E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurdaki atak ev ve otomobil satışlarını durdurdu---

Kurdaki atak ev ve otomobil satışlarını durdurdu

Kurdaki atak ev ve otomobil satışlarını durdurdu
23 Kasım 2021 - 20:20 borsagundem.com

Kurda yaşanan atak sebebiyle evini ve otomobilini satmak isteyenler, fiyatların daha da artabileceği öngörüsü ile beklemeye geçti. Emlakta tapudan boş dönenler oldu, otomotivde satıştaki 9 bin araç ilanı geri çekildi

Döviz kurlarındaki oynaklık, emlak ve otomobil başta olmak üzere piyasalarda dengeleri altüst etti. Evini ve aracını satmak isteyenler, fiyatların daha da artabileceği öngörüsü ile beklemeye geçti.

Dünya'dan Aysel Yücel ve Leyla İlhan'ın haberine göre, emlak tarafında tapudan dönenler olurken, otomotiv tarafında ise 9 bin araç ilandan çekildi. Dolardaki artış gayrimenkulde son yılların ay bazında en büyük fiyat artışına neden olurken, fiyatlarını artıramayanların ilanlarını çektiği ya da tapudaki satıştan döndüğü belirtildi.

Kur kaynaklı maliyet artacak

Dolar kurunda yaşanan artışın gayrimenkul satışlarını vurduğunu söyleyen Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Süreç belirsizlik yarattı. ‘Önümüzü görelim ona göre fiyatları artıralım’ düşüncesiyle, çok fazla ilanımız satıştan kalktı. Ayrıca son anda satışı iptal edip tapudan dönenler oldu” dedi.

Bu nedenle son faiz indirimiyle birlikte 300 bin liralık bir konutta 10 yıl vadede alıcıya 50 bin TL kazanç sağlasa da piyasada pek etkili olmadığını dile getiren Manas, “Dolar kuru daha da artarsa faizlerin daha da fazla düşürülmesi söz konusu olabilir. Ancak faizin getireceği fiyat avantajı özellikle birinci el konutlarda kur kaynaklı olarak inşaat maliyetlerini daha da yukarı çekecek. Bu da sattığı fiyatla malını yerine koyamama endişesi ortaya çıkarıyor” açıklamasını yaptı.

Bir ayda yüzde 7 artış

Dolardaki artışın etkilerini değerlendiren Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da takip ettiği bir evin ilanında bedelin, bugün anormal bir artış ortaya koyarak 3 milyon liradan 3 milyon 700 bin liraya yükseltildiğini kaydederek, “Son bir ay içinde Türkiye’de gayrimenkul fiyatları yüzde 7 oranında arttı. Bu artış 4,5 yılda sektörde gördüğüm en yüksek ay bazlı artış oldu. Eskiden ay bazlı en yüksek artış yüzde 1 ila 2 arasında olurdu” dedi. Malının fiyatını yükseltemeyenlerin durup fiyatları izlemeye başladığını anlatan İdikat, bu nedenle ay bazında ilan sitelerinde ilan sayılarında yüzde 15’e varan düşüş yaşandığını kaydetti.

9 bin kişi araç satmaktan vazgeçti

Kur artışından en çok etkilenen sektörlerden biri olan otomotivde de fiyatların artacağı öngörüsü ile satışa çıkarılan araçlar ilandan çekiliyor. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomobil piyasasında son iki günde online ilanlarda 9 bin aracın geri çekildiğini aktardı. Arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk, ilanlardaki azalmaya dikkat çekerek, "Arabam.com'daki ilanlarda da düşüş söz konusu. Tüketici, dolar kurundan dolayı aracın değeri daha da yükselir beklentisiyle aracını satmıyor. Kasım başından bu yana ilandaki araç sayısı yüzde 10 azaldı” dedi.

Herkes satışları durdurdu

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da “Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle sıfır araç fiyatları henüz tam oturmadı. Bireysel kullanıcılar bu nedenle önlerini göremiyor. Tüketicinin ellerindeki araçları satmaktan vaz geçip beklemeye çekildiklerini söyleyebiliriz” dedi. Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz de “Bugün herkes satışları durdurdu” diye konuştu.

Galerici araç alma telaşında

Diğer yandan sektör yetkilileri, galerilerin kur artışından daha fazla etkilenmemek için araç satın almaya çalıştığını söyledi. Diğer yandan ilanda olan araçların satış fiyatının da gün içerisinde bir kez değiştirildiği dile getiriliyor. Sıfır araç piyasasında da kur artışına bağlı olarak fiyatlar güncellendi.

Apple iPhone 11'i satışa kapattı

Olağanüstü günde bir farklılık da Apple da dikkat çekti. Apple, Online satış kanalında mac, iPad, Watch, AirPods ve aksesuar gibi ürünlerin satışına devam ederken, iPhone 11'i satışa kapattı.

Merkez Bankası’ndan kritik kur açıklaması

Dolar ve euroda yeni zirveler!

Erdoğan ve Kavcıoğlu bir araya geldi

CHP'den TL'deki tarihi düşüş sonrası olağanüstü toplantı kararı

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye çağrı: Seçimin yolunu aç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sdk24 Kasım 2021 07:51

    Piyasa nasıl vurulur tam örneği... Dövizi yükselten iktidar bu sefer çamura yatmasın... Seçim olmalı bu akıl tutulması bitmeli... Yazık ülkeme...

  • acacu23 Kasım 2021 23:47

    Fiyat artışları devam ederken, ekonomi duruyor. Buna stagflasyon denir. Ülkeyi felakete götürür. Biz bunu bile isteye yapıyoruz. Tam bir akıl tutulması.

  • dwd24 Kasım 2021 07:57

    dogru erbakan bile sevmezdi akpyi. muhsin yazıcıoglu olsa iyi olurdu. ecevitde iyiydi. akp ve mhp. kimseye söz hakkı vermeyen uklaa astıgımız astık kestiğimiz kestik diyen illet 2 part. bahceli denilen mahkeme duravı suratlı adam her hükümette ortalıgı karıstırıyor adi herif.

  • AHMET ÖZBİRİ23 Kasım 2021 22:26

    Hepside batsın ellerinde patlar umarım.

  • Ahmet 24 Kasım 2021 03:15

    Yoo kardeş bu yunan tohumu....

  • Aktrol24 Kasım 2021 01:35

    Yahu insanlar ne diye bir ülkede yaşar. Ev alayım. Araba alayım. ailemi geçindirip muhtaç etmeyeyim. ileride emeklı olacak işim olsun. Çalışayım. iş shası olsun. Yahu insanlar en temel ihtiacı, bunlarıda çok görüyorsun. Teröritmisin sen insanları birbirine düşürmeye çalışan 100 euroya satılmış ingiliz ajanımısın

  • Ahmet Otuzbir23 Kasım 2021 23:40

    Allah belanı verecek Amet

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ23 Kasım 2021 22:21

    Türk Milleti olarak aşıtı tüketime alıştırdı batılılar bizi bunların acılarını çekmekteyiz.benim çevremde tanıdığı asgari ücretlilerin altına sıfır otomobiller var.böyle olur ise sonuçlarıda böyle olacaktır.

  • 🤷🏻23 Kasım 2021 22:13

    Haklı millet satan sattığının arkasından el sallıyor almak mümkün değil ertesi gün.

  • Can23 Kasım 2021 22:03

    Insaatlarda kullanilan malzeme fiyatlarida dolara endeksli gibi onlarda artıyor ve inşaat maliyetleri artıyor böylelikle. Ornegin demirin ton fiyati 22 Kasım da 10 bin lira görünüyordu sitede. Simdi baktim(23 Kasım) demirin ton fiyati 11,2 bin lira olmuş. Bu bir gunde oluşan fark oluyor. Diğer malzemelerde buna benzer dir büyük ihtimal. Faiz düşse bile dolar yüzünden maliyetler artıyor bu seferde. Piyasa hergün daha çetin oluyor.

  • ALİ23 Kasım 2021 21:45

    Seçim şart YOKSA ekonomi. De yangın başladı...Hükümet BENZİN...mazot...ne varsa döküyor...her açıklama sonrası roket gibi döviz uçuyor...milletin cebinde ki üç kuruş pul değerinde etmiyor

  • Yorum23 Kasım 2021 21:31

    Daha neler neler olacak bu daha iyi günleriniz diyen ben değilim

  • Mucise Reis ;)23 Kasım 2021 20:37

    ya varya o evim bu evim. giriyorsun 60 ayda 120 ayda faizsiz ev araba alıyorsun. Şuan bu ekonomık çalkantıda hepsi terse düşmüş. Adam 1 yıl once ayda 3 bın odeyerek ev alacakmış. kendıne kura çıkmış ama 2 yıla yakın çıkmış bekleme suresı. neyse adam oduyor taksıt taksıt ama kendıne sıra gelsede alacağı ev fiyatı  1 iklen olmuş 2 ... ki dahada artacak. bu durumdada hakkım gitti. bana boyle bir problem bılgılendırme yapılmadı dıyor. Sanırım birileri gerçekten bu faiz kur usd bedelını 30 yıllık bırıkımlerı ıle odeyecek Allah yardımcısı olsun. butun bırıkımın gitmesi çok kotu gerçektende. kucukler toparlayamaz. buyukler bi şekilde hep toparlar kendını... şımdı 2 yıl geçsede toplu para alsada, malesef alacağı ev uçmuş durumda.. altın boz.usd boz taksıt ode... eee heryerden zarar... bu tarz kurulumlar kurulumlar sıgorta vb yaptırmalı bence. çozumsuz durum yaa... uzuldum anlatınca tanımadım biride olsa yanı... 

  • BORSACI23 Kasım 2021 20:35

    bir an önce erken seçim kararı almadıkça ülkeyi felakete götürecek .resmen battık.

  • Mucise Reis ;)23 Kasım 2021 20:47

    Ne seçimi durmak yok.. Yola devam ... Hedef 2023 ... :D  Daha yeni başlıyor her şey... Dana ne süprsizler olacak şenlikler düzenlenecek :D