E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsa rallisinin inanılmaz perde arkası---

Küresel borsa rallisinin inanılmaz perde arkası

Küresel borsa rallisinin inanılmaz perde arkası
22 Ocak 2021 - 13:38 borsagundem.com

Küresel borsa rallisinin perde arkası şaşkınlık veriyor: Karlar 2008’den bu yana yatay seyretti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomi kötüye giderken, borsaların rekor yükselişler göstermesi, tartışma yaratmaya devam ediyor. Aşağıda küresel hisseler ve hisse başına kazançları gösteren bir tablo yer alıyor. Burada hisse başı kazanç, 12 aylık bir süreçte ölçülüyor ve analistler korona virüs pandemisinin ardından neredeyse tam bir toparlanma olacağını varsayıyor.

Tabloda 2008 yılından bu yana küresel çapta hisse başı kazancın yatay seyrettiği görülüyor. Başka bir deyişle, hisseler ekonominin durumundan bağımsız hale gelmekle kalmamış, temsil ettikleri şirketlerin karlarından da bağımsız hale gelmiş.

BCA Research’ün Avrupa Baş Yatırım Stratejisti Dhaval Joshi, “bu dikkat çekici inceleme, etkileyici bir tespite yol açıyor. Küresel borsalar, 2008 yılından bu yana yalnızca, değişim göstermeyen karlar için ödenen çarpanlar ikiye katlandığı için, iki katına yükseldi” dedi.

Marketwatch’un haberine göre, çarpanların yükselmesinin nedeni ise, küresel tahvil getirilerinin çöküş göstererek, hisselerin değerlemelerini çok daha güçlü hale getirmesi oldu. Joshi, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvilinin basit bir ortalamasını alarak, İtalya gibi daha riskli bir ülkenin 10 yıllık hazine tahvili için bir kıyas kabul etti.

Açıklamasında, küresel rallinin, ABD ve İtalya’nın 10 yıllık tahvil getirileri sıfır seviyesine ulaşana kadar devam edebileceğini söyledi. Perşembe günü ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi %1,09 seviyesindeyken, İtalya’nın 10 yıllık tahvilinin getirisi %0,62 olarak görüldü.

Küresel çapta karlar yatay seyretse de, bu her sektör ve her ülkede farklılık gösterebiliyor. Teknoloji sektörünün gösterdiği sıçramayla birlikte, ABD’nin karları %55 yükselirken, Güney Kore karlarında %25 artış yaşandı. Sağlık sektörünün öne çıktığı Danimarka’da ise karlar %40 büyüme gösterdi.

Ancak İspanya, İtalya ve Avusturya'da karlar, bankacılık sektörünün ağırlığı nedeniyle %45 ila %55 düşüş gösterdi. Joshi, “uzun vadeli yatırımcılar için önemli bir mesaj: Bir sektörün karları yapısal düşüşe geçtiğinde bu son duraktır. Bu sektörler için yapısal büyümeye geri dönüş neredeyse görülmemiş bir şey” dedi.

Açıklamasının devamında, “dahası sektör fiyatlarının düşüş gösteren tahvil getirilerinden aldığı destek, çöken karların yarattığı hasarı telafi etmek için yeterli değil. Her koşulda, tahvil getirileri sonsuza kadar düşemez” ifadelerini kullandı.

Hem S&P 500 hem de Nasdaq Composite, Çarşamba gününü rekor yükselişlerle bitirdi ve Nikkei 225, Tokyo’da son 30 yılın en yüksek seviyesinde kapattı.

Yatırım kararlarında siyasetin rolü ne olmalı?

 

Uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının cesaret sınavı

 

Borsalarda derin kazanan ve kaybeden ayrımı devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)