E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKrize rağmen yatırımlara devam etmek için 4 neden---

Krize rağmen yatırımlara devam etmek için 4 neden

Krize rağmen yatırımlara devam etmek için 4 neden
13 Mayıs 2022 - 16:44 borsagundem.com

Küresel borsalarda 2022’nin başından bu yana yoğun bir karamsar hava etkilerini hissettiriyor. Ancak finans uzmanları bu tür dönemlerde uzun vadeli yatırımcıların planlarına sadık kalması gerektiğine dikkat çekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar bu yıla zorlu bir başlangıç yaptı. S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %18 düşüş gösterdi. Yatırımcılarsa söz konusu ortamda borsaya girme konusunda çekince gösteriyor.

CNBC’nin haberine göre Allianz Life’ın her üç aylık dönemde bir gerçekleştirdiği piyasa algısı araştırması yatırımcıların %43’ünün borsalara girmek konusunda aşırı endişeli olduğunu gösteriyor. Mart ayında 1000 yetişkin ile gerçekleştirilen araştırmada borsaya girmek konusunda aşırı endişe duyanların oranının bir önceki çeyreğe göre 10 yüzdelik puan arttığı görülüyor. Buna ek olarak, katılımcıların yarısından fazlası bir piyasalardaki bir çöküşten endişe duyuyor ve %81'i bu yıl piyasada volatilitenin devam etmesini bekliyor.

Allianz Life Tüketici Öngörüleri Başkan Yardımcısı Kelly LaVigne konuyla ilgili açıklamasında “Finans konusuna gelindiğinde insanlar belirsizlikleri sevmiyor ve 2022’nin başından bu yana piyasalarda tecrübe ettiğimiz şey tam da bu” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, piyasalardaki oynaklığa ve ileriye dönük belirsizliğe rağmen, finans uzmanları, özellikle de uzun vadeli beklentileri olan yatırımcıların borsaya para yatırmaya devam etmelerini tavsiye ediyor.

ABD, New Jersey merkezli servet danışmanlığı şirketi Peapack Private Yönetici Müdürü Yeminli Mali Danışman Diahann Lassus konuyla ilgili açıklamasında, “Yaşamda ve yatırımda tutarlılık, servet inşa etmek için gerçek bir kritik unsurdur” ifadelerine yer verdi.

Dolar maliyet ortalaması

Yatırım uzmanlarına göre bireysel emeklilik yatırımı yapanların aynı miktarda yatırım yapmaya veya yatırımın dolar maliyet ortalamasını yatırıma eklemeye devam etmesi gerekiyor.

New York merkezli servet yönetimi şirketi Bona Fide Wealth’in Başkanı ve Baş Finans Sorumlusu Douglas Boneparth, “Bu yatırımları piyasalar yukarı ve aşağı doğru hareket ederken yapabilmelisiniz. Kelimenin tam anlamıyla ancak bu şekilde birikim yapabilirsiniz” dedi.

Piyasalar düştüğünde satın almaya devam etmek ayrıca yatırımcılar için yükselmeye hazır hisse senetlerini bulabilmek için fırsatlar da sağlayabilir.

Arlanta merkezli finans firması Apex’in Kurucusu ve Baş Finansal Planlayıcısı Lee Baker bu tür dönemlerde yatırım yapmaya devam edenler için, “Etkili bir biçimde indirimde olan varlıklar satın alıyorsunuz” dedi. Baker bugünün piyasasında disipline sahip olmanın ebeveynlerin çocuklarına sebze yemesini telkin etmesine benzediğini sözlerine ekledi.

Baker, “Gençken brokolide ya da havuçta çok bir tat yoktur. Ancak bu sizin için faydalıdır ve uzun vadede güçlü kemlikler şeklinde size karşılığını verir” dedi. Yatırım yapmaksa finans uzmanına göre benzeri bir şekilde yaşlanan bireylerin çalışmak zorunda kalmadan güçlü bir emeklilik hesabı ile geçimlerini sürdürmesini sağlamasına imkan verecek.

İhtiyaç olması durumunda portföyünüzü yeniden dengeleyin

Piyasanın gerilemesi birçok yatırımcının geceleri rahat uyumasına engel olur. Yatırım uzmanları bu tür dönemlerin portföylerdeki varlıkları yeniden dengelemek için iyi bir zaman olabileceğini söyledi.

Lassus, “Eğer portföyünüz %80 hisse senetlerinden oluşuyorsa ve bu sizde karın ağrılarına sebep oluyorsa belki de yatırım tahsislerinizi yeniden gözden geçirmek için zaman gelmiştir” dedi. Finans uzmanı piyasaların yapılması gereken düzenlemeyi çoktan yatırımcılar yerine yapmış olabileceği konusunda da uyardı.

Lassus ayrıca, iyi performans gösteren hisse senetlerden değer kaybeden hisselere rotasyon yapmayı da önerdi. Yüksek performanslı hisseleri satmak zor olsa da finans uzmanı yüksekten satıp ve düşükten alma prensibini yatırımcılara hatırlattı.

Baker, bazı yatırımcılar için tipik %60 hisse senedi ve %40 tahvil portföyünün artık mantıklı olmayabileceğini de sözlerine ekledi. Finans uzmanı, "Belki de gerçekten 50-50 veya 40-60 oranlarındaki tahsislere geçmeleri gerekiyor" dedi.

Nakit rezervlerinizi hazır tutun

Düşen bir borsa ortamı, emekliler veya emekliliğe yakın olanlar için özellikle sinir bozucu olabilir. Bireysel masrafları karşılamak ve varlıkları zararına satmaktan kaçınmak için, finans uzmanları bireylere nakit olarak ellerinde sağlam bir acil durum fonu bulundurmayı tavsiye ediyor. Bu fon yatırımcılar için bir tampon görevi görür, böylece fiyatlar düştüğünde satmak yerine piyasadaki varlıklar ucuz fiyatlardan toparlanmaya devam edilebilir.

Lassus konuyla ilgili açıklamasında, “60 veya 70 yaşlarında olsanız bile bugünkü yaşam beklentilerine göre enflasyona ayak uydurmak için hala uzun vadeli yatırım yapmanız gerekir” ifadelerine yer verdi. Finans uzmanı ailesi için miras bırakmayı umursayan emekliler için uzun vadeli yatırımın daha da önemli olduğunu söyledi.

 

Planınıza yeniden odaklanın

Lassus, yatırımcıların değişken piyasaların günlük döngüsünde umutsuzluğa kapılabileceği konusunda uyardı. Ancak finans uzmanı söz konusu karamsar tablodan kopmak için geleceğe odaklanılmasını tavsiye etti. Lassus yardımcı olabilecek şeyin, uzun vadeli finansal planlarını tekrar kontrol etmek ve hedeflerinin neresinde olduklarını izlemek olduğunu söyledi.

Boneparth uzun vadeli yatırımcılar için volatilitenin beklenen bir şey olduğunu ve bugünün dalgalı piyasalarının kabaca iki yıllık süreçte sağlam piyasa getirilerinden anlamına geldiğini hatırlatıyor. Finans uzmanı, “Piyasalar yükselirken iyi miktarda yatırım miktarı ayırmak ve disiplinli olmak çok daha kolaydır. İşler vahşileştiğinde bu disiplini sürdürmek giderek zorlaşır" dedi.

Finans uzmanı bu tür zamanlarda plana sadık kalmanın yatırım stratejisini uygulayabilmenin kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Boneparth, “Kendinizi burada kaybolmuş hissederseniz, bu muhtemelen bir plan eksikliğinden kaynaklanmaktadır” dedi.

8 soruda tüm ayrıntılarıyla kripto krizi

 

Teknoloji hisselerinden çıkış 1,1 milyarı buldu

 

Wall Street ayı piyasasının sınırında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa15 Mayıs 2022 13:32

    Bugünkü Hükumetin ekonomik politikalarına güvenmeyen yabancılar,bütün varlıklarını satıp çıktılar.Yabancıların borsadaki payı yüzde 68 'den ,yüzde 36'ya düştü.Bu Hükumet veya politikası değişirse tekrar yabancılar gelir ve her şey ikiye katlanır.Hisselerinize kıymayın sabredin.Hükumet bu politikalarını daha fazla sürdüremez diye düşünüyorum.

  • nedo14 Mayıs 2022 10:59

    Borsaların işi bitti,,2008 krizini hatırlayanlar bilir.borsa 58000 den 20000 lere kadar düşmüştü,,,şu anda bunun ayak izleri belirmeye başladı,,batmak istemiyorsanız uzak durun,,,sonra intihara izin vermeyin.

  • Ali14 Mayıs 2022 08:39

    Seçim yaklaşıyor akp nin gidecek olması borsayı yılsonunda uçuracak.

  • VS13 Mayıs 2022 18:22

    borsadan çıkmak için tek neden ihlas patronları jamaikada maldivlerde vs. tatil yapabilirken bizler kırklareli kıyıköyde mandalarla bereber tatil tapıyoruz

  • Rahmi yolcu15 Mayıs 2022 16:00

    400 firma varken bu ihlas kini neden

  • fafa15 Mayıs 2022 13:33

    Manda kalmamış,çünkü otlak kalmamış.

  • AGOP SEMİZYAN13 Mayıs 2022 17:39

    yaş 70 yolun sonuna geldik.mezardamı zengin olacağız.gününü gün edeceksin.

  • fafa15 Mayıs 2022 13:34

    Zenginlik kırk yaşında başlar,kaybetmişsin dostum.

  • 😂😂13 Mayıs 2022 17:19

    Zevk tercihine bağlı nedenler.

  • Alpertunga 13 Mayıs 2022 17:08

    Borsada kalmamak için tek neden Bu açgözlü patronlar. Adamlar küçük yatırımcı avcısı. Kimse hesap sormuyor. İstedikleri gibi takılıyorlar.