E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ayı tuzağı endişesi---

Küresel borsalarda ayı tuzağı endişesi

Küresel borsalarda ayı tuzağı endişesi
03 Haziran 2022 - 10:48 borsagundem.com

Yatırım uzmanları küresel piyasalarda son rallilere rağmen ayı piyasasının bitmediğini düşünüyor. Chales Schwab baş yatırım sorumlusu, “En vahşi ayı piyasalarında dahi sert, trend karşıtı ralliler görebilirsiniz” dedi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda geçtiğimiz hafta görülen güçlü rallinin ardından yatırım uzmanları borsalarda dibe ulaşılıp ulaşılmadığını tartışmaya başladı. MarketWatch’un haberine göre, Charles Schwab’ın Baş Yatırım Sorumlusu Liss Ann Sonders borsalarda görülen rallinin kısa ömürlü olacağını düşünüyor.

Sonders konuyla ilgili açıklamasında, “En vahşi ayı piyasalarında dahi sert trend karşıtı ralliler görebilirsiniz” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanına göre ABD’de Anma Günü hafta sonu öncesinde görülen ralli yeni ve rahatlatıcı bir rallinin başlangıcından çok “tipik bir ayı piyasası rallisi” gibi görünüyor.

Borsa uzmanı S&P 500, Nasdaq ve Russell 2000 endekslerinde bu yıl yükselişte olan hisselerin sayısının diğer bir deyişle piyasa genişliğinin önemli ölçüde zayıfladığına dikkat çekti. Sonders 2022 yılında söz konusu endekslerde 200 günlük ortalamasının üzerinde işlem gören hisse miktarının ciddi oranda azaldığına işaret etti.

Sonders, “İdeal olarak, daha güvende hissetmek için hisse senetlerinin çok yüksek bir yüzdesinin birlikte ralli yaptığını görmek isteriz” dedi. 200 günlük hareketli ortalamaların üzerinde işlem gören hisse senetleri yüzdesi son dönemde artsa da Sonders bunun yeterli olmadığını düşünüyor. Borsa uzmanı “sürdürülebilir boğa piyasası hareketliliğinin erken aşamalarında genellikle daha yüksek oranda genişlik artışlarının” görüldüğünü sözlerine ekledi.

Charles Schwab baş yatırım sorumlusu ayrıca S&P 500 Endeksi'nin 50 günlük hareketli ortalamasının halen 200 günlük hareketli ortalamanın altında kaldığını söyledi. Sonders’e göre bu durum “öncelikli piyasa eğilimlerinin düşüşü ima ettiğini” gösteriyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz günü yükselişle bitirdi. S&P 500 Endeksi %1,8 yükselerek günü 4.176,82 puanda kapattı. Ancak FactSet verilerine göre endeksin 200 günlük ortalaması 4.451,63 puan. Bu da endeksin halen söz konusu ortalamanın altında seyrettiğini gösteriyor.

Sonders, “Her ne kadar S&P 500 şu ana kadar kapanış fiyatlarını kullanarak endeksin rakamlarına dayanan geleneksel bir ayı piyasası tanımından kaçmış olsa da, zeminin altındaki zayıflık açıkça ayı piyasası bölgesini gösteriyor. Nasdaq, Russell 2000 ve piyasanın spekülasyon odaklı segmentlerinin çoğu kesinlikle ayı piyasalarındadır" ifadelerine yer verdi.

Perşembe günü başka bir notunda ise, SoFi'nin Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young, son ralliler sonucu kriz sürecinden toparlanmaya ulaşıldığından emin olmak için borsada daha fazla "genişlik ve güç" işareti görmek istediğini söyledi.

Young, “S&P 500 Endeksi’nde beş büyük şirketin (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon ve Tesla) endeksin yaklaşık %25’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, performans rakamları da büyük oranda bu çok az sayıdaki isimden etkilenecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı, “Endeksteki diğer hisselerin performansının da yükselmesini görmek istiyorum. Bu bana borsaların büyük isimlerin ötesinde daha fazla dayanıklılığa sahip olduğunu konusunda daha fazla özgüven verecektir” dedi.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

JPMorgan'dan Kolanovic: Borsalar dengeye kavuşacak

 

JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)