E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar uçurumun kıyısında---

Küresel borsalar uçurumun kıyısında

Küresel borsalar uçurumun kıyısında
27 Eylül 2022 - 12:58 borsagundem.com

Art arda gelen olumsuz haberlerle birlikte küresel piyasalar ‘kırılma noktasına’ yaklaşıyor. Son yapılan bir araştırma küresel resesyon ihtimalinin yüzde 98’e kadar ulaştığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü Wall Street yatırımcıları için sert bir uyarı niteliğindeydi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele amacıyla şahin politikalarını sürdürdüğü dönemde ABD hisse senetlerinin de serbest düşüşte olduğu açıkça görüldü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz gün İngiltere Sterlini’nin zayıflamasının ardından ve emtia piyasalarının doların ağırlığını hissetmesi sonrasında Wall Street endekslerinde bazı kritik eşikler aşıldı. S&P 500 Endeksi Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dow Jones Endeksi 29.260,81 puanda kapanarak ayı piyasası topraklarına girdi. Bu süreçte ABD Hazinesi tahvil getirileri yükselmeye devam etti ve 10 yıllık tahvil faizi 21 baz puana kadar yükselerek Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesi olan %3,898'e ulaştı.

Borsa araştırmaları şirket Ned Davis’in yan zamanlı bir araştırması resesyon ihtimalini %98 olarak gösteriyor. Morgan Stanley Servet Yönetimi’nden Lisa Shalett ise bilanço konusunda iyimser davrananların ‘uykusunda yürüyerek uçuruma doğru ilerlediğini’ yazdı.

FED durmayacak

Dünya çapında kötü haberlerin birikmesiyle, 2008'den bu yana en kötü performansını sergileyen hisse senedi piyasaları için satış baskısı hala yoğun ve hızlı bir şekilde devam ediyor.

Bloomberg’ün haberine göre Homrich Berg’in Baş Yatırım Sorumlusu Stephanie Lang, “Ne yazık ki bu sadece üstesinden gelinmesi gereken bir süreç zira FED durmayacak ve piyasalar da buna göre hareket edecek. Aşağı yönlü riskler devam ediyor zira öngörüler şimdi olmasa bile yakın zamanda resesyonda olacağımızı gösteriyor” dedi.

Pazartesi günü İngiltere borsasındaki karamsar hava tüm dünyadaki risk iştahını düşürdü. Finans piyasalarında bir şeylerin kırılmak üzere olduğu endişeleri yayıldı. S&P 500 Endeksi üst üste beşinci gün düştü, teknoloji hisseleri zarar gördü. Düşük sermayeli firmalardan oluşan Russell 2000 Endeksi %1,4 kayıp verdi.

Küresel resesyon ihtimali yüzde 98

Ekonomik büyüme konusundaki endişeler aylardır devam ediyor. Ancak sanayi yatırım döngüsünde ve ABD konut piyasasında yeni başlayan zayıflık, yatırımcılarda işlerin hızla kötüleştiği endişesinin yayılmasına neden oldu.

Ned Davis Research tarafından hazırlanan küresel bir resesyon olasılığı modeli son zamanlarda %98'in üzerine çıktı ve "şiddetli" bir resesyon sinyalini tetikledi. Araştırma firmasından Alejandra Grindal ve Patrick Ayres modelin daha önde 2020 ve 2008-2009 gibi akut gerilemeler sırasında bu derece yükseldiğine dikkat çekti.

Araştırmacılar paylaştıkları notta, "Bu gösterge 2023'te şiddetli bir küresel resesyon riskinin arttığını ve bunun da küresel hisse senetleri için daha fazla aşağı yönlü risk yaratacağını işaret ediyor" dedi.

Boğaların cesareti kırıldı

Cuma günü ABD borsaları rekor bir hızla satışa geçmişti. Borsaların önceki seansta dibe ulaştığını düşünen yatırımcılar pazartesi günü hisse senetlerine yöneldi ve bazı hisse senetleri kısa vadeli ortalama fiyatlarını takip etti.

Ancak borsalardaki korku yeniden açgözlülüğü yendi. Piyasanın hali hazırda dip yaptığına inanan ve dipten almaya istekli olan boğa yatırımcıları satış dalgasının devam etmesiyle hüsrana uğradı

Araştırma şirketi 22V Research’ün Kurucusu Dennis DeBusschere “Hareketler o kadar yoğun ki herkes çok kötü bir borsa veya ekonomik çıktılar gibi bir şeylerin çöküp çökmediğini görmek için bekliyor” ifadelerine yer verdi.

Kâr resesyonu kaçınılmaz

Yatırımcılar 2022'nin çoğunluğunu kâr resesyonu fikrine direnerek geçirdi. Ancak söz konusu senaryo gün geçtikçe kaçınılması daha zor görünen bir şey haline geldi. Morgan Stanley Servet Danışmalığı Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Shalett'e göre, konut piyasası da dahil olmak üzere ekonomik yavaşlamanın göstergelerine işaret ederek, FED politikasının etkilerini gecikmeli gösterdiğini ve yatırımcıların "bir hesaplaşma günüyle karşı karşıya kalabilecekleri" konusunda uyardı.

Hisse senedi yatırımcıları sadece ekonomik verileri altı ay sonraki bilanço tahminlerine çevirmede iyi oldukları biliniyor. Bu aynı zamanda bilançoları sürükleyen rüzgarın “yanlış bir güvenlik algısını” destekliyor olabileceği şüphelerini de beraberinde getiriyor. Zira para politikaları bazen iki yıla kadar uzun süreli gecikmelerle etkilerini hissettirebiliyor.

Shalett konuyla ilgili açıklamasında, “Bu ayı piyasası henüz bitmedi ve eğer yatırımcılar hızla yükselen faiz oranlarının etkilerini hafife almaya devam ederse daha fazla negatif sürprizleri beklemeleri gerekir” ifadelerine yer verdi.

Borsalarda dolar kıyameti yaklaşıyor

Bu arada doların güçlenmesi de küresel üreticiler için zorluklar yaratıyor. Pazartesi günü dolar bir noktada, bütün büyük para birimleri karşısında güçlendi ve korkunç bir "kıyamet döngüsünün" çağrılarını yeniledi.

FBB Capital Partners Araştırma Direktörü Mike Bailey, “Neredeyse merkez bankacılarının faiz oranlarını yükseltmesi ve işverenlerin işçileri elinde tutması arasında bir silahlanma yarışı var. Söz konusu tablo, önümüzdeki ilkbaharda oldukça dik oranlardaki hareketlerle sonuçlanabilir. Bu da tahviller ve yüksek büyüme gösteren hisse senetleri için kötü olur” ifadelerine yer verdi.

Küresel finans piyasaları havlu atıyor

 

Wall Street hayal görüyor: Borsalar yükselecek

 

Küresel borsalar neden düşüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fed faiz artışı hakkında 28 Eylül 2022 00:08

    FED in faiz artışı oranını düşürmesi lazım. Hem doğalgaz- enerji fiyatları hemde faiz artışı büyük zorluk oluşturuyor şirketler için. Hem Avrupa hem Amerika hemde Çin deki birtakım sorunlar üretimi azaltmaya neden oluyor haliyle. Ama daha da derinleşirse işler iyice sarpa saracak ve ekonomi çok yavaşlamış olacak. Bunu iyi düşünmesi lazim Merkez bankalarının. Çok ciddi bir durum

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ27 Eylül 2022 16:56

    KİME İNANACAĞIMIZA ŞAŞIRTIYORUZ RESMEN BİRİ DİYOR BORSALAR UÇURUMUN KENARIN DA BİRİ Dİ AYI PİYASASINDAYIZ RESMEN KİME İNANACAĞIZ ARKADAŞ.KİM YALAN SÖYLÜYOR.KİM DOĞRU SÖYLÜYOR.

  • hakukutiku27 Eylül 2022 22:49

    DOLAR DİĞER EKONOMİLERİ  BİR AĞ GİBİ YUTUYOR. O YUTTUKÇA DEVLETLER  DOALR TEDARİK EDEMEDİĞİ İÇİN  FAİSİN FALSIAN DOVİS PİYASADAN AKRŞILAMAK SORUND AKALIYOR GİBİ. YANİ HEPSİNİN AĞINI BAŞTA TUTAN ABD....   İSTEDİĞİ ANDA SADECE AĞI ÇEKECEK... AĞDAKİLERİ DEMEYE GERKE YOK SANIRIM BANA GÖÖRE. ENRJİYİ TEK HAT GİBİ KENDİNE BAĞLAYAN ULKELRİN DURUMU İLE DOLARI KÜRESEL PARA YAPAN FİKİRLİLER  ÇOK AKILLI GEÇİNİRLERDİ Bİ SAMANALR SANİREM. YTD.