E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKritik Suriye toplantısı bugün!---

Kritik Suriye toplantısı bugün!

Kritik Suriye toplantısı bugün!
15 Ekim 2016 - 10:24 borsagundem.com

93 yıl önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşmasının yapıldığı otelde, Türkiye'nin de içinde olduğu 6 ülke Suriye sorunu için toplanıyor

Bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması'nın imzalandığı otel bu kez Suriye krizi için 4 ülkeyi bir araya getirecek.

Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve Katar dışişleri bakanları ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın davet edildiği toplantıya, Katar ve İran'ın katılımı henüz netleşmedi.

Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ve krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedeflenen toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.

'Amerikalılara da, Ruslara da söyledik'

Çavuşoğlu toplantı öncesi, "Şimdi Lozan'da biz Türkiye olarak bu sefer görüşmelerin anlamlı görüşme olmasını istiyoruz. Yani sonuç odaklı ve ondan sonra uygulanmasını istiyoruz. Bunu Amerikalılara da Ruslara da söyledik." dedi.

Rusya: Beklentimiz yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, toplantıda özel bir beklentileri olmadığını açıkladı.

İnterfax'a konuşan Lavrov, Lozan toplantısı öncesinde Batılı ortaklarından henüz karşı adımlar görmediklerini belirtirken, Rusya'nın Suriye krizinin çözümü için yeni bir girişim başlatma niyeti olmadığını da vurguladı.

'İlk adım masaya tekrar oturmak'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Suriye’deki mevcut açmazdan çıkmamız gerekiyor. Bunun ilk adımı pazarlık masasına tekrar oturmak. Umarım, Lozan ve Londra’da yapılacak görüşmeler gerçekten şiddete son verir, insani yardımı tekrar başlatır ve bu krizin çözümünde bir yol ortaya koyar." dedi.

Bugün yapılacak toplantı öncesi geniş güvenlik önlemleri alındı

ABD: İran'ı görmek isteriz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Lozan’daki Suriye toplantısında İran’ı görmek istediklerini bildirdi.

Toplantıda Toner’a Lozan'da yapılacak Suriye zirvesine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılmayacağına yönelik haberler soruldu.

Toplantıya katılıp katılmama kararının davet edilen ülkeler tarafından verileceğini belirten Toner, henüz İran’ın katılmayacağına dair bir bilgileri olmadığını kaydetti.

Toner, “İran’ın orada olmasını isteriz, fakat katılacaklarını doğrulayıp doğrulamadıklarını bilmiyorum.” diye konuştu.

İran katılacağını açıkladı

İlerleyen saatlerde İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in İsviçre'nin Lozan kentinde yapılacak Suriye görüşmelerine katılacağını bildirdi.

Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak ve Suriye'nin de aralarında olduğu bölgesel ve bölge dışı ülkelerin temsilcilerinin hazır bulunacağı Lozan'daki Suriye görüşmelerine katılacak." ifadelerini kullandı.

Öte yandan resmi ajans IRNA, Zarif'in sabah saatlerinde Lozan'a hareket ettiğini duyurdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)