E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcının tercihleri dev fonları alt etti---

Küçük yatırımcının tercihleri dev fonları alt etti

Küçük yatırımcının tercihleri dev fonları alt etti
07 Haziran 2022 - 10:58 borsagundem.com

Bank of America, küçük yatırımcıların hisse senedi tercihlerinin milyar dolarlık hedge fonlardan daha çok kazandırdığını ortaya koydu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street profesyonelleri genellikle perakende yatırımcılara yönelik kibirli tavırlarıyla bilinirler. Ancak Bank of America’nın yakın zamandaki bir araştırması küçük yatırımcıların profesyonellere göre daha akıllı seçimler yapabildiğini gösteriyor. MarketWatch’un haberine göre BofA Hisse Senetleri Baş Stratejisti Savita Subramanian ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 300 sayfalık araştırma borsa yatırımlarına ilişkin birçok konudaki kalıplaşmış düşünceyi değiştirecek nitelikte.

Küçük yatırımcı hedge fonlarına karşı

Araştırmada sözü geçen ilk efsane küçük yatırımcıların hisse senetleri tercihlerinin “karşıt gösterge” olarak kabul edilmesi yönünde. Söz konusu efsaneye göre perakende yatırımcıların bir hisseye olan ilgisi söz konusu hissenin zorlu bir döneme gireceğinin işareti olarak görülüyor. Ancak BofA stratejistleri bunun doğru olmadığını belirtiyor.

Bank of America araştırmasına göre perakende yatırım akışlarının ortalamaları hedge fonların yatırım akış ortalamalarına göre hisse senetleri için düşük de olsa daha doğru bir gösterge sağlıyor.

Analistler konuyla ilgili açıklamalarında, “Aslına bakılırsa perakende yatırımcı girişlerini takip edem dönemlerde getiriler ortalamaların üzerinde, perakende yatırımcıların satışları sonrası getirilerinse ortalamanın altında oluyor. Perakende yatırım akışları hedge fonları yatırım akışlarına göre az da olsa daha pozitif bir gösterge” ifadelerine yer ver verildi.

Banka stratejistlerinin verilere dayanan analizleri güçlü perakende yatırımcı girişlerine sahip hisse senetlerinin takip eden dört haftada genel endeks performansına göre ortalama yüzde 1,1 daha fazla kazandırdığını ortaya koyuyor. Buna karşın hedge fonları içinse bu oran yüzde 1.

Borsaların düştüğü dönemlerde de yüksek miktarda perakende yatırımcı akınına uğrayan hisse senetleri düşük miktarda perakende yatırımcı çeken hisselere göre daha iyi performans verme eğilimi gösteriyor.

Değerinin altındaki hisselere karşı büyüme hisseleri

BofA raporunda incelenen bir diğer konu ise değerinin altındaki hisse senetleri ile büyüme odaklı hisse senetlerinin tarihe dayalı kıyaslamaları.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalardaki genel algı 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana büyüme odaklı hisse senetlerinin değerinin altındaki hisselere göre daha çok kazandırdığı yönünde. Ancak BofA’nın araştırması söz konusu denklemin her zaman için geçerli olmadığını gösteriyor.

Örnek vermek gerekirse BofA araştırması yeterince uzun vadede bakıldığında Russell 1000 Değer Endeksi’nin Russell 1000 Büyüme Endeksi’nden daha iyi performans gösterdiğine işaret ediyor. Araştırmaya göre 1978’den itibaren bakıldığında değer hisseleri büyüme hisselerinden daha iyi performans veriyor. Ancak Küresel Finans Krizi’nin hakim olduğu 2007’den 2020’nin ortalarına kadar büyüme odaklı hisse senetleri daha başarılı bir seyir izliyor.

Sıkılaştırma politikalarının hakim olduğu son 12 aylık piyasa döngüsü sırasında da değer hisseleri en başarılı performanslarından birini göstermişti. Bu süreçte ABD Merkez Bankası’nın Mart ayı itibariyle politika faizlerini artırmaya başlamıştı ve ekonomistler bu döngünün 2023’e kadar bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.

Geri alımlar hisse senetlerini kurtarır mı?

Son haftalarda, JP Morgan'ın hisse senedi analistleri, müşterilerine gönderdiği piyasa notlarında şirketlerin yüz milyarlarca dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdiğine dikkat çekildi. Analistler bu durumun yılın ikinci yarısında Hisse senetlerinin beslenebileceği bir zemin yaratabileceğini öngördü.

Ancak Bank of America ekibi hisse geri alımlarının tarihsel olarak hisse senetleri performanslarına ilişkin büyük bir etki sağlamadığı sonucuna ulaşıyor.

BofA raporunda, bilanço dönemi sonrası şirketlerin geri alımlarına devam edeceği ve hisse senetleri için bir zemin oluşturacağı yönündeki beklentinin doğru olmadığı belirtildi. Raporda 1986 yılından bu yana S&P 500 Endeksi’ndeki hisse geri alımlarıyla endeks performansının minimal düzeyde olduğuna dikkat çekildi.

Borsalarda geçmiş performanslar geleceğe yönelik iyi bir işaret niteliği taşımayabilir. Bu sebeple BofA ekibi ayrıca Wall Street’in giderek temel analizlerden çok niceliksel analize duyarlı hale geldiğine dikkat çekti. Analistlere göre istihdam verilerinin piyasalardaki ağırlığı hisse senetlerine ilişkin temel veri analizlerinden çok daha fazla önem taşıyor.

Emtia fiyatları küresel çapta enflasyonist baskıları gündemde tutuyor

 

Tahvil faizlerindeki oynaklık piyasalarda etkin olmaya devam ediyor

 

Küresel piyasalarda tahvil getirileri tedirginliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)