E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar hisse geri alımlarıyla toparlanıyor---

Küresel borsalar hisse geri alımlarıyla toparlanıyor

Küresel borsalar hisse geri alımlarıyla toparlanıyor
27 Mayıs 2022 - 13:01 borsagundem.com

Yatırımcıların resesyon korkuları devam etmesine karşın kurumsal şirketler güçlü nakit akışlarına güvenerek hisse geri alımlarını hızlandırdı. S&P 500 şirketleri yıl boyunca 429 milyar dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar 2022’nin başından bu yana olağanüstü düşüşlerle mücadele ediyor. Ancak JPMorgan Çarşamba günü paylaştığı bir yatırımcı notunda, şirketler tarafından hisse senedi geri alımlarının devam etmesi sayesinde borsaların dibi bulmaya yakın olabileceği belirtildi.

ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankasından yapılan açıklamada borsalardaki düşüşler boyunca hisse geri alımlarının önemli derecede arttığına dikkat çekildi. ABD borsalarında bu yıl rekor seviyelerde hisse geri alımı gerçekleşti.

Insider’ın haberine göre JPMorgan Baş Stratejisti Marko Kolanovic, “JPMorgan hesaplamalarına göre son satış dalgasında genel eğilimin 3-4 kat üzerinde hisse geri alımı gerçekleşti. Bu şirketlerin aktif kaldığının sinyallerini veriyor” dedi.

S&P 500 şirketleri bu yılın başından itibaren 429 milyar dolarlık rekor hisse geri alımı yaptı. Kolanovic’e göre bu seviye 2019 ve 2021'den daha güçlü bir yıllık tempoyu temsil ediyor.

2022'nin ilk çeyreğinde, geri alımlar yıllık bazda %45 ve çeyreklik bazda %3 arttı. Bu büyümenin çoğu teknoloji, finans ve sağlık sektörlerinde gerçekleşti. Sektör bazında ise teknolojide 62 milyar dolar, finansta 49 milyar dolar ve sağlık sektöründe 49 milyar dolar hisse geri alımı yapıldı.

Ayrıca yükselen petrol fiyatlarından yararlanan enerji şirketleri de hisse geri alım faaliyetlerini önemli ölçüde artırdı. 2021’in ilk çeyreğinde sadece 500 milyon dolarlık hisse geri alımı yapan enerji şirketleri bu yılın ilk çeyreğinde ise 9,5 milyar dolarlık geri alım gerçekleştirdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre hisse geri alımları kriz dönemlerinde düşen hisse senetleri fiyatları karşısında şirketlerin kendilerine olan güvenini gösteriyor. Halka açık hisselerden geri alım yapan şirketler piyasalarda Hisse senetlerinin fiyatlarının gereğinden fazla düştüğünün sinyalini veriyor.

Şirketler bilanço sonuçlarını bildirdikçe artan hisse senedi geri alımları eğiliminin önümüzdeki birkaç hafta boyunca da devam etmesi bekleniyor. JPMorgan’ın hesaplamalarına göre S&P 500 şirketlerinin %15’lik kısmı halen bilanço öncesi karartma döneminde.

Dev ABD bankası yükselen kurumsal hisse geri alım faaliyetlerinin aşırıya kaçmadığı görüşünde. Yatırımcılardaki yüksek resesyon beklentileri karşısında işletmelerse hala sağlıklı marjlarda güçlü nakit akışlarına sahip. JPMorgan bu sebeple hisse geri alımı süreçlerinin devam etmesini bekliyor.

JPMorgan ayrıca, emekli yatırım fonlarının tahvil satması ve hisse senedi almasıyla birlikte ay sonu yeniden dengeleme akışlarının önümüzdeki hafta boyunca hisse senedi performanslarında %1 ila %3’lük bir artış öngörüyor.

Mart 2009’daki Küresel Finans Krizi’nin diplerinden bu yana en kötü yatırımcı duyarlılığı ile güçlü kurumsal hisse geri alımlarına dikkat çeken JPMorgan analistleri borsaların henüz dibe ulaşmadıysa dahi dip noktasına yakın olduğunu öngörüyor.

Borsalarda krizleri atlatmanın yolu

 

Küresel risk iştahı toparlanıyor

 

Piyasalarda Fed etkisi fiyatlanmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • shortçu27 Mayıs 2022 17:40

    amerikaya akşam çakacaklar. borsada short pozisyon açtım.

  • KILIÇ27 Mayıs 2022 13:20

    bizim patronlar nitelikli dolandırıcılıgı meslek edinmiş küçük yatırımcının donuna kadar soyarım diye çabalıyor .

  • Borsa27 Mayıs 2022 17:33

    Aynen. 1 aydır Akbank düşüyor. Diğer bankalardan sert aşağı yönlü ayrıştı. Nedenini kimse bilmiyor. Biri parayı indirigandi yaptı.Şu enflasyonist ortamda insan bir kez yatırımcının yanında olur. Aracı kurumlar hedeflerini açıklamaya başladıktan sonra tepeden milletin eline vermeye başladılar. Ülkede adaleti, hakkı hukuku savunacak ne şirket kalmış nede denetleyici kurum.İnsanlarda çaresizce bekliyor. Entrikalarla nasıl mücadele edelim.