E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcılara kazandıran 2 borsa stratejisi---

Küçük yatırımcılara kazandıran 2 borsa stratejisi

Küçük yatırımcılara kazandıran 2 borsa stratejisi
04 Şubat 2021 - 13:45 borsagundem.com

Küçük yatırımcılar çoğunlukla borsada kısa sürede hızlı para kazanmanın yollarını arayarak borsalara bir piyango gözüyle bakıyor. Buna karşın doğru yatırım stratejileriyle borsada uzun vadede önemli kazançlar yakalamak mümkün

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya uygulaması Reddit üzerinden organize olan yatırımcıların riskli fonlardaki açığa satış yatırımlarını baskı altına alması geçtiğimiz ay birçok amatör yatırımcının borsalara zengin olma hayaliyle girmesine sebep oldu. Bazı perakende yatırımcılar bu süreçte küçük miktarda servetler biriktirirken bazı oldukça iyi finansmana sahip olan riskli fonlarsa sert bir darbe yedi. Güç küçük yatırımcıdan yanaydı. MarketWatch yazarı Michael Sincere bu konuyu ele aldığı yazısında çok az kişinin organize bir perakende yatırımcı saldırısını öngörebildiğini ve bunun işe yaradığını belirtiyor.

Sincere çılgınlık derecesindeki borsa alım satımlarının bazı durumlarda işe yaradığını ancak GameStop, AMC ya da bunun gibi diğer hedef gösterilen hisselerin satın alınmasının borsa stratejileriyle karıştırılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Birçok perakende yatırımcı borsalara bir piyango oyunu gibi bakıyor. Bazıları ekstrem risklerle birlikte büyük kazançlar elde ediyor. Bununla birlikte servetlerini kaybedenlerinse sesleri çok fazla duyulmuyor.

MarketWatch yazarı daha az heyecan verici olmasıyla birlikte daha az riskli bir yaklaşım arayarak servet inşa etmek isteyen yatırımcılar için iki strateji öneriyor. Bu stratejiler momentum hisselerini takip etmek kadar çekici olmasa da on yıllardır işe yarıyor.

Uzun vadeli yatırım açığa yatırımlardan çok daha kolay

Sincere yıllarca piyasayı inceleyip test etmesinin ardından uzun vadeli yatırımların açığa satıştan çok daha kolay olduğuna karar verdiğini belirtiyor. Açığa satışların sağlıklı bir borsa için gerekli olmasının yanında perakende borsacılar ve yatırımcılar için uzun vadeli yatırımlar daha fazla tavsiye ediliyor. Bu bireysel hisse senetleri portföyünün oluşturmak veya borsa yatırım fonlarına yatırım yapmak anlamına geliyor.

Borsa yazarı ayı piyasası olduğu dönemlerde dahi piyasa ortamı nasıl olursa olsun güçlü hisse senetlerinin var olabileceğini belirtiyor. Buna karşın Sincere dalgalı piyasa koşullarında yatırımcıların dikkatlerini daha fazla toplaması gerektiğini de sözlerine ekliyor. Sincere borsalarda uygulamasını tavsiye ettiği iki stratejiyi sıralıyor:

Göreli mukavemeti güçlü olan hisseleri alın

Piyasanın satış dalgasına girdiği durumlarda bile genel piyasa düşüşteyken yükseliş hareketi yapan göreli mukavemeti yüksek hisseler kazandırmaya devam eder. Bu özelliği taşıyan hisseler Sincere’in tabiriyle işlenmem elmas gibidir.

Borsa uzmanı bu tip hisselere örnek olarak Abbott Laboratories ve Blackstone Group’u gösteriyor. Söz konusu hisseler 29 Ocak tarihinde 620 puanlık %2,03 oranında düşüş gösterirken yükselişini devam ettiriyordu.

Ancak yine de bir hissenin göreli mukavemetinin yüksek olması o hissenin mutlaka satın alınması gerektiği anlamına gelmiyor. Söz konusu özellik hissenin izlenmesi ve değerlendirilmeye alınması gerektiğini gösteriyor. Yatırımcıların hisse satın alımı yapmadan önce ev ödevlerini yapması, yani hissenin hem teknik hem de temel verilerini kontrol etmesi gerekiyor.

Yukarı yönlü trendi olan hisseleri alın

Sincere borsaların yükselişe geçmeye hazırlandığı zamanlarda yatırımcıların takip ettikleri hisseleri satın almaya hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Zira vadeli piyasaların yükselişle açılmaya hazırlandığı günlerde uzun vadeli yatırım için hazırlanmak çok daha kolay oluyor.

Borsa uzmanı bu noktada %8’in üzerinde ya da daha fazla bir yükselişle açılmaya hazırlanan hisselerden uzak durulması konusunda uyarıyor. Bu hisseler birkaç dakika sonrasında yön değiştirme eğilimi gösteriyor.

Boğa piyasası sırasında hisse senetleri için söz konusu stratejiler oldukça iyi çalışıyor. Vahşi yükselişler yakalayacak hisselerin peşinde koşmak heyecanlı olsa da bu çok kolay bir şekilde bir felaket halini alabilir. Bu nedenle Sincere daha az duygusal yapılan ve borsa trendlerini takip eden stratejilerin birçok yatırımcı ve borsacı için daha mantıklı bir yol olduğunu gösteriyor. Bu yöntemlerle hızlı bir şekilde güçlü paralar kazanılmasa da borsalar uzun vadede borsalar yukarı yönde ilerlemeye devam ettikçe büyük paralar yavaş yavaş yatırımcıların ceplerine girmeye başlayabilir.

Borsa İstanbul yükseliş seyrini sürdürüyor

 

Cramer’dan küçük yatırımcı için 7 yatırım ilkesi

 

GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • uzun05 Şubat 2021 08:49

    ekgyo hissesini 2011 yılında dolar 1.98 iken 2.500 tl d en aldım çok bir uzun yatırımcıyım elim boş para pul oldu dolar 9 tlyi gördü altın 500 bizim hrısız ekgyo hala ikili değerlerde demekkki uzun da bir işe yaramıyor

  • sosa05 Şubat 2021 08:20

    bu yukarıda yazılanların, TÜRK BORSACILARINA (küçük yatırımcısına) NE FAYDASI VAR ??? Başlığa bak hizaya gel !..

  • Bilinmeyen Denklem...05 Şubat 2021 08:20

    Kardemir 3-4 yıl öncesi 5 liraydı 1 liraya kadar düşürdüler, küçük yatırımcıyı maalesef borsada büyük şirketler soyuyor, şimdi enflasyon hesabı ile hisse değeri 15 lira olması gerekir, Tüpraş,Ereğli hepsi yarı yarıya düştü açığa satış oyunlarıyla küçük yatırımcıyı soyuyorlar, bu yapılana reel hayatta kalpazanlık denir, elinde olmayan malı satıp ucuza toplamak ya da sağdan soldan kiralamak küçük yatırımcı bunlarla baş edemez, yatırım tavsiyesi içermez...

  • Bilinmeyen denklem05 Şubat 2021 08:06

    Bunların yazdıkları hayal ürünüdür Türkiye'de küçük yatırımcıyı soyan büyük şirketlerdir, 3 veya 4 yıl öncesi borsa hareketlerine bakın Kardemir tam bir dolandırıcı şirketidir, 5 liradan 1 liraya düştü.Sonrası malum 6 lira cıvarı geziyor enflasyon hesabı yapıldığında hissenin şu an 20 lira olması gerekli.Tüpraş ve Ereğli aynı şekilde yarıdan fazla değer kaybetmiştir.Enflasyon karşısında yatırımcı 3-4 yıldan bu yana açığa satış oyunlarıyla adeta sömürülmüştür.Borsanın adı kalbana göre kalpazanlıktır.Elinde olmayan malı satıp ucuzdan geri toplamak.Bize göre değil bu işler, yatırım tavsiyesi içermez....

  • RYGYO MAĞDURU05 Şubat 2021 00:04

    AYNI ŞEKİLDE 1 YILDIR RYGYO DAKİ KÜÇÜK YATIRIMCILARDA ÇOK ZOR DURUMDA PATRON SÜREKLİ HİSSEYİ BASKI ALTINDA TUTUYOR.

  • Cigo05 Şubat 2021 00:03

    ASELSAN YATIRIMCISINI 4 SENEDIR MAHVETINIZ NEREDE ADALET HER SEY MERILL ELINDE BIZ YANDIK SIZ YANMAYIN YTD

  • almaz olaydik04 Şubat 2021 20:25

    Kaç aydır VAKBN HALKBANK ZOREN ALDIK ELİMİZDE PATLADİ. MİLLET %100 kazandı biz eksiye düştük

  • YENER04 Şubat 2021 18:18

    BORSAYI ROBOTLARA OYNATIYORLAR.ARTIK PARA KAZANMAK ÇOK ZOR. YOK YATIRIMCI SAYI ARTMIŞ HEPSİNİ AVLIYORLAR.BEN EKRAN KARŞISINDA GÖRÜYORUM. BU ŞEREFSİZLERE 1 KURUŞ KAPTIRMAYIN.

  • Borsacı Osman04 Şubat 2021 18:14

    Değerli küçük yatırımcı kardeşlerim girmiş olduğunuz dünya aydınlık değildir sakın unutmayın,seksen tane gizli kapaklı işleri vardır,türlü türlü fırıldaklar çevrilir bizim haberimiz bile olmaz,hemen bugünden örnek vereyim sabah kaldırdılar akşama kadar baskı baskı artı 3 den başladığı yere getirdiler,karanlık oda da ne oldu ? 18.00 da nötr girdi 18.05 de artı 3.5 çıktı kim o ? isdemir,işte size bir örnek akşama kadar malınızı baskı ve korku yaratıp aldılar karanlıkda verdiler yukarı,dünyada nerde var karanlık oda ? Fırıldaklar nerde dönerde orada.