E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel belirsizlikler değişiyor---

Küresel belirsizlikler değişiyor

Küresel belirsizlikler değişiyor
06 Ocak 2020 - 10:00 borsagundem.com

Yurt içinde enflasyon yılı %11,84 düzeyinden kapattı İhracat, 2019’da 172 milyar $’a ulaştı. Yurt içinde bugün Aralık ayı reel efektif döviz kuru açıklanacak 

Küresel belirsizliklerin odağı, ticaret gelişmelerinden jeopolitik gelişmelere kaymış görünüyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasının 15 Ocak'ta imzalanacağının açıklanması, ticaret belirsizliklerinin azalmasına neden olmuştu. Ancak geçtiğimiz haftadan itibaren, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik belirsizliklerde yükseliş görülüyor. İranlı bir generalin Irak'ta, bir ABD hava saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından Irak Meclisi, ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden ayrılması talebini içeren yasayı kabul etti. ABD Başkanı Trump ise, ülkeden çıkma talebi dostça olmadığı takdirde, Irak'a ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

Cuma günü açıklanan Fed Aralık ayı toplantı tutanaklarında ise ABD’de ekonomik veri akışı, Fed’in öngördüğü şekilde geliştiği sürece, var olan para politikası duruşunun en muhtemelen uygun kalacağını belirterek, ülkede yakın zamanda politika faizinde ek düşüşlerin olma ihtimalinin düşük olduğunu ortaya koydu.

Artan küresel jeopolitik belirsizlikler, risk iştahını da olumsuz etkiliyor. Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin günü %0,7 ilâ %0,9 satışla kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasaları da satıcılı seyrediyor. Güvenli liman varlıklarına yönelik güçlenen taleple altın günlük bazda %1,4 yükselişle, bu sabah 1574 $/ons seviyelerinde. ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri ise geçtiğimiz hafta gördüğü %1,94 düzeylerinden hızlı geriledi, %1,77 düzeylerinde.

Yurt içinde ise tüketici enflasyonu 2019 yılını %11,84 düzeyinde tamamladı. Gelinen düzeyler, 2018 yılında görülen %20 üstü düzeylerden güçlü bir gerilemeye işaret ediyor. Yıllık çekirdek enflasyonun %9,81, yıllık üretici fiyat enflasyonunun ise %7,36 ile, tüketici enflasyonuna göre daha düşük düzeylerde olması, enflasyondaki düşüşün orta vadede devam edebileceğine işaret ediyor.

Enflasyonun 2020 yılsonunda %10 düzeyinde olabileceğini değerlendiriyoruz.

Yurt içi dış ticaret verilerinde ise ihracat 2019 yılını 172 milyar $, ithalat 203 milyar $ düzeyinden kapattı. Bu gerçekleşmelere göre ihracat geçtiğimiz yıla göreli %2,2 artarken, ithalat da %9,1 gerileme gösterdi. Yurt içi piyasalarda $/TL güne 5,97 düzeylerinden başlıyor. Yurt içi faiz piyasasında ise 2 yıllık devlet iç borçlanma senedi getirisi, geçtiğimiz haftayı %11,77 düzeyinden kapatırken, 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise, %12,36 oldu. Yurt içinde bugün Aralık ayı reel efektif döviz kuru açıklanıyor olacak.

Yen, güvenli liman talebiyle değerlenmeye devam ediyor.

USD/JPY, 108’in altına gelerek Ekim ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördü. ¬/$, 1,1160, GBP/USD 1,3080 seviyelerinde.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel olarak, Cuma gününden itibaren değer kayıpları hakim Güney Afrika randı Cuma günü %1,5 değer kaybıyla öne çıktı.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)