E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKriz kamu varlığı sattırıyor---

Kriz kamu varlığı sattırıyor

Kriz kamu varlığı sattırıyor
20 Ocak 2014 - 07:03 borsagundem.com

Küresel kriz karşısında devletler çaresiz kalınca ellerindeki varlıklarını satmaya başladı

Küresel finansal kriz ve kamu borçlarındaki artış, finansal anlamda sıkıntı çeken ülkeleri kamu varlığı satışına zorluyor.

ABD'den İtalya'ya birçok ülkenin elindeki finans dışı varlıkları satmaya hazırlandığına dikkat çeken The Economist dergisi, dünya genelinde kısa ve orta vadede yaklaşık 9 trilyon dolarlık özelleştirmenin söz konusu olduğunu yazdı.

Habere göre ABD, elinde atıl duran 45 bin kamu binasının yanısıra, kaya gazı keşfi yapılan arazileri de satışa çıkarmayı planlıyor.

Yapılan araştırmalar, İsveç'te satılabilir kamu varlıklarının büyüklüğünün de 100-120 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor.

OECD ülkelerindeki kamu varlıklarının değeri 2 trilyon doları bulurken, devletlerin şirketlerdeki azınlık hisseleri ve yerel hükümetlerin tuttuğu diğer varlıklar ile birlikte bu rakam IMF tahminlerine göre OECD genelinde 35 trilyon dolara ulaşıyor. Ancak genel olarak satılabilir arazi ve binaların değeri OECD genelinde 9 trilyon ile toplam borçlarının yaklaşık 5'te 1'ini kapsıyor.

Öte yandan The Economist, hükümetlerin, muhalefetten ötürü bu gelir artırma fırsatlarını kullanma konusunda isteksiz olduğuna dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)