E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar boğa piyasasına mı hazırlanıyor?---

Küresel borsalar boğa piyasasına mı hazırlanıyor?

Küresel borsalar boğa piyasasına mı hazırlanıyor?
04 Nisan 2022 - 11:08 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Tom Lee borsaların 24 Şubat itibariyle dip noktasına ulaştığını söyledi. Lee’ye göre borsalarda gelecek 6 ila 12 aylık süreç için boğa piyasası işaretleri görülüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar %90 ihtimalle 24 Şubat tarihinde Rusya Ukrayna’ya ilk işgal saldırısını gerçekleştirdiğinde 2022 yılının dibine ulaşmış olabilir.

Insider’ın haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat’ın Yönetici Ortağı Tom Lee müşterilerine yaptığı uyarıda ABD ekonomisinin bu yıl resesyon riskinden kaçabilmesi durumunda Wall Street borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar 5.100 puana yükselebileceğini söyledi. Bu rakam endeksin mevcut seviyelerinden %13 oranında yükselmesini ve S&P 500 Endeksi’nin 4.114 puana gerilediği 24 Şubat tarihli dip seviyesinden %24’lük bir artışı işaret ediyor.

Lee konuyla ilgili açıklamasında, “2022 için dip olasılıklarına %88’in üzerinde ulaşıldığını düşünüyoruz. Ancak 2022’nin ilk yarısındaki toparlanma boyunca hisse senetlerinin halen dalgalı olduğunu görüyoruz. 2022’nin ikinci yarısında riskli ticaret tamamen geri dönüyor. Bu süreçte S&P 500 yıl sonundan önce 5.100 puanı geçebilir” ifadelerine yer verdi.

Tom Lee boğa piyasası beklentilerini desteklemek için piyasaların gündeminde hissedilen tüm makro rüzgarlara rağmen ABD borsasının dayanıklılığına işaret ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu makro rüzgarlar arasında artan enflasyon, devam eden tedarik zinciri sorunları, jeopolitik gerilimler, yükselen faiz oranları ve tahvil piyasalarında getiri eğrilerinin terse dönmesi gibi değişkenler yer alıyor.

Tüm olumsuzluklara rağmen, bu ayın başlarında %12 gerileyen S&P 500 Endeksi sonraki süreçte ise yıllık bazda sadece %5 düştü. Endeks kaydettiği son ralliyle birlikte 200 günlük hareketli ortalamayı kararlı bir şekilde geride bıraktı. Lee özellikle de bu piyasa hareketlerinin bir boğa piyasası sinyali olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanı öngörülerini desteklemek için tarihsel verileri gösterdi.

Lee’nin araştırmasına göre, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana, S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalamasından %6'sından fazla düştüğü ve daha sonra yılı diğer teknik göstergenin üzerine kapadığı 31 "önemli geri dönüş" örneğine işaret etti.

ABD ekonomisinin bugün de olduğu gibi 200 günlük ortalamasının %6 ve üzerinde düştüğü ancak resesyona girmediği 15 örneğin 14’ünde S&P 500 Endeksi altı ay sonra yükseldi ve ortalama getiri %10 oldu. Bir yıl sonra ise S&P 500 Endeksi %100 ihtimalle yükseldi ve ortalama getiri %17 civarına çıktı. Söz konusu boğa piyasası sinyali en son Mayıs 2020 ve Mart 2016’da gerçekleşerek Lee’ye göre sağlam bir satın alma fırsatı olduğunu kanıtladı.

Fundstrat'ın analizine göre, ABD ekonomisinde resesyonun başladığı zamanlarda dahi 12 aylık süreçte %69'luk bir kazanç oranı ile %18'lik ortalama getiri sağladı.

Lee, "Bu nedenle, hisse senetlerindeki yılı 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde sonlandırmaya yönelik söz konusu toparlanma, fazlasıyla olumlu sinyaller yaratıyor" dedi.

Yıl sonuna kadar küresel borsaların yükselme ihtimali büyük olsa da S&P 500 yol boyunca mevcut seviyelerden daha düşük de hareket edebilir. Lee, "Önümüzdeki üç ila dört ay boyunca devam edecek zorlu bir süreç var. Ancak 6 aylık ve 12 aylık süreçte gidişat olumlu" ifadelerine yer verdi.

Lee, borsalardaki potansiyelden yararlanmak için yatırımcılara "kötü bir mahalledeki en iyi ev" olarak nitelendirdiği ABD hisse senetlerine bağlı kalmalarını önermeye devam ediyor.

"ABD hala en iyi şirketlere sahip ve en likit pazar" diyen Lee, Latin Amerika ülkelerinin de emtia yanlısı yatırımları sayesinde sağlam bir performans gösterebileceklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Bakır, güçlü doların baskısıyla geriledi

 

Baltık ülkeleri Rusya'dan doğalgaz almayacak

 

Gaz bağımlısı Avrupa çıkış yolu arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)