E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKurdaki gerileme CDS destekli ---

Kurdaki gerileme CDS destekli

Kurdaki gerileme CDS destekli
09 Haziran 2021 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende CDS'lerdeki gerilemenin, dolar/TL kuruna olumlu yansıyamaya devam ettiği belirtiliyor.

Almanyadan gelen veriler ekonominin yılının ikinci çeyreğinde tempo kaybettiğini göstermeye devam ediyor. Bu doğrultuda Nisan ayına yönelik sanayi üretimi verisi piyasa beklentisi olan %0.5 oranında artışa karşılık %1 daralma gerçekleştirdi. Hatırlanacak olursa Pazartesi günü Almanya’da Nisan ayı fabrika siparişleri verisi sürpriz bir şekilde %0.2 daralma şeklinde gerçekleşmişti. Dolayısıyla ekonomide güç kaybı olduğu net olarak görülüyor. Özellikle çip sorunları eşliğinde tedarik zincirlerindeki bozulma ve hammadde teminine yönelik sıkıntılar burada bir hayli etkili. Zaten yine dün açıklanan Haziran ayı ZEW Ekonomik Hissiyatı verisi de Mayıs ayına göre 84.4 seviyesinden 79.8 seviyesine gerileyerek beklentilerin de altında gelmesi ekonomide tempo kaybı beklentisinin güçlendiğinin göstergesiydi.

Euro Bölgesi’nde ekonomi yılın birinci çeyreğinde %1.3 oranında daralma kaydetti. Piyasa beklentisi ekonominin %1.8 daralması yönündeydi. Beklentilerden ciddi bir sapma olmaması nedeni ile açıklanan verinin piyasalara olan etkisi sınırlı kaldı.

ABD tarafında ise Nisan ayı JOLTS açık iş sayısı verisi 9.3 milyona yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Bu durum firmaların istihdam oluşturamadığını ve ilan açtıkları pozisyonları dolduramadığını gösteriyor. Ayrıca işten kendi isteği ile ayrılanların sayısı da 4 milyona ulaştı. Açıklanan JOLTS verisi bir iyi bir de kötü unsuru içinde barındırıyor. Kötü tarafı; istihdam piyasasında işgücü sıkıntısı devam ediyor. Bu durumda iç talep özelinde ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturabilir. İyi tarafı ise; çalışanların yeni iş bulma konusunda güven duyduklarının görülmesi.

Ocak ayında yayımladığı raporda küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 4,1 büyümesini bekleyen Dünya Bankası, Haziran 2021 Küresel beklentiler raporunda beklentisini 1,5 puan artırarak yüzde 5,6’ya, 2022 yılı için büyüme tahminini de 0,5 puan artırarak yüzde 3,1’e çekerken , Türkiye için 2021 büyüme beklentisini de 0,5 puan artırarak yüzde 4,5 ‘den 5’e yükseltti. ABD 2021 büyümesini 3,3 puanlık artışla yüzde 6,8’e çıkarttı.

5 yıllık cds’lerimizdeki gerileme ki 393 seviyesinde bulunuyor, dolar/tl kuruna da olumlu yansıyamaya devam ediyor. Ana etmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile USA başkanı Biden görüşmesinden olumlu beklentilere sahip olunması.

Günün önemli şirket haberleri 09/06/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)