E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKuralsız yıkım endişe yarattı---

Kuralsız yıkım endişe yarattı

Kuralsız yıkım endişe yarattı
05 Şubat 2014 - 03:01 borsagundem.com

Kentsel dönüşüm ile 20 yılda 6.5 milyon konutun yenilenmesi planlanırken hâlâ bir yıkım yönetmeliği bulunmuyor. Hatalı yıkımlar can alıyor

Ankara Altındağ’da, kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı yapılan 5 katlı binanın göçerek yanındaki gecekonduyu yerle bir etmesi, Türkiye’deki yıkımların ne kadar güvenli olduğu sorusunu akıllara getirdi. Yıkım konusunda faaliyet gösteren firma ve teknik eleman sayısının ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldığını söyleyen Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Yıkım yapan firma sayısı son iki yılda 50’den 300’e kadar çıktı. Ancak bunların en fazla 5 tanesi yeterli alt yapıya sahip” dedi. Bulut, 1999 depremi öncesi her yıl ortalama 250 bina yıkımının yapıldığını, bugün ise bu rakamın 20 binlere ulaştığını söyledi.

Bina yıkımı konusunda uzmanlaşma olmadığını belirten Bulut, hafriyat, hurda geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren firmaların sektörde belli bir standart olmadığı için yıkım da gerçekleştirdiğini iddia etti. Bulut, “Her bir firma kapasitesini arttırarak çalışsa dahi yılda profesyonel anlamda en fazla 10 bin bina yıkılabilir” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yıkım yönetmeliği konusunda çalıştığını belirten  Bulut şunları söyledi:  “Uzman kişiler yetiştirilmeli ve firmalar denetlenmeli. Kontrolsüz büyümenin önüne geçmek içim yasal düzenleme şart.”. 

UCUZA KAÇIYORUZ

Profesyonel yöntemlerin maliyeti nedeniyle tercih edilmediğini iddia eden Bulut, “Makinayla 15 bin liraya yapılan iş çökertmeyle bin liraya yapılıyor. Tanesi 1.5 milyona alınan iş makinaları otoparklarda” dedi. Yıkım işleminin üst katlardan alt katlara doğru kontrollü yapılması gerektiğini söyleyen Bulut, etrafında yeterince güvenli alana sahip yapılarda dinamitli yıkımlarında gerçekleştirildiğini kaydetti. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, “Sektöre olan ilgi nedeniyle yıkım firması adı altında çalışan onlarca firma bulunuyor. Ancak yeni yönetmelikle beraber yıkım firmalarının yıkım müteahhitliği belgesi alması zorunlu hale gelecek. Bu belgeyi alamayan firmalar yıkım hizmetlerini veremeyecek” dedi.

GÜVENLİĞİ BELEDİYELER SAĞLAMALI

Ruhsatsız yıkım yapılamayacağına dikkat çeken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, “Kontrol etmeden izin verenler için ağır suç vardır.Binalar boşaltılmalıydı” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise alandaki tüm güvenlik önleminin belediyeler tarafından alınması gerektiğini savunarak, “Yıkım sırasında yaşananlarla ilgili bir yaptırım yetkisi yok” dedi. 

'NASILYIKACAKSIN' SORUSU SORULMUYOR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise Türkiye’de yeterli mühendis ve teknik eleman bulunduğunu söyledi. Durbakayım, kentsel dönüşüm işlerinin uzman şirketlerce yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yıkım konusunda bir yönetmelik olmadığını söyleyen Durbakayım, “Binanın nasıl yapılacağı belliyse nasıl, hangi teknikle yıkılacağı da belli olmalı. Şu an sadece yıkım ruhsatı alınıp, çevresel etkilere bakılıyor. Ama bu binayı nasıl yıkacaksın sorusu sorulmuyor” dedi. (Hürriyet)


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rasim05 Şubat 2014 03:29

    Bir an önce yıkılsın da hemen binayı yapalım mantığı,,milletin can güvenliğini düşünen kim.