E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKurban hisse fiyatları belli oldu---

Kurban hisse fiyatları belli oldu

Kurban hisse fiyatları belli oldu
28 Mayıs 2022 - 13:59 borsagundem.com

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala vatandaşlar kurbanlık arayışlarına başladı. Bazı vatandaşlar şimdiden kurbanlıklarını alıp besiye çekerken kurbanlık fiyatları ile ilgili rakamlar da netleşmeye başladı.

2022 yılında Kurban Bayramı'nın 1. günü 9 Temmuz 2022 tarihinde idrak edilecek. 12 Temmuz ise bayramın son günü olacak. Vatandaşlar ise şimdiden kurbanlık hayvan arayışına başladı.

Kurban fiyatları alınan hayvanın cinsine, türüne kilosuna ve yaşına göre değişiklik gösteriyor.

Küçükbaşlarda en düşük fiyat 2400 iken en yüksek fiyat 4500 TL oldu. Büyükbaşlarda ise en düşük fiyat 31500 iken en yüksek fiyat 54000 TL oldu.

Üç büyük ilde ise fiyatları şöyle:

Ankara Kurbanlık Fiyatları

Küçükbaş: 2.600 TL – 3.800 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 50.000 TL

İstanbul Kurbanlık Fiyatları

Küçükbaş: 2.800 TL – 4.500 TL
Büyükbaş: 34.000 TL – 50.000 TL

İzmir Kurbanlık Fiyatları

Küçükbaş: 2.700 TL – 3.600 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 52.000 TL

BÜYÜKBAŞ KURBAN HİSSE BEDELİ

Küçükbaş kurbanlıklarda ortak, hisse bölüşümü olmaz. Büyükbaş kurbanlıklarda ise en fazla yedi kişinin ortak olması caizdir.

Büyükbaş kurban fiyatları tüm şehirlerde ortalama 30 bin TL civarı.

Bu durumda büyükbaş hisse fiyatı ortalama 4 bin 285 TL oluyor.

KURBANLIK HAYVANIN YAŞI KAÇ OLMALI?

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit edilmiştir. Buna göre, devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.

Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır.

Deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması halinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez.

GEBE HAYVANDAN KURBAN OLUR MU?

Gebe hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değil. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur.

Kurban edilmek üzere belirlenen gebe bir hayvan kurban edilmeden yavrulayacak olursa iki yol izlenir.

Ya o yavru da annesiyle birlikte kesilir, fakat sahibi etini yemez, yoksullara verir. Yerse kıymetini sadaka olarak vermelidir. Ya da kesilmez ve yavrunun kendisi ya da değeri fakirlere sadaka olarak verilir.

KURBAN NASIL SEÇİLİR

Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda önerilerde bulunan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, “Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemlidir” dedi.

Bunun yanı sıra kurbanlık; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kısaca dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz.

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN

Kurban Bayramı arifesi: 8 Temmuz Cuma

Kurban Bayramı 1. Gün: 9 Temmuz Cumartesi

Kurban Bayramı 2. Gün: 10 Temmuz Pazar

Kurban Bayramı 3. Gün: 11 Temmuz Pazartesi

Kurban Bayramı 4. Gün: 12 Temmuz Salı

Erdoğan: Hedefimiz 1 milyon çırak yetiştirmek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • manyak herif28 Mayıs 2022 16:49

    kurban fiyatlarının en az 5 bin tl.olması gerekir.ortalam 7500 tl.en fazla da 10 bin tl.olması gayet makul ve mantıklıdır.bu fiyatlar küçük baş hayvanlar içindir.büyük baş hayvanların da en az 50 bin 75 bin ortalama ve en fazla 100 bin tl.olması icab eder.burda maksat üretici kazansın,çoban kazansın celeb kazansın.üçün beşin hesabını yapmak gereksiz ve beyhude çabadır.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ28 Mayıs 2022 15:17

    kurban bayramına kadar % 30-40 daha zam gelir gibi.