E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoya hangi jenerasyon ne kadar yatırım yapıyor?---

Kriptoya hangi jenerasyon ne kadar yatırım yapıyor?

Kriptoya hangi jenerasyon ne kadar yatırım yapıyor?
26 Aralık 2022 - 13:25 borsagundem.com

Kripto para piyasalarında yaşanan çöküş yatırımcıları endişelendiriyor. Peki kripto paralardaki çöküşten en çok hangi jenerasyon etkileniyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto paralardaki çöküş sürüyor. Kripto para piyasasının en yüksek hacme sahip kripto parası Bitcoin’in birkaç ay süren 20 bin doların üzerinde kalma mücadelesi de başarısızlıkla sonuçlanmışa benziyor. 16.800 dolar seviyesinde seyreden Bitcoin, tüm kripto para paralara yönelik duyulan endişenin de bir göstergesi niteliği taşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasalarında yaşanan bu çöküşten en çok kimin etkilendiği ise merak ediliyor. Milyarder yatırımcıların büyük zarara uğradığı verilerle doğrulansa da, yaşanan çöküşe jenerasyonlar düzleminde bakmak da bazı ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

Zenginler ve gençler

Advisorpedia’dan Catherine McBreen’in haberi, kripto paralara olan ilginin kademelerini göstermesi bakımından önem taşıyor. Buna göre, ABD merkezli finansal danışmanlık ve veri analizi şirketi Spectrem Group'un 100.000 dolar ila 25 milyon dolar net varlığa sahip hane halklarıyla yaptığı araştırmaya göre, şu anda tüm yatırımcıların yalnızca yüzde 12'sinin kripto para birimlerine sahip olduğu görülüyor.

Bununla birlikte, kripto para birimlerine aşinalık ise görece yüksek seyrediyor. Araştırmaya göre, yatırımcıların yüzde 49'u kripto para birimlerine bir şekilde veya çok aşina olduklarını belirtiyor. Kripto para birimlerine yönelik artan bu aşinalığa rağmen ise araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 15'i önümüzdeki altı ay içinde kripto para birimlerine yatırım yapmayı planladığını ifade ediyor.

Kripto para sahibi olma olasılığı en yüksek kesimlerin en zengin yatırımcılarla birlikte genç yatırımcılar olduğu gözleniyor.

Peki kripto paralarda sahiplik düzeyi hangi jenerasyonda ne ölçüde seyrediyor? Araştırma yaşa, net servete, cinsiyete ve mesleğe göre sıralanmış şekilde, kripto para piyasalarına olan aşinalığı ve yatırım yapma olasılığını inceliyor. Buna göre, kripto para sahibi olma olasılığı en yüksek kesimlerin en zengin yatırımcılarla birlikte genç yatırımcılar olduğu gözleniyor. Erkeklerin kripto para birimlerine yatırım yapma olasılığının ise kadınlardan daha fazla olduğu gözleniyor. Bilgi Teknolojileri alanında çalışanların ise kripto para sahibi olma olasılığı diğer mesleklere göre daha yüksek seyrediyor.

Kuşaklara göre kripto para yatırımı

Araştırmaya göre, kripto paralara en aşina kesim Y kuşağı olarak kabul ediliyor. Y kuşağı katılımcıları arasında kripto paralara yatırım yapanların oranı yüzde 38 olarak gerçekleşiyor. Y kuşağında kripto paralara aşinalık yüzde 71 gibi yüksek bir oranda seyrederken, Y kuşağı katılımcılarının yüzde 46’sı gelecek 6 ay içinde kripto paralara yatırım yapmayı planladığını ifade ediyor.

Kripto paralara en çok yatırım yapa bir diğer kesim ise X kuşağı. X kuşağı katılımcıların yüzde 14’ü kripto paralara yatırım yaparken, yüzde 51’i kripto para piyasalarına aşina olduğunu ve yüzde 14’ü de gelecek 6 ayda kripto paralara yatırım yapmayı düşündüğünü ifade ediyor.

Kripto para piyasalarında en az yatırımı olan jenerasyon ise 'baby boomer’lar yani 1946 ila 1964 yılları arasında doğmuş nesiller olarak öne çıkıyor. Baby boomer’ların sadece yüzde 3’ü kripto paralara yatırım yaptığını ifade ederken, yüzde 40’ı kripto paralara aşina olduklarını ve sadece yüzde 4’ü gelecek 6 ay içinde kripto paralara yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor.

Gelire göre kripto para yatırımı

Araştırma, gelir düzeyine göre yapılan değerlendirmede kripto para yatırımının gelir düzeyi arttıkça arttığını gösteriyor. Buna göre yıllık geliri 10 milyon dolar ila 25 milyon dolar arasında olan kişilerin en yüksek oranda kripto paralara yatırım yaptıkları ortaya çıkıyor. Bu kesimin yüzde 22’si kripto para yatırımları olduğunu belirtirken yüzde 63’ü kripto para piyasasına aşina olduğunu ve yüzde 28’i de gelecek 6 ay içinde kripto paralara yatırım yapmayı planladığını ifade ediyor.

Araştırma, kripto para yatırımcılarının finansal danışmanlık alma noktasında epey mesafeli olduklarını da gösteriyor. Araştırma, bunda, finans danışmanlarının kripto para piyasalarına yönelik hakimiyet ve uzmanlıklarının henüz düşük seviyede olmasının önemli bir etkisi olduğunun altını çiziyor.

JPMorgan: Kriptoda volatilite çok yüksek

 

ABD'de kripto para üzerindeki baskı artıyor

 

Kripto kışı 2023’te sona erecek mi?

 

Kripto para piyasaları 'korkunç yıl' sonrası dönüm noktasında

 

SEC, kriptoyu yok etmek mi istiyor?

 

Milyarder yatırımcılar kriptoya güveniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)