E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar yüksek enflasyona hazır değil---

Küresel borsalar yüksek enflasyona hazır değil

Küresel borsalar yüksek enflasyona hazır değil
04 Ekim 2021 - 14:01 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel hızla yükselen enflasyon nedeniyle FED’in piyasa desteklerini borsaların beklediğinden hızlı azaltacağından endişe ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalara ilişkin pozitif öngörüleriyle tanınan Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel borsaların enflasyonla mücadele edebilme yeteneğinden şüphe duyduğunu açıkladı.

Siegel CNBC’deki röportajında, “Sıkıntılı bir döneme doğru ilerliyoruz. Enflasyon genel olarak ABD Merkez Bankası’nın (FED) inandığından daha büyük bir sorun olacak” ifadelerine yer verdi.

Finans profesörü, artan fiyatlara bağlı ciddi riskler olduğu konusunda uyardı. Siegel, “FED’in teşvikleri yavaşlatma sürecini hızlandırması için baskı olacak. Borsaların teşviklerin hızlı bir şekilde yavaşlatılmasına hazır olduğuna inanmıyorum” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı Ocak ayının başlarında boğa piyasasının geleceğini başarılı bir biçimde öngörmüştü. 4 Ocak tarihinde yaptığı öngörülerinde Siegel Dow Jones Endeksi’nin 2021’de %14 yükselerek 35.000 puanı bulacağını söylemişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 16 Ağustos tarihinde Dow Jones 35.631,19 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks geçtiğimiz haftayı 34.326,46 puanda kapattı.

Siegel’a göre Wall Street’in karşı karşıya olduğu en büyük tehdit FED Başkanı Jerome Powell’ın yükselen enflasyon nedeniyle kolay para politikalarından beklenenden daha erken vazgeçmesi. Siegel açıklamasında, "Hepimiz pay piyasasındaki gelişmenin büyük bir kısmının FED’in sağladığı likidite ile ilgili olduğunu biliyoruz. Bu destek daha hızlı geri alınacaksa, bu aynı zamanda faiz artışının daha erken gerçekleşeceği anlamına gelir. Her veri de pay piyasası için olumlu değil" ifadelerine yer verdi.

Teknoloji hisseleri için kötü günler geliyor

Borsa uzmanı özellikle büyüme odaklı hisse senetleri üzerinden ve teknoloji hisselerinden endişe ediyor. Siegel halihazırda rekor seviyesinin %5 aşağısında olan teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’nin sert düşüşlerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Siegel, “Uzun vadeli hisse senetlerinin önünde büyük bir sınav olacak. İvme değerinin altındaki hisse senetlerine doğru olacak” öngörüsünde bulundu.

Hangi hisseler tercih edilecek?

Yükselen faiz oranlarından yararlanan, fiyatlandırma gücüne sahip ve temettü sağlayan şirketler Siegel’a göre ileriki süreçte iyi bir zemin yakalayabilir. Borsa uzmanı, “Getiriler sınırlı ve kendinizi uzun vadede hükümet tahvillerine bağlamak istemezsiniz. Bu tahvillerin önümüzdeki altı ayda büyük kayıplar vereceğini düşünüyorum” dedi.

Finans profesörü enflasyonist zeminde düşük performans gösteren kamu hizmetleri sektörünün ve temettü oranlarıyla bilinen tüketici temel ihtiyaçlarının güçlü bir piyasa ortamı yakalayabileceğini açıkladı.

Siegel bu hisseler için “Sonunda güneşli günleri görebilirler. Eğer temettünüz varsa firmalar fiyatlarını artırabilir ve tarihsel olarak temettüler enflasyon korumalıdır. Tabii ki bu getiriler devlet tahvilleri gibi stabil değildir. Ancak enflasyon korumalıdır ve pozitif bir getiridir” açıklamasında bulundu.

Altın yatırımı yoksayılıyor

Finans profesörü altın için de boğa piyasası görüşleri paylaşıyor. Siegel enflasyon koruması olarak altının görece ucuz bir varlık haline geldiğini ve bunun sebeplerinden birisinin de Bitcoin’in popülerliği olduğunu söyledi.

Siegel, “İnsanlar Bitcoin’e dönüyor ve bana kalırsa altını görmezden geliyor. 70’lerdeki enflasyonu hatırlıyorum da herkes gözünü altına çevirmişti. Biriktirilebilir varlıklara yönelmişti. Değerli metallere yönelmişti. Bugünün dijital dünyasında insanlar Bitcoin’e yöneliyor ve bence altını yoksayıyor” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı ayrıca emlak fiyatlarındaki sıçramadan da rahatsız değil. Siegel, “Bunun bir balon olduğunu düşünmüyorum. Yatırımcılar enflasyonun bir kısmını öngörmüştü. Mortgage faizlerinin çöken gayrimenkul piyasası nedeniyle çok daha fazla yükselmek zorunda kalacağını düşünüyorum. Bu nedenle bana kalırsa gayrimenkul ve GYO’ların satın almak için iyi varlıklar olacaklar” dedi.

Enflasyon artarken nasıl portföy oluşturmalı?

 

Borsalarda enflasyon ve faiz baskısı!

 

Kripto paralar düşüş ağırlıklı seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)