bekleniyordu bu düşüş.Hisselerinize sahip çıkın.Bist 100 hazirandan itibaren kaldığı yerden yükselmeye devam edecek.

  • coşkun19 Mayıs 2022 15:37

    iki aydır herkese ucuzuz diye malları itelediler. 2 bin puana çakarlar herkesin elinden alırlar sonra çıkartırlar.

  • Bik19 Mayıs 2022 14:06

    Stagflasyon korkusu borsa yatırımcılarını sarmış.