E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalara yatırımcı akını başladı---

Küresel borsalara yatırımcı akını başladı

Küresel borsalara yatırımcı akını başladı
08 Ocak 2021 - 10:14 borsagundem.com

Korona virüs aşılarının uygulanmaya başlamasıyla, küresel hisseler yatırımcı çekiyor. Yatırım uzmanları ise ABD teknoloji hisselerinin rallisinin bu yıl da tekrarlanmasının zor olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD borsalarının dışına yöneldi ve ekonomik toparlanmanın devam edeceğini düşünüyor. Birçok yatırım uzmanı, korona virüs aşılarının uygulanmaya başlamasıyla birlikte küresel ekonomi hızlanırken yüksek performans göstermesini bekledikleri gelişen ülke piyasalarına odaklanıyor. Bazı uzmanlar ise 2020’de geride kalan ancak döngüsel hisselerin domine ettiği Avrupa piyasalarına bakıyor.

Uzmanlar ABD hisselerine yatırımların giderek daha fazla teknoloji sektörüne odaklandığını düşünüyor. Sektör geçtiğimiz yıl S&P 500’ün %18’lik getirisinin neredeyse yarısından fazlasına katkıda bulundu. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite ise çok daha iyi performans göstererek, temettüler de dahil %45 yükseliş gösterdi. Bazı yatırım uzmanları bu getirilerin, özellikle de demokratların senatoyu kontrol etmesiyle birlikte, düzenlemelerin sıkılaşmasıyla, gelecek yıl tekrarlanmasının zor olduğunu düşünüyor.

Cambiar Investors’ın Küresel Hisse Stratejisti Munish Malhotra, “bundan sonra fırsatların ABD piyasaları dışındaki uluslararası piyasalarda olacağını düşünüyoruz” dedi. Washington’ın Çin’le sürdürdüğü ticaret gerilimi teknoloji sektöründe ilerlemeye engel olabilir. Aynı zamanda ABD’de de büyük teknoloji şirketleri, Malhotra’ya göre hızlı büyümelerine engel olan zorluklarla karşılaşabilir.

Cambiar son dönemde, Alman mühendislik devi Siemens ve casino operatörü Sands China’yı portföyüne ekledi ve her iki şirketin de, pandeminin ortadan kalkmasıyla fayda göreceğini düşünüyor. 

Yakın zamanda yapılan anket çalışmaları, uluslararası borsalara yönelik ilginin arttığını gösteriyor. Bank of America’nın Aralık ayında gerçekleştirdiği küresel fon yöneticisi anketinde, gelişen ülke hisselerinde ağırlığını arttırdığını söyleyen katılımcıların yüzdesi, 2010’un Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesinde. Aynı zamanda Euro Bölgesi hisselerine yönelik ilgide de artış olduğu görülüyor.

Ancak ABD hisselerine portföylerinde ağırlık verdiğini söyleyen yatırımcıların oranı ise bir önceki aya göre düşüş gösterdi. RBC Capital Markets’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir yatırımcı anketinde ise, gelecek 12 ayda yüksek performans göstermesi beklenen alanların arasında, gelişen ülke hisseleri, küçük sermayeli hisseler ve döngüsel hisseler yer aldı. Gelişen ülkelerle ilgili görünüm, Çin’in etkisiyle destek görüyor. Çin’de ekonominin, 2021 yılında ABD’den ya da Euro Bölgesi’nden daha hızlı büyüme göstermesi bekleniyor.

BNY Mellon Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Sinead Colton Grant, “küresel ekonomi toparlanma göstermeye başlarken, döngüsel sektörlerin öne çıktığını göreceksiniz” dedi. Açıklamasının devamında, “yatırımcılar uluslararası hisse yatırımlarıyla daha fazla çeşitlilik kazanırken, döngüsel alanlara ağırlık verme imkanı da bulacak” ifadesini kullandı. Colton Grant, teknoloji hisselerinin yüksek performans göstermeye devam etmesini beklese de, sanayi ve hammadde sektörlerinin de yükseleceğini tahmin ediyor.

Wall Street Journal’a göre, ABD borsaları giderek daha pahalı bir hale gelerek uluslararası hisselerin çekiciliğini arttırıyor. S&P 500 2020 yılını, gelecek 12 ayın getiri tahminlerinin 22,86 kat üzerinde bitirdi. CIBC Private Wealth’in Baş Yatırım Uzmanı David Donabedian, “birçok gelişen ülke piyasasının büyüme verileri daha güçlü olmasına rağmen, değerlemeleri ABD hisselerine kıyasla düşük” dedi. S&P 500 2020’de %16 ilerleme gösterirken, benzer bir ralli de MSCI gelişen ülke endeksinde görüldü. İki endeks de MSCI Europe’u geride bıraktı.

ABD’de büyüme hisselerinin fazlalığı olumlu etki gösterdi. Pandemi ekonomik aktivitenin online alana geçmesine neden olarak, teknoloji ve teknolojiyle ilgili hisseleri yükseltti. Apple geçtiğimiz yıl %81 yükseliş gösterirken, Amazon %76’lık ralli gördü. Microsoft ise %41 arttı. Bu üç hisse de, yeni yılın başlangıcında bir miktar geri çekilme yaşadı ve demokratların kongrede çoğunluğu elde etmesiyle birlikte, Çarşamba günü daha da düşüş gösterdi.

İleriye bakıldığında, bazı yatırımcılar uluslararası endekslerde avantaj görüyor çünkü, endekslerde hızlı büyüme potansiyeli gösteren ve değer fiyatlarında işlem gören hisselerin dengesinin daha iyi olduğu düşünülüyor. 

Key Private Bank’in Baş Yatırım Uzmanı George Mateyo, “uluslararası piyasalarda, dağılım daha dengeli” dedi. Açıklamasının devamında, “yine de bir miktar büyüme alanında fazlalık olsa da, ABD’de olduğu kadar değil. Bu nedenle ABD piyasalarının, uluslararası piyasaların gerisinde kalabileceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Ekonominin gidişatına karşı hassas olan hammadde sektörü, Avrupa ve gelişen ülke endekslerinin %8’ini oluştururken, bu oran S&P 500’de %3’ün altında. Bu da ekonomik büyümenin kimyasallara, ambalaja ve inşaat malzemelerine talebi arttırması halinde, ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksinin yüksek fayda görmeyeceği anlamına geliyor. S&P 500’de aynı zamanda banka hisseleri de azınlıkta. Banka hisselerinin de ekonomik toparlanmayla birlikte yükseliş göstermesi bekleniyor.

Gelişmeler yukarı yönlü hareketi destekliyor

 

Fiyatlamalarda trend değişimi yok

 

Yabancılar son dönemde ne aldı, ne sattı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)