E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKriz kapıda! Çin ve ABD karşı karşıya...---

Kriz kapıda! Çin ve ABD karşı karşıya...

Kriz kapıda! Çin ve ABD karşı karşıya...
27 Ocak 2022 - 16:08 borsagundem.com

ABD Donanması, Güney Çin Denizi'nde düşen F-35C Lightning II savaş uçağını kurtarmak için çalıştığını açıkladı. Bu, uzmanlar tarafından Çin'in dikkatli gözleri altında gerçekleşmesi muhtemel zorlu bir görev olarak nitelendiriliyor.

Pazartesi günü USS Carl Vinson uçak gemisine inmeye çalışan savaş uçağı, yana doğru kaydı ve denize düştü. Pilot güvenli bir şekilde çıkarıldı ve bir ABD askeri helikopteri tarafından kurtarıldı.

USS Carl Vinson ve USS Abraham Lincoln saldırı gruplarının Güney Çin Denizi'nde düzenlediği ortak operasyon sırasında meydana gelen kazada yedi asker yaralandı. Yaralıların hepsinin durumunun stabil olduğu açıklandı.

ABD 7. Filosu sözcüsü Teğmen Nicholas Lingo, Salı günü geç saatlerde basına "ABD Donanması, F-35C uçakları için kurtarma operasyonları düzenlemeleri yapıyor" dedi. Lingo, "uçağın iniş sırasında uçuş güvertesine çarptığını ve ardından suya düştüğünü" doğrulayabileceğini söyledi ancak kaza yerinin veya arama alanının yerini belirtmedi.

Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan South China Sea Probing Initiative (SCPI), uydu görüntülerine dayanarak, kazanın Filipinler'in Luzon Adası'ndan yaklaşık 100 deniz mili ve Filipin münhasır ekonomik bölgesi içindeki Scarborough Shoal'ın 50 ila 70 deniz mili kuzeydoğusunda bulunan ABD tatbikat alanında meydana geldiğini iddia etti.

SCPI ayrıca Çarşamba sabahı ABD'nin, muhtemelen düşen avcı uçağının aramasına yardımcı olmak için bölgeye bir yüksek irtifa, uzun ömürlü insansız hava aracı olan bir MQ-4C de dahil olmak üzere en az altı istihbarat-gözetleme-keşif uçağı gönderdiğini söyledi.

Enkaz birçok teknolojik sır içerebilir ve analistler ABD'nin bunların Çin'in eline geçmesini istemeyeceğini söylüyor. Singapur'daki S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'nun kıdemli üyesi Richard Bitzinger, "Çinlilerin de enkazı arayacakları açık" dedi. Bitzinger ayrıca, enkaz parçalarının F-35 hakkında gizli sensörleri ve veri işleme gibi değerli bilgiler sağlayabileceğini söyledi. "Bununla birlikte, ABD Donanmasının uçağın düştüğü bölgeyi kuşattığından ve kurtarma gemileri gelene kadar kordon altına almaya çalıştığından eminim." diyen Bitzinger, "Çinlilerin imkanlara sahip olup olmadığını bilmiyorum" diye ekledi.

7. Filo'nun sözcüsü, "Çin'in bu konudaki niyetlerinin ne olduğu konusunda spekülasyon yapamayız" ifadelerini kullandı. Çinli askeri gözlemciler yine de kazayı yakından izliyor.

'ABD'nin Moskova'ya verdiği yanıt olumsuz'

 

AB'den Çin'e karşı yasal süreç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)