E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKurbanlık çadırlarında kiralar el yakıyor---

Kurbanlık çadırlarında kiralar el yakıyor

Kurbanlık çadırlarında kiralar el yakıyor
22 Eylül 2015 - 03:37 borsagundem.com

İstanbul'da kurban pazarlarındaki çadır kiraları 7 bin lirayı aşıyor

Bu yıl kurbanlık hayvanlarını satmak için İstanbul’a gelenler, kurban pazarlarında yüksek kiralarla karşılaştı. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre özellikle kurban pazarlarının ana giriş kapılarına ve insanların yoğun olarak geçtiği hatlar üzerindeki çadırlar, bazı belediyeler tarafından 7 bin 100 liradan tüccara kiraya verildi.

Kurban pazarı alanlarında arka taraflara doğru gidildikçe fiyatlar 5 bin liraya kadar geriledi. Çadır kiralarına geçen yıla göre yüzde 25-40 civarında zam yapıldığı iddia edildi. Ön tarafta ve giriş kapılarına yakın olmanın avantajlı olduğunu belirten hayvan tüccarları, “Buralar satışları arttırıyor. Ancak geçen yıl 6 bin lira ödediğimiz yere, bu yıl 7 bin 100 lira ödedik. Bulunduğumuz kurban pazarında 500’den fazla çadır var. Yüksek fiyatlar insanlarımızı zorluyor” ifadelerini kullandı. 

MASRAFLAR ÇOK FAZLA

Ağrı’da 130 büyükbaş hayvan getirdiğini söyleyen Vedat Ceylan, satışların istedikleri gibi gitmediğini, 130 hayvanın 80’ini satabildiklerini ifade etti. Ceylan, “İki çadır kiraladık. Sadece kira için 14 bin 200 lira ödedik. Hayvanların altına konulması için aldığımız tahtaların fiyatı da 8 bin lirayı geçti. Geçen yıla göre aynı fiyatlardan kurbanlıkları satıyoruz. Ama çadır kirasına yüzde 30 zam geldi. 240 kiloluk dana 6 bin liradan satılıyor pazarda. Memlekette de aynı fiyatlardan satabilirdim. Masrafımız da fazla. Kurbanlık hayvan getirmeye korkar olduk” dedi. 

KÖYDE DAHA PAHALI

Bu yılki satışlardan memnun olduğunu ifade eden bir başka tüccar Bayram Yılmaz ise, kurban pazarına fazla hayvan getirmediği için işlerinin daha iyi gittiğini belirtti. Kiraların yüksek olmasının kendilerini çok zorladığını belirten Yılmaz, “Giriş kapısına uzak bir yer kiraladım. Geçen yıla göre belediyenin sunduğu hizmet daha iyi ama bu sefer de fiyatlar çok yüksek oldu” dedi. Yaptığı satışlar hakkında da bilgi veren Yılmaz, “İnsanlar kurban bayramlarında daha fazla para kazanmak için pazarlara daha fazla kurbanlık getiriyor. Ama işleri iyi gitmiyor. Ben 30 hayvan getirdim ve sadece 4 tanesi kaldı. Onları satmaya bekliyorum. Köyde ne var ne yoksa büyükşehire getirip satmaya çalışıyorlar. Bu sefer de köylerde kesilecek hayvan kalmıyor. Sonuç olarak et fiyatları yükseliyor. Hayvan, kurban pazarlarında çok olduğu için fiyatlar da düşüyor. Kurban pazarında 8 bin 500 liradan satılan hayvan köylerde 10 bin liraya alıcı buluyor” diye konuştu.

Kurbanların çoğu ‘bitti’ azı kaldı

KURBAN pazarlarında tüccarlar en çok çadır kirası ve düşük fiyattan şikâyetçi olurken, Kurban Bayramına saylı günler kala kurban pazarlarındaki hareketlilik de azalmaya başladı.

Büyükbaş hayvanların büyük bölümü satılırken, küçükbaş hayvan satışları daha yavaş devam ediyor. Büyükbaş hayvanların kilosu 14-18 lira arasında değişirken, küçükbaş hayvanların kilosu 15-18 lira arasında satılıyor. Hayvan tüccarları söz konusu fiyatlardan dolayı para kazanamadıklarını ifade ediyor. Geçen yıllara göre bayrama iki gün kala pazarların daha sakin olduğu göze çarpıyor. Birçok çadırda ‘bitti’ tabelaları asılmış durumda. 
Kurban pazarına Sivas’tan 150 küçükbaş hayvan getirdiğini söyleyen Tuncay Adak ise, “Kilosunu ortalama 15 liradan satıyoruz. Fiyatlar düşük. Çadır kiraları yüzde 30 zamlandı. Biz ise yüzde 10 zam yapabildik” dedi.

Psikolojik şiddete 499 lira ceza

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz veya aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere tespiti halinde 499 TL idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Kurban Bayramı süresince Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge ve İl Şube Müdürlükleri tarafından gerekli önlemlerin alınacağını ifade eden Bakanlık, hayvanları uygunsuz şekillerde yakalayanlara, uygun olmayan gereç ve şartlarda kesim yapanlara, hayvanlara gereksiz yere acı çektirenlere 2 bin 511 TL ceza kesileceğini bildirdi. Bakanlık hijyen kurallarına uymayanlara da 10002 lira ceza verileceğini açıkladı.    /   Meltem ÖZGENÇ / ANKARA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)