E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar ayı tuzağında mı?---

Küresel borsalar ayı tuzağında mı?

Küresel borsalar ayı tuzağında mı?
31 Ocak 2023 - 11:23 borsagundem.com

Wall Street son bir ayda güçlü bir performans gösterdi. Ancak Morgan Stanley’den Michael Wilson’a göre ocak ayındaki yükseliş hisse senetlerine ilişkin temel verileri yansıtmıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılına şaşırtıcı bir biçimde harika bir başlangıç yaptı. Ancak Morgan Stanley’nin Hisse Senetleri Baş Stratejisti Michael Wilson söz konusu güçlü gidişatın bu hafta içerisinde son bulabileceğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre baş stratejist ve ekibinin açıklamasında, “Son fiyat hareketinin daha çok ocak ayının mevsimsel etkisinin bir yansıması olduğunu, zorlu bir aralık ayına ve acımasız bir yıla son verdikten sonra kısa süreli bir sığınak oluşturduğunu düşünüyoruz. Gerçek şu ki, verilere bakıldığında bilançolar özellikle de marjlarla ilişkili olanlar durumun korkulandan daha da kötü olduğunu kanıtlanıyor” ifadelerine yer verildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ocak ayı Wall Street yatırımcılarının yüksek performansla başladığı bir aydı. Üç büyük endeks hızla yükselerek yatırımcılara günlük ve aylık getiriler sağladı. S&P 500 Endeksi geçen cuma günü itibariyle ocak ayının ilk dört haftasında %4,6 yükseldi. Dow Jones Endeksi’ndeki yükseliş %1,7 seviyesindeydi.

Teknoloji hisseler uzun yıllardır en iyi ocak ayı performansını gösterdi. Nasdaq Bileşik Endeksi pazartesi günü itibariyle aylık bazda %8,9 yükseldi. Endeks 2001’deki %12,2’lik yükseliş performansının ardından en iyi ocak ayı performansına doğru ilerliyor.

Ancak Wilson ve ekibi borsaların bu güçlü performansının sürpriz bir durum olduğunu belirtiyor. Strateji ekibi bu yükselişin “sadece yeni bir ayı piyasası tuzağı” olduğunu ve “tüm iyi haberlerin satın alındığını” belirtiyor. Ancak Morgan Stanley stratejistleri “gerçeğin ay sonu ve FED’in enflasyonu dizginleme kararlılığı ile geri dönmesi muhtemel” olduğu uyarısını yapıyor.

Morgan Stanley stratejistlerinin mevsimsel etki olarak gösterdiği "Ocak Etkisi" yatırımcıların vergi giderlerini azaltmak için uyguladığı bir taktiksel hamlenin sonucudur. Aralık ayında yatırımcılar genellikle likit olmayan hisse senetleri üzerinden vergi giderlerini azaltır. Bir ay sonrasında düşük sermayeli hisse senetleri yükseliş eğilimi gösterir. Zira yatırımcılar aralık ayında ayırdıkları fonları ocak ayında yeni pozisyonlar satın almak için kullanabilir ve bu da teoride ralli ihtimalini artırır.

Bir diğer açıklama da bir tür bilanço şişirme yöntemiyle alakalıdır. Kurumsal yatırımcıların, fonlarının performansının görünümünü hissedarlara sunmadan önce iyileştirmek için yıl sonuna kadar en iyi performans gösteren hisse senetlerinden daha fazla hisse satın almak için böyle bir uygulama yaparlar.

Borsaların ocak ayında ralli yapmasına ilişkin son bir açıklama ise yatırımcıların yeni bir yılın başlamasıyla birlikte daha iyimser hale gelmesidir.

Morgan Stanley stratejistleri yılın başında 2023 yılında %22’lik yeni bir düşüş öngördüklerini açıklamışlardı. Stratejistlerin S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefi ise 3.900 puandı. Endeks pazartesi gününü 52 puan düşüşle 4.018 puanda kapandı.

Wilson yatırımcıların temel kurallarından biri olan ‘FED’le savaşmayın’ düsturunu unutmuş olabileceğini belirtiyor. Baş stratejist çarşamba günü gerçekleşecek ABD Federal Açık Piyasa Toplansıtısı’nda (FOMC) bu kuralın tekrar hatırlatılabileceği uyarısında bulundu.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) çarşamba günkü toplantıda hedef federal fon oranını 25 baz puan artırarak %4,5 ila %4,75 aralığına çıkarması bekleniyor. CME'nin FedWatch göstergesine göre, yatırımcılar 25 baz puanlık artış için %98 ihtimal veriyor.

Ancak şu ana kadar FED, frene basmaya ve gerçekten daha güvercin bir duruşa dönmeye istekli olduğuna dair bir işaret vermedi. Wilson, söz konusu tablonun 2008'den bu yana en kötü bilanço durgunluğu ile birleştiğine dikkat çekti ve hisse senetleri için “bizim görüşümüze göre bir kez daha yanlış fiyatlandırılıyor" ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley'nin 2023 yılı S&P 500 hisse başına kazanç için baz olarak aldığı tahmini 195 dolar. Bankanın ayı piyasası hisse başı kazanç tahmini ise 180 dolar. Hisse başı kazançlar net gelirlerin halka açık Hisse sayısına bölünmesiyle elde edilir. Bu sayede yatırımcılar her bir hisse senedi için ne kadar para kazandığını görebilir.

Wilson ve ekibi, marj krizine bağlı olarak 180 dolarlık ayı piyasası tahminine daha yakın olduklarını belirtiyor: “İleriye dönük bilanço büyümesi negatif gittiğinde, FED’in tipik olarak faiz oranlarını düşürdüğünü not etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sefer durum böyle değil, (ki bu) hisse senetleri için ek bir külfet oluşturacak."

Cramer: Borsalarda olası bir sıçramaya şimdilik güvenmemek gerekiyor

 

Küresel risk iştahı zayıfladı

 

Kayıp risklerini azaltan borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)