E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı borsalardan çekilmedi---

Küçük yatırımcı borsalardan çekilmedi

Küçük yatırımcı borsalardan çekilmedi
23 Haziran 2022 - 11:24 borsagundem.com

2022 yılı boyunca görülen satış dalgasına rağmen Wall Street’te perakende yatırımcıların ağırlığı halen yüksek seviyede. Bu durum borsalarda düşüşlerin devam edebileceğini gösteriyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcılar yapılan son bir araştırmaya göre hisse senetlerinden henüz vazgeçmiş değiller. ABD hisse senetlerindeki ayı piyasasının daha uzun sürüp sürmeyeceği tartışmaları devam ederken küçük yatırımcıların halen borsada ağırlığını hissettirmesi borsaların daha fazla negatife düşebileceği anlamını taşıyabilir.

MarketWatch’un haberine göre Vanda Research’ün Baş Stratejisti Marco Lachini liderliğinde oluşturulan araştırma raporu Salı günü perakende yatırımcıların ağırlığının yılın en düşük seviyesine ulaştığını gösterdi. Ancak araştırmaya göre küçük yatırımcılar Aralık 2018 ve Mart 2020’de görülen en düşük seviyeye hala ulaşmış değil.

Vanda araştırma ekibi 2020 ve 2018’de görülen ayı piyasasının perakende yatırımcıların borsalardaki net satıcı haline gelmeden sonlanmadığına dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre perakende yatırımcılar son yıllarda borsalarda çok daha büyük bir güç haline geldi. Robinhood gibi komisyonsuz borsa ticaret uygulamalarının yaygınlaşması ve özellikle de pandemi dönemindeki ABD hükümetinin uyguladığı teşvik ödemeleri perakende yatırımcıların sayısının artmasına yol açtı. Vanda verilerine göre, Charles Schwab, Ameritrade ve diğer borsa ticaret platformlarında günlük ortalama düşük süreli ticaret aktiviteleri son dört yılda hızlı bir biçimde arttı.

Perakende yatırımcılar borsalarda dibe ulaşılmasına ilişkin tek gösterge değil. Borsalarda dip hesaplamalarına gelindiğinde en popüler göstergelerden biri olan ve Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) opsiyon piyasalarındaki son 30 günlük ticaret aktivitesini baz alıyor. Endeks henüz borsalarda dibe ulaşıldığını gösteren bir noktaya gelmiş değil.

Yatırımcılar genellikle VIX’teki 40 seviyesinin üzerindeki okumaları borsa dipleriyle ilişkilendiriyor. Endeks Kasım 2008’de ve Mart 2020’de 80 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Ancak 2022 boyunca bu eşik henüz aşılmadı.

Tüm bunlara rağmen MarketWatch’un haberinde her satış dalgasının birbirinden farklı olduğu hatırlatılıyor. Zira Mart 2020’deki satışlar sırasında S&P 500 Endeksi sadece 23 işlem gününde %34 düşmüştü. Bu yıl gerçekleşen satış dalgasında ise S&P 500 Endeksi altı aylık süre içerisinde %20’nin üzerinde geri çekildi. Söz konusu tablo pandemi dönemine göre çok daha uzun soluklu bir düşüşe işaret ediyor. Yine de Deutsche Bank'a göre, ABD hisse senetleri 1932'den bu yana en kötü ilk yarı performansına hazırlanıyor görünüyor.

LPL Financial Piyasalar Baş Stratejisti Ryan Detrick'e göre, beş aydan daha uzun süren 2022 satış dalgası, 40 yıllık süre boyunca görülen dayanan diğer altı ayı piyasasından daha uzun soluklu oldu. Bu süre içerisinde 2022’deki satış dalgasını sadece dot-com balonu dönemindeki ayı piyasası ve 2008 Küresel Finans Krizi geride bırakabildi.

Hisse senetlerinin bu noktadan toparlanıp toparlanamayacağı ise ABD’deki enflasyon ve ekonomik büyüme beklentilerine bağlı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell FED’in faiz artışlarının ekonomik verilere bağımlı olduğunu sıklıkla hatırlatıyor. Bu sebeple ekonomik veriler ve FED beklentileri piyasalar için büyük bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.

Avrupa borsaları Powell'ın açıklamaları sonrası ekside açıldı

 

Piyasalar yüzde 40 yükselecek

 

Borsalarda düşüşü frenleyen önemli ayrıntı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kurt borsacı23 Haziran 2022 19:11

    kuçuk yatırımcıyı oyarım,soyarım,tokatlarım.benim işim bu.heheheee

  • Ali Ak23 Haziran 2022 18:44

    Durun bakalım daha karpuz kesecez.!!!!

  • Buffet23 Haziran 2022 14:16

    Az kaldı.zararımı çıkarayım bir daha girmem.anadolu sigorta yüzünden nefret ettim borsadan.bunların borsadan çıkarılması lazım.para basıyorlar ama bilançoya yansıma yok temettü yok.5 yıl aynı fiyatta.üstelik işbank hergün baskı mal veriyor.yok işte olmaz.

  • ömer23 Haziran 2022 11:43

    katılıyorum. Türk borsası küçük yatırımcı ve yandaş patron üçgenindeyken küçük yatırımcının bol olduğu hisseler yükselemiyor. örnek olarak emlak konut 50 liraya gidecekken gidemiyor. bekleyin gidecek.

  • G.g23 Haziran 2022 21:59

    Şeker gyo de patron yatırımcıları üzmeycegiz hisse degerin altında düşmeyecek diyordu ama kan agglıyor azda 10 bin lot alacaktım iyiki almamışım 200 tane filan aldım.