E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı neden borsadan çekiliyor?---

Küçük yatırımcı neden borsadan çekiliyor?

Küçük yatırımcı neden borsadan çekiliyor?
13 Nisan 2021 - 13:27 borsagundem.com

Küçük yatırımcı borsadan çekiliyor. Geçtiğimiz yıl borsalarda bireysel yatırımcı dalgasının ardından, küçük yatırımcı borsa yatırımlarına ara veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük yatırımcının yıla ses getiren bir başlangıç yapmasının ardından, Wall Street bireysel yatırımcıların yakın zamanda ABD Başkanı Joe Biden’ın devasa teşvik paketinden gelen 1,400 dolarlık teşvik ödeneklerini borsada değerlendirmesini beklemişti. Bireysel yatırımcıların Tesla ve Apple gibi popüler isimleri desteklemesi bekleniyordu.

Ancak teşvik ödenekleri vatandaşların banka hesaplarına yatmış olsa da, beklentiler gerçekleşmedi. Ocak ayında GameStop hisselerinin rekor yükselişler göstermesine neden olan, bireysel yatırımcılar favori teknoloji isimleri, sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisseler ya da kısa vadeli alım opsiyonlarına ilgi göstermiyor.

Bireysel yatırımcıların ABD hisselerinde günlük net alımları, mart ayının sonlarında teşvik ödenekleri banka hesaplarına yatarken, Vanda Research’ün verilerine göre düşüşe geçti. Bleakley Advisory Group Baş Yatırım Uzmanı Peter Boockvar bu durumun ABD borsalarında volatilitenin ölçütü VIX endeksinin 2020’nin şubat ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin en önemli nedeni olduğunu söyledi.

Boockvar CNN’e yaptığı açıklamada, “VIX’teki düşüş perakende yatırımcılarının spekülasyonun ve opsiyonların azalmasından kaynaklanıyor” dedi. Peki bireysel yatırımcıların borsadan çekilmesine hangi unsurlar neden oldu? Enflasyona yönelik korkular piyasalarda hakimiyet gösterirken, yüksek momentum sergileyen ve perakende yatırımcılarını memnun eden hisseler yön değiştirmeye başladı.

borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, Apple şubat ayında %8 düşüş gösterirken, Tesla şubat ve mart aylarında %15’in üzerinde değer kaybetti. Bu durum ise Vanda Research’ün kurucu ortaklarından Eric Liu’ya göre, bu tür değişimlere karşı hassas olan küçük yatırımcıyı korkuttu. Perakende yatırımcısının portföylerinin değeri düştüğünde, bu durum genellikle alım alışkanlıklarına değişimlere neden olur.

Liu, “perakendenin bugünkü performansı ve yarın yatırımlara teşvik etme eğilimi arasında açık bir ilişki var” dedi. Liu perakende yatırımcılarının sonsuza dek arka saflarda kalmasını beklemiyor. Aynı zamanda küçük yatırımcının bir sonraki piyasa çılgınlığının arayışında olduğuna yönelik sinyaller var. Son dönemde, borsa yatırım fonlarında önemli yatırımlar gerçekleşti. Bu durum ise bir sonraki piyasa çılgınlığıyla ilgili henüz bir karar verilmediğini gösteriyor.

Eğer büyük teknoloji hisseleri yeniden istikrarlı bir ralliye başlarsa, koşullar değişebilir ve şubat ayının korkuları kenara itilebilir. 

FAANG hisseleri olarak bilinen Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google ile Microsoft hisseleri, Vanda Research’e göre tipik bir perakende portföyünün yaklaşık %28’ini oluşturuyor. Liu, “eğer bu dev büyüme isimleri yeniden yüksek performans gösterirse, perakende yatırımcıları geri döner” dedi.

Yine de büyük teknoloji hisselerinde yakın zamanda bir yükselişin gerçekleşmesi beklenmiyor. Apple, Amazon ve Microsoft nisan ayında %9 yükseliş gösterirken, Google %10’un üzerinde değer kazandı. Bilanço dönemi yaklaşırken, güçlü sonuçların bu şirketlerin hisselerini yükseltmesi bekleniyor. Ancak aynı zamanda ekonomik toparlanma başladığında, yükselen fiyatlar da hızla büyüyen hisseleri zedeleyebilir.

Boockvar, “her şeyi mahvedebilecek bir şey varsa, o da faiz oranlarının ve enflasyonun artması” dedi.

SPAC çılgınlığının sonunu ABD SPK’sı getirecek

 

Borsada tarihi halka arz heyecanı

 

Borsalarda ilk uyarı sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan14 Nisan 2021 11:50

    Böyle giderse borsa kapanır

  • Yusef14 Nisan 2021 11:49

    Yatırımcıyı kıyma makinası da geçersiniz eline geçen bitiyor hep aynı hiler cikiyo gerisi babatiyor

  • Y.ü14 Nisan 2021 10:22

    Küçük yatırımcıya yoldular yatırımcıya ürküttüler olacağı bu

  • Yusuf14 Nisan 2021 04:13

    Ya benim anlamadığım Bi konu banka müdürü değişir borsa düşer denizden Bi gemi geçer borsa düşer dünyanın öbür ucunda Bi bomba patlar borsa düşer bu nedir ya muz cumhuriyetimiz burası bi şirket arka arkaya - 30 - 50 lere kadar düşüyor niye izin veriliyor bunlara herşeye Bi kota koymuşsun bundada koy Bi kota örneğin - 5 yukarısı na izin verilmesin bizim borsamız kadar Bi borsa yok herkez işini yapsın

  • Nurullah Gündoğan13 Nisan 2021 22:58

    İki üç aya bi hisseleri kottan atarlar sa hisseler yükselirken ceza düşerken görmezden gelirlerse kimse kalmaz yakında herkes kripto ya kaçar

  • Yusuf Çelik13 Nisan 2021 22:38

    Şu Afyon'a bir bakın 5.75 ten sebep yokken 3.,65'e Kader düştü ne arayan var ne soran olan biz küçük yatırımcılara oluyor kanal İstanbul ayağına tüm birikimimizi aldılar bir hisse 6 ay sürekli düşer mi bizi düzdün be Sabancı bir daha borsa mı tövbe küçük yatırımcılara sesleniyorum bu doymak bilmeyen yamyamlar a paranızı kaptırmayın

  • Bayram Öztürk13 Nisan 2021 20:31

    Guler holding rtalb inanın k.y borsadan soguttular dövize ve bitcoune kaçtı k.y devletin ve hükümetin altını oyuyor güven yok dalga geçer gibi kağıttan şirket

  • Selim bahtsız 13 Nisan 2021 18:35

    Akşı olan borsaya girmez zaten.ben 25 yıl önce girdim,,,hastalık oldu, bırakamıyorum,, servet kaybettim,halen devam ediyorum. Son olarak Artı hisse,senedini spk bir kere bile uyarmadan sepetledi..bu konuyu araştırsana ,çok merakıysan,,sordum size..risk var diyorsun..ben onu mu sordum..diğer tüm attığı hisseleri uyarmış öncesinde,bunu niye uyarmıyor

  • Ali13 Nisan 2021 17:06

    Yıllardır kazandıklarını kaptırmamak için çıkıyorlardır. Örneğin Ford otosan, Halkbank? Sanal para bile yatırımcısına kazandırdı. Bunlar yerli ve milli şirketlerin tedbirsizliği yüzünden başımıza geliyor. Yabancıymış. Senin niyetin yatırımcıyı korumak olsa tahtayı bozmadan tüm hisseyi alırsın. Daha önce defalarca yapıldı. Ya sabır!

  • Vedat13 Nisan 2021 17:34

    Halkbank 18 Şubat 2021 tarihinde 6,22 yi gördü. Şu an 4.35 bırakın yılları 3 ayda yazdırdığı zararı kapatmak için yüzde kaç yapması lazım varın siz hesaplayın? Evet borsa düşerde çıkarda ama bu seviye art niyet değilde nedir? Açık maniplasyon var. Neden yapıldığını bilmiyorum. Yönetim yatırımcıya karşı sorumluluk duysa bu seviyeler asla görülmezdi bana göre.

  • Murat13 Nisan 2021 16:50

    Borsadan bende çıktım,orucumuda bozdum, bizi bu duruma düşüren patronlar inşallah bizden aldıklarını yiyemezler, buna inanıyorum,Allah herşeyi görüyor ve biliyor, hayırlı ramazanlar.

  • Vatandaş13 Nisan 2021 17:33

    Arkadaşım,öncedende Emlakkonut, ihlas gurubu hakkında yazmışsın.Sahibi belli olmayan, kime hizmet ettiği belli olmayan, sevilmeyen firmalara asla yatırım yapmam, koç,sabancı gibi sağlam şirketler ile çalışırım.Emlakkonuttan ne ev alırım nede yatırım yaparım.

  • vatandaş13 Nisan 2021 16:39

    maşallah yayncılığınız bir alem ispk ile ilgili tek bir eleştriyi bile engelliyorsunuz utanılacak durumdasınız

  • Serkan mırık13 Nisan 2021 15:38

    Bizim borsamız bukadar bedelli sermaye artırımını bukadar halka arzı kaldırmaz.önümüzdeki halka arzlara dikkat edin

  • Vatandaş13 Nisan 2021 15:17

    Hep bana diyen patronların tabiki şirketine yatırım yapılmaz.Bakanlar kanal istanbul dedikçe hisseler %80 düştü. Emlak konut 2017 de fiyat 3.20 ,şimdi 1.78,şirket cumhurbaşkanlığının güvencesi altında olunca yatırımcıyı kaz gibi görüyorlar.

  • Yengen13 Nisan 2021 14:48

    Tost olmamak için zira birinci fasıl bitti,ikincisi başladı.

  • Hesapsız13 Nisan 2021 14:26

    Patronlar hisselerini satma yarışına girdi, herkes bedelli sermaye artırımına yöneldi, halka arzlar patladı. Küçük yatırımcı tüyü yolunacak kaz gibi görünmeye başladı.  Kaç KY kaç yoksa tüy koymayacaklar!

  • Küçük Yatırımcı13 Nisan 2021 13:55

    BİZİM borsamıza bakın bence neler dönüyor ne çanaklar göreceksiniz 5 senede gidemedikleri yerlere 1 ay da geri geldiler sonrada yatırımcı arayacaksınız kim ne yapsın xbank ı 20 senedir sürünüyor kim neyapsın borsamızı al doları altını geç her yatırımcıyı patron satışları ile bezdirdiniz yasal kumarhane yaptınız 

  • WERS13 Nisan 2021 13:44

    ekonomide hergün bişeye gebeyiz thy na bakın aselsana bakın şuan herkes bitkoin e gidiyor