E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKriz kahininden flaş Türkiye ekonomisi yorumu!---

Kriz kahininden flaş Türkiye ekonomisi yorumu!

Kriz kahininden flaş Türkiye ekonomisi yorumu!
26 Kasım 2019 - 12:07 borsagundem.com

'Kriz kahini' olarak da bilinen dünyaca ünlü ABD'li ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg HT'ye "Türkiye ekonomisi yeniden dengeleniyor " dedi

Türkiye Kalite Derneği'nin düzenlediği 28. Kalite Kongresi için Türkiye'ye gelen ünlü ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg HT'de Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.

Türk ekonomisinde geçen yılki sıkıntılar sonrası ılımlı bir toparlanma olduğunu belirten Roubini Türkiye'nin cari açık dengesizlikleri gibi bazı kırılganlıkları olduğunu, şimdi enflasyonun gerilediğini, ekonominin yeniden dengelendiğini söyledi.

Dış faktörlerin para birimi üzerinde baskı yapabileceğini ifade eden Roubini toparlanmanın gelecek yıl da devam edeceğini, % 2 - 3'lük büyümeye ulaşılabileceğini dile getirdi.

KÜRESEL RESESYON İHTİMALİ

Küresel ekonominin resesyona girme ihtimalinin ABD - Çin ticaret savaşı gibi bazı faktörlerden kaynaklandığını belirten Roubini "Ticaret savaşı artmadı, Brexit'te daha iyi bir noktadayız...Gelişmiş ve gelişen ülkelerin Merkez Bankaları faiz indirimi yapıyor, bu da likiditeyi artırıyor. Faiz indirimleri finansal koşulları rahatlatıyor. Bu bahsettiğimiz şoklardan biri artmazsa resesyon görmeyeceğiz." diye konuştu.

Roubini ABD ve küresel hisse senetlerindeki toparlanmaya rağmen sorunların sürdüğüne dikkat çekti. Roubini dünyanın birçok yerinde sosyal olaylar olduğunu hatırlatarak "ABD tarafında da korumacılık politikası var, gelecek 12 ayda ABD'de olanlar çok etkili olacak. Resesyon olmasa da yavaşlama devam edecektir. Riskten kaçış görebiliriz." yorumunu yaptı. Küresel ekonomide riskler olduğunu ifade eden Roubini Merkez Bankalarının ellerindeki cephaneyi de tükettiğini ifade etti.

"PARA POLİTİKASININ SINIRLARINA GELDİK"

Roubini para politikasının sınırlarına gelindiğini, mali politikaların güçlenmesi gerektiğini belirterek "Fed'in hala gidecek alanı var, 150 baz puanlık indirim yeri var. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları daha fazla genişleme yapıyor. Para politikasının sınırlarına gelmiş durumdayız. Mali politikaların güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"KRİPTO PARALARDA FİYATLAMALAR DENGELİ DEĞİL"

Daha önce kripto para karşıtı açıklamalarıyla bilinen Roubini Bloomberg HT'ye fiyatlamaların dengeli olmadığını söyledi

Kripto paraların güvenilir olmadığını belirten Roubini "fiyatlar hızlı yükselip düşebildiği için dengeli değil. Küresel ekonominin geleceğinin kripto paralarda ya da blockchain'de olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı. 

Roubini Kongre'deki konuşmasında ise ticaret, Brexit ve jeopolitik risklerin geçen yaza göre azaldığına dikkat çekerek 2020'de küresel büyümenin % 3'ün hafif üzerinde olacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zagkuang zao.27 Kasım 2019 19:27

    At yalanı yoksulluk intiharları yaşanırken ülkede saray ve uşakları saltanat içinde

  • Ahlat27 Kasım 2019 13:20

    Yüzeysel br yorum. Pıyasada durum oyle degıl. Bugunun haberi bakin SARAR isci cikartma karari almis ki bu ihracat yapan bir firma. Su an Turkiyede oz sermaye ile is yapan firma sayisi %1 i gecmez. Herkes kredi ile isini buyuttu ve devam ediyor. Bu borclar kur artisindan 1 senede %60 durduk yerde artti.  Kimsenin odeme imkani yok. Katardan falan yuksek faizle borc alinip piyasaya pompalaniyor. Son 50 yilin en buyuk krizini yasiyoruz, yalan veri ve haberlerle durumu hasir alti edip krizden cikmayi da zorlastiriyorlar. bu yuzden senelerce surecek. Halbuki kur ile ugrasmayi biraksalar piyasa paraya doyacak. Bir kere sanci cekip sonra duzelecgiz ama oy ve secim kaygisi ile dogru adimlar atilmiyor, kamuda mali disiplin hala yok. 2001-2002 de yapilan ekonomi reformunu ornek almalari lazim, o sayede turkiye 2002 den sonra yuksek buyume yakaladi.

  • yiğit27 Kasım 2019 01:58

    adam biliyormu acaba bizim ülkede enflasyon gerçekten düşüyormu yoksa öylemi gösteriliyor :)

  • Borsazede26 Kasım 2019 18:11

    Mr. Roubini yabancıları BİST ten kurtarmak mümkün değil.

  • EVET26 Kasım 2019 14:37

    Ne yazıkkı ulkemızde haınce düşünenler oldukça ve onlara ınad buyuyecegız:

  • enayi26 Kasım 2019 13:58

    BUNLAR EKONOMİ DENGELİYOR DEDİKÇE MİLLETE BİR ŞEY VAR  DEMEKTİR BİR ŞEY 

  • mehmet yılmaz 26 Kasım 2019 13:39

    yürü git ulan siyonist bozuntusu sana soran senin gibi PARALELDİR.

  • Azad26 Kasım 2019 13:38

    Abd'de S 400 lerden sonra Halkbank da kurcalanmaya başladı :|  :| 

  • bahaneci26 Kasım 2019 12:59

    okimisin dokimisni,bi hapinida fitil yerini kullan daha iyi gelir senin gibilerine....

  • inadına26 Kasım 2019 12:38

    1-rubinie derki... ekonomi kötü. zayıf. böyle olmaz..- reis der... rubuni proje adamı.. eyy rubini... sen kımsın yahu.... 2- rubini ekonomiyi över, yatırım için iyi durumda ulkenız toparlanıyor der.. reis -eyy dunya bankası, imf, dunda devletleri.. ekonomimi zçok iyi oakda riyiki yabancı sermaye şahsen gelip yatırımlar yapıyor ovgulerle bahsedyor başarılarımızdan... sonuç gunde 65 tl ye çalışan iş buluncada kendını şanslı hisseden türk gençliği... gulsem mı ağlasam mı. gösermelık işlerden bıktım bu ulkede. kamu reklamları bile yanılgı. otobuse bınıyor 5 kişi hepsi oturuyor ama gerçekte otobuse bınerken ayaklarım yerden havada bir bakmışım girmişim otobuse.. )))

  • oğuz26 Kasım 2019 13:43

    cınım 65 tlye çalışan adam varsa bana gönderebilirmisin portakal mandalina zeytin toplayacak hani şu g...tünü kaldırmaya üşenen bedavaya geçinmeye çalışan senin gibilerden olursa sevinirim  (6) 

  • Nedim26 Kasım 2019 13:10

    Sen bunların kıçında gezmeye alışmışsın!  Bunlar otur dese oturur hatta kucaklarına oturursun!  Zavallı Dünyadan haberin yok.  Benim daha çiftlikbanktan haberim yokken yolda birisi bana sordu!  Bayağı uyanık birine benziyordu! Daha doğrusu kendini uyanık zan edenlerden Kardeşim ne zaman öğrendin Çiftlikbankı ne zaman dolandırıldın? Nasıl güvenip onca parayı böyle hödüklere teslim ettin.  Demek ki bunlar kaybedecek parası çok ya da kolay kazanmışlar! Bilemem!  Ancak  senin gibilerinde siyaseten  basitlik algısı da aynen bu duruma benziyor.

  • hasan26 Kasım 2019 12:34

    Türkiye ekonomisinde sorun olmadı ki nasıl yeniden dengelensin? 

  • açıklama26 Kasım 2019 12:28

    bu açıklamayı yapmak için el altından para almışmıdır acaba

  • Nedime hitaben26 Kasım 2019 15:38

    Nedime hitaben, evet dediğin gibi de olmuş olabilir veya takiyeciler takunyalı gizli yahudiler de vermiş olablir. her ihtimali değerlendirmek gerekli

  • Nedim26 Kasım 2019 12:47

    Yalandarların efendisi iş bankası hisselerinden vermiş olabilir.

  • zabıt26 Kasım 2019 12:36

    çüşşşşşşşşşşş

  • Honkie Ponkie 26 Kasım 2019 12:27

    Yabancilar şükran haftasinda imkb de alıma gececekler yil sonuna kadar imkb hedef 135bin

  • aman26 Kasım 2019 12:16

    aman dikkat. ters bişe deme... bakan attırır içeri kodese.. bildiğin ülkelerde karıştırma burayı.... eyy rubini... rubuni byeee

  • hanaan26 Kasım 2019 12:36

    nasıl bir yorum ayıp yahu

  • Nedim26 Kasım 2019 12:34

    Senin gibi yalancı ve sahtekar değil!  En azından usulüne uygun yalan söylüyor!

  • Çakma Okie26 Kasım 2019 12:26

    Çarpık zihniyet örneği bir yazı!

  • Okie Dokie26 Kasım 2019 12:14

    Kriz esnasında dil altı hapımızı alıp gömleğimizin yakasını gevşetiyoruz.