E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı pandemi döneminde 12’den vurdu---

Küçük yatırımcı pandemi döneminde 12’den vurdu

Küçük yatırımcı pandemi döneminde 12’den vurdu
25 Kasım 2020 - 13:58 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde küçük yatırımcının profesyonel yatırımcılar tarafından riskli görülen dipten alım tercihleri meyvesini verdi. Goldman Sachs verilerine göre bu yıl küçük yatırımcıların kazancı %75 olarak gösteriliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük yatırımcılar tüm yıl boyunca sağladıkları kazançla kendini kanıtlayan küresel borsalara inançlarını sürdürüyor. Hisse senetlerini ikiye katlayan borsa rallisi değerlemeleri ise daha önce görülmemiş seviyelere getiriyor.

Hisse senetlerine olan doymak bilmez iştah pandemi veya başkanlık seçimleri ardından gelen geçiş dönemi endişeleri tarafından da kontrol edilemeyince borsaları rekor seviyelere çıkardı. Bloomberg’in haberine göre ABD’de normal şartlarda yavaş geçen Şükran Günü haftasında ticaret hacmi bu risk iştahı sayesinde kamçılandı. Wall Street’te son iki günde 26 milyardan fazla hisse el değiştirdi ve bu ticaret hacmi önceki yılın aynı döneminden %72 daha fazla. Borsa aracı sitelerine yağan aşırı talep nedeniyle Vanguard ve Merrill Lynch platformlarının gün içerisinde kesintiye uğradığını doğruladı.

ABD hisse senetlerine para akmaya devam ederken altyapı ise gerilemeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta itibariyle kasım ayında 53 milyar dolar civarında likidite ABD’deki borsa yatırım fonlarına aktarıldı.

ABD borsaları salı günü Dow Jones Endeksi ilk kez 30 bin puanın üzerine çıktı. Bu durum aynı zamanda hisse değerlemelerinde balon piyasasının oluşmasına da sebep oluyor. S&P 500 Endeksi’nden satın alma işlemi yapmak için şu anda hisse başına yıllık gelir bazında her dolar için yaklaşık 2,69 dolar ödeme gerektiriyor. Bu oran dot-com balonu sürecinde ulaşılan fiyat-satış oranının çok üzerinde.

2 milyar dolarlık varlığın yöneticisi olan, Kaliforniya merkezli varlık yönetimi şirketi First American Trust’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jerry Beaakman küçük yatırımcılara ilişkin yaptığı yorumlarında, “Bu yılın onlara söylediği hiçbir şey yanlış değildi. Ne zaman bir dip olsa küçük yatırımcılar akın etti ve bu sayede ödüllendirildi. İnsanlar gidiş odaklıdır ve eğer bu yöntem işe yarıyorsa da neden değiştirsinler ki?” dedi.

Minnesota’da 23 yaşında inşaat işçisi ve bir restoran uygulaması kuryesi olarak çalışan Ayden McCloskey, “Her zamankinden daha fazla ticaret yapıyorum. Tüm hamlelerim aşıyla alakalı. Borsalar açıldığında yatırımcıların şu anda ne düşündüğünü düşünmek zorundayım. Birçok insan yakın zamandaki karantinaları düşünüyordu. Fakat ardından aşı haberleri geldi. Bu üzerine çalışılacak yeni bir katalizör oluşturdu” dedi.

Küçük yatırımcıların haklı olduğu bir gerçek var: Hasar gören hisse satın almanın sonunda bir servet yatıyor. Kasım ayında petrol şirketi Occidental Petroleum %84, havacılık şirketi Boeing %51, kurvaziyer gemi şirketi Carnival %48 yükseldi. Mart ayı diplerinden bu yana Gap, Etsy, Freeport-McMoRan ve L Brands hisseleri dört katına çıktı.

Goldman Sachs verilerine göre bu yıl küçük yatırımcılar tarafından tercih edilen hisse senetleri %75 oranında yükseliş gösterdi. Bu oran S&P 500’ün ortalama kazancının %60 üzerinde ve riskli yatırım fonları tercihlerinin getirilerini ikiye katlıyor.

Wells Fargo Yatırım Birimi Kıdemli Küresel Borsa Stratejisti Sameer Samana küçük yatırımcıların tercihlerine ilişkin açıklamasında, “Bu yılki dipten alma konusundaki inatları karşılık verdi ve bazı yönlerden daha fazla kaldıraçlı hamle ve risk alma konusunda cesaretlendirilmiş olabileceklerini düşünüyorum” dedi. Sameer, “Bu esas olarak aşı haberleri, hala yapıcı görünen ekonomik veriler ve çok tetikte olan ABD Merkez Bankası (FED) politikalarıyla birleştiğinde yatırımcıların dipten almasında kötü şeylerin başına gelmeyeceği algısını yarattı” ifadelerine yer verdi.

Finansal yatırım platformu E*Trade Financial yatırımcılarının geçtiğimiz hafta turizm şirketi hisselerine yöneldiğini ve Boeing, United Airlines gibi şirketlerde net alım gösterdiklerini belirtiyor. Firmanın borsa biriminde çalışan Yatırım Ürünleri ve Ticaret Bölümü Genel Müdürü Chris Larkin, “Kovid’ten bu yana turizm endüstrisinin fazlasıyla hasar gördüğü bir süreçte kısa vadeli bir rahatlama gerçekleşebilir ve yatırımcılar şu anki ucuz değerlemeleri kovalıyor olabilir” dedi.

Larkin’e göre aşı üreticisi şirket Pfizer ve önümüzdeki Kara Cuma’da dev satışlara hazırlanan büyük perakende şirketleri Walmart ve Amazon için de büyük bir talep söz konusu. Şirket verilerine göre yatırımcılar pandemi sürecinde değer kazanan Apple ve Netflix gibi büyük teknoloji hisselerini ise boşaltıyor.

Kazanımlar bazı noktalarıyla dot-com günlerini hatırlatsa da bazı büyük farklılıklar da söz konusu. 1999’da ve 2000’in başındaki ortamın aksine bugün borsalardaki kazanımlar değer hisseleri ve döngüsel hisselerin de dev sermayeli teknoloji hisselerini yakalamasıyla birlikte daha çeşitlenmiş durumda. Dot-com balonu sırasında FED faiz oranlarını artırıyordu. Bugünse uzun süre değiştirmeme beklentisiyle birlikte faiz oranları sıfıra yakın sabitlenmiş durumda.

Leuthold Group’tan Doug Ramsey salı günü paylaştığı bir yatırıcı notunda, “Hisse senetlerine karşı duyarlılık pek ölçülü değil. Ancak değerlendirmelerimiz Nasdaq ve Russell 1000 Büyüme Endeksi'ndeki eylül ayı başlarında görülen zirvelere göre daha az balon benzeri olduğunu işaret ediyor. Bu da oldukça mantıklı. Zira perakende spekülasyonlarının ekstrem işaretlerinin büyük bir bölümü ‘kaçırılmaz’ olarak görülen ve daha sonrasında yavaşlayan piyasa segmentlerine yoğunlaşmıştı” dedi.

Bitcoin'de işlem hacmi rekoru

 

Borsalardaki yükseliş hız kesmeyecek

 

Dow Jones’un yükseliş sevinci tahvil yatırımcılarına yansımadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)