E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKurdaki artışın önü kesilemedi---

Kurdaki artışın önü kesilemedi

Kurdaki artışın önü kesilemedi
18 Kasım 2021 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar incelenirken, Merkez Bankası faiz kararı ve piyasa etkileri de analiz ediliyor

Enerji maliyetleri global sorun olunca ve ABD açısından ciddi sıkıntı yaratmaya başlayınca Biden yönetimi’de , Çin, Hindistan ve Japonya da dahil olmak üzere dünyanın en büyük petrol tüketen ülkelerinden bazılarına, küresel enerji fiyatlarını düşürmek için koordineli bir çaba içinde ham petrol stoklarını serbest bırakmayı düşünmelerini istemiş .Ne diyorduk 2022’de ara seçimlere bu galon fiyatları ile girersen sonuçlarına katlanırsın. ABD benzin fiyatları son zamanlarda galon başına ortalama 3,41 dolar ile COVID-19 pandemisinden toparlandığından bir yıl öncesine göre %60'tan fazla artış kaydetmiştir. Biden’in bu son adımı aynı zamanda , Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyelerine ve Washington'dan üretim artışlarını hızlandırma taleplerini tekrar tekrar reddeden müttefiklerine yönelik hayal kırıklığını da yansıtıyor. Japonya'nın fiyatları düşürmek için rezerv sürümlerini yasaları gereği kullanamayacağını söylediği, Çin’in ham petrol rezervlerinin serbest bırakılması üzerinde çalıştığını, G.Kore’nin Arz dengesizliği durumunda petrol rezervini serbest bırakabiliriz, ancak artan petrol fiyatlarına cevap veremiyoruz dediği yazılırken, Beyaz Saray ise diğer ülkelerle yapılan görüşmelerin ayrıntılı içeriği hakkında yorum yapmaktan kaçınmış.

Sonuç olarak ilk görülen ise Petrol fiyatları, arz artışı ve Çin, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yakıt rezervlerine dalma beklentisiyle altı haftanın en düşük seviyesine geriledi ve Brent vadeli işlemleri geçen ayın üç yılın en yüksek seviyesini %8'den fazla düşürerek 79.77$'da kaldı. Hisse senedi piyasaları düştü ve Asya'da devlet tahvili, altın ve yen gibi güvenli limanlar desteklendi. Altın Asya'da %0,1 artışla ons başına 1,869$'a, Yen dolar karşısında 113.94'e yükseldi. Gösterge 10 yıllık Hazine getirileri, bir gecede yaklaşık 5.5 baz puan düştükten sonra %1.5889'da sabit kaldı.

Dolar güçlü kalmaya devam etti. Diğer büyük ekonomilerin görünümüne ilişkin şüphelerin ortaya çıkmasıyla birlikte ABD verileri şaşırtıcı bir şekilde güçlenmeye devam ediyor. Rakamlar, inşaat izinlerinde bir sıçrama olduğunu, konut inşaatının birikmiş iş yükünün 15 yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi ki Salı günü’de beklenenden daha iyi gelen perakende satış raporunun görmüştük.

Ve gelelim içeriye. Kurda ki artışın önünün kesilemediğini görmekteyiz. Bugünde TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini belirlemek için toplanacak. Piyasanın ve bizim beklentimizde Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimlerine gitmesi yönünde. Ana etmen ise; çekirdek enflasyonun Ekim ayında beklenenden düşük gelmesi, TCMB başkanının cari açık vurgusu ve Merkez Bankası’nın Türk lirasının değer kaybetmesine daha toleranslı yaklaşması. TCMB başkanının önce çekirdek enflasyon dediği 7 agustos’dan bu yana dolardaki artış %31,52 ve 21 Ekim'de toplantısından bugüne kadar olan sürede ki artış ise %17,93 seviyesinde, son enflasyon verilerine göre ise yıllık TÜFE %19,89 ve ÜFE ise % 46,31’de bulunmakta.

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nın faiz kararında

Dolar 11 liraya dayandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)