E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKritik verilerin yansımaları izlenecek---

Kritik verilerin yansımaları izlenecek

Kritik verilerin yansımaları izlenecek
03 Eylül 2021 - 12:54 borsagundem.com

Merkez Bankası bugün açıklanan enflasyon sonrası pazartesi "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu, cuma günü de işgücü verileri, yurt dışında ise ECB kararı izlenecek

Önümüzdeki hafta yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler ve haftanın son günü açıklanacak işgücü verileri takip edilecek.

Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı öne çıkarken, ABD'den gelecek üretici fiyatları da piyasalar tarafından yakından izlenecek.

6 EYLÜL PAZARTESİ – MERKEZ’DEN ENFLASYON YORUMU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımlayacak (10.00). Raporda cuma günü açıklanan enflasyon verileri değerlendirilecek.

TCMB, Reel Efektif Döviz Kurunu açıklayacak (14.30). TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Ağustos ayında 61,31 seviyesinde gerçekleşti (14.30).

Hazine, ayın ilk ihalesine 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ile çıkacak. 6 Ayda bir ödemeli tahvil ilk kez piyasaya sunuluyor.

Avrupa açılışında Almanya'da gelecek olan fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Siparişler Haziran ayında baz etkisiyle yıllık yüzde 26,2 artış gösterdi, aylık artış yüzde 4,1 oldu.

Euro Bölgesinde yatırımcıların piyasaya güvenini gösteren Sentix Yatırımcı Güven Endeksi verisi gelecek. Sentix Endeksi Ağustos'ta 22,2 puan olarak açıklandı.

ABD piyasaları "İşçi Günü" nedeniyle kapalı olacak.

AB ekonomi ve maliye bakanlarının resmi olmayan video konferans toplantısı gerçekleştirilecek.

Enflasyon yüzde 19'u aştı

7 EYLÜL SALI – REEL GETİRİLER

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyuracak (10.00).

Hazine ihale programı çerçevesinde iki tahvili piyasaya sunacak. 5 Yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ilk kez satışa çıkarken, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil yeniden ihraç edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin nakit gerçekleşme rakamlarını açıklayacak (17.30).

Türkiye-Mısır siyasi istişarelerinin ikinci turu Ankara’da yapılacak toplantıyla başlayacak. Toplantılar iki gün sürecek.

Günün erken saatlerinde Çin'den gelecek ticaret verileri izlenecek. Ülkede bir önceki ay ihracat yüzde 19,3, ithalat yüzde 28,2 artış gösterdi.

Erken saatlerde gelecek diğer önemli veri Avustralya Merkez Bankası (RBA) tarafından açıklanacak faiz kararı olacak. RBA, faiz oranını son 8 toplantısında yüzde 0,10 seviyesinde tuttu. Piyasalar RBA'nın bu toplantısında da faizde bir değişiklik beklemiyorlar.

Avrupa açılışıyla birlikte önemli veriler takip edilecek. Almanya'dan sanayi üretimi piyasaların izleyeceği ilk veri olacak. Sanayi üretimi Haziran ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 1,3 geriledi.

Almanya'dan gelecek ikinci önemli veri ZEW Endeksi olacak. Bir önceki ay ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi 40,4, Cari Endeksi 29,3 seviyesinde gelmişti.

İngiltere Halifax Konut Fiyat Endeksi de erken saatlerde gelecek bir başka veri olacak (09.00).

Avrupa'nın en önemli verisi Euro Bölgesi final GSYH ve İstihdam rakamları olacak (12.00). Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 2,0, yıllık yüzde 13,6 arttı.

İngiltere'de 4 ve 50 yıllık, ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri düzenlenecek.

Piyasalarda enflasyon tepkisi!

8 EYLÜL ÇARŞAMBA - İHALELER

İstanbul Sanayi Odası(İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklanacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranları, ortalama vadesi ve maliyetine ilişkin verileri yayımlayacak (17.30). İş Borçlanmanın ortalama maliyeti yüzde 14,26, vadesi 53,6 ay seviyesinde bulunuyor.

Erken saatlerde Asya piyasalarında Japonya'dan gelecek veriler takip edilecek. Japonya'da final GSYH, cari işlemler dengesi, krediler, aynı saatte ekrana düşecek (02.50). Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,3 arttı. Sonraki saatlerde ise Ekonomi Gözlemcileri Endeksleri açıklanacak (08.00).

Avrupa'da önemli bir veri bulunmazken, Almanya ve İngiltere 10 yıllık ihaleler düzenleyecekler.

ABD'de MBA mortgage endeksleri (14.00), JOLTS açılan iş (17.00), tüketici kredileri (22.00) verileri gelecek.

ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararından iki hafta önce, FMOC üyelerine rehberlik etmesi amacıyla yayımlanan "Bej Kitap(Beige Book)" raporu açıklanacak (21.00).

New York Fed Başkanı John Williams, ekonomik görünüm ve para politikası hakkında açıklama yapacak (21.10).

Polonya ve Kanada merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar. Polonya'da faiz yüzde 0,10, Kanada'da yüzde 0,25 seviyesinde bulunuyor.

Borsalarda ’luk düzeltme korkusu

9 EYLÜL PERŞEMBE – HAFTALIK VERİLER / ECB KARARI

Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. Her perşembe olduğu gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Güne Çin'den gelecek önemli verilerle başlanacak. Çin'in tüketici ve üretici fiyatları piyasalar tarafından yakından izlenecek. Ülkede tüketici fiyatları Temmuz ayında yıllık yüzde 1,0, üretici fiyatları ise yüzde 9,0 arttı.

Almanya'da Temmuz ayına ilişkin ticaret ve ödemeler dengesi rakamları takip edilecek (09.00).

Haftanın en önemli gündem maddelerinden olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı saat 14.45'de açıklanacak. Piyasalarda faiz için bir değişiklik beklentisi bulunmuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, her zaman olduğu gibi Para Politikası Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek (15.30).

Günün diğer merkez bankası kararları sırasıyla Malezya (10.00), Özbekistan (10.00), Sırbistan (13.00) ve Ukrayna'dan (14.00) gelecek.

ABD'de işsizlik başvuruları (15.30), DoE petrol stokları (17.30) verileri bulunuyor. Ayrıca 30 yıllık tahvil ihalesine de piyasalar yakından izleyecek.

Günün konuşma yapacak yetkilileri Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkan Yardımcısı Guy Debelle (11.30), Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Tiff Macklem (19.00) ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren olacak.

53. ASEAN Ekonomi Bakanları Zirvesi, ABD ve Meksika Ekonomi Zirvesi, yurt dışındaki gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Küresel piyasaların yıldızı BİST oldu!

10 EYLÜL CUMA - İŞSİZLİK

TÜİK, Temmuz ayına ilişkin işgücü verilerini yayımlayacak (10.00).

TÜİK'in diğer açıklayacağı veriler İnşaat Maliyet Endeksi ve Dış Ticaret Endeksleri olacak (10.00).

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2.çeyrek döneme ilişkin verimlilik istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

Yurt dışında haftanın son gününü piyasalar İngiltere'den gelecek verilerle karşılayacaklar. Sanayi üretimi, aylık GSYH, ticaret ve hizmet sektörü üretim verileri aynı anda ekranlara düşecekler (09.00).

İngiltere verileriyle aynı saatte Almanya'dan final Tüketici Fiyat Endeksi verileri gelecek.

Öğlen saatlerinde Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararı takip edilecek (13.30).

ABD'den de haftanın son günü önemli bir veriyle karşılancak. Üretici fiyatları verisi piyasalar tarafından yakından izlenecek. Ülkede üretici fiyatları Temmuz ayında aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 7,8 düşüş gösterdi (15.30).

ABD'de günün diğer verileri toptan stoklar (17.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) olacak.

Dört büyükler borsada yatırımcısını üzdü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)