E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoya baskı, yatırımcıları huzursuz ediyor---

Kriptoya baskı, yatırımcıları huzursuz ediyor

Kriptoya baskı, yatırımcıları huzursuz ediyor
30 Mart 2023 - 11:49 borsagundem.com

ABD’de düzenleyiciler, kripto para endüstrisine baskı yapmayı sürdürüyor. Ancak yatırımcılar bu durumdan pek hoşnut gözükmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sıkı bir kripto yatırımcısı olduğu bilinen ABD’li yatırımcı Mike Novogratz, hükümetin yapay zeka yerine kriptoya baskı yapmasına şaşırdığını ifade ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Mike Novogratz, “ABD’li düzenleyiciler kriptoya değil, yapay zekaya baskı yapmalı” diyor ve hükümeti suçluyor.

Deepfake

Insider’dan Zahra Tayeb’in haberine göre, “Hükümet her şeyi alt üst etti” diyen milyarder yatırımcı Mike Novogratz, yaşananlara şaşırdığını itiraf ediyor ve düzenleyicilerin yapay zeka dururken neden kriptoya saldırdığını anlayamadığını söylüyor.

Yapay zeka teknolojisinde son dönemde yaşanan çılgınlık, büyük ölçüde OpenAI'nin Kasım ayında kullanıma sunduğu ChatGPT sohbet robotunun ya da bir başka deyişle ‘dil aracı’nın popülaritesi nedeniyle 2023 yılına damga vurmuşa benziyor.

Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz, “Yapay zekayı düşündüğümde, kripto düzenlemesinden bu kadar çok bahsetmemiz ve yapay zeka düzenlemesinden hiç bahsetmememiz beni şok ediyor. Demek istediğim, hükümetin konuyu tamamen alt üst ettiğini düşünüyorum" diyor.

Kripto dünyası, dijital varlık borsası FTX'in çöküşünden bu yana yoğun bir inceleme altına girdi. Düzenleyiciler, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance de dahil olmak üzere birçok şirkete yönelik baskıları artırdı. Binance, ABD’de, bir dizi düzenleme soruşturmasıyla karşı karşıya bulunuyor ve ABD mali yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla Emtia Vadeli İşlemler ve Ticaret Komisyonu (Commodities Futures and Trading Commission - CFTC) tarafından dava edilmiş durumda.

Ancak teknolojinin büyük sorunlar yarattığını düşünen Novogratz'a göre, yetkililerin dikkatlerini yapay zekaya çevirmesi gerekiyor. Ona göre ‘yapay zeka’ (Artificial Intelligence - AI) ‘deepfake' olarak bilinen ve yapay zeka kullanılarak birinin sahte video’sunun yapılmasını mümkün kılan bir kimlik krizini tetiklemekle tehdit ediyor.

Yapay zeka teknolojisi kriptoya muhtaç

Novogratz, “Birçok yönden, kripto için en iyi kullanım durumlarından biri yapay zeka etrafında dönen kimlik sorunu olacak. Çünkü çok yakında sahte bir Mike Novogratz’le karşılaşmanız çok olası. Peki böyle bir dünyada, gerçek kimliğinizi nasıl kanıtlamayı planlıyorsunuz” diye soruyor.

Novogratz, “Sam Bankman-Fried'in Bermuda şort giymesi yüzünden bu sektörü önbelleğe almamız gerektiğini düşünmek aptalca” diyerek düzenleyicileri önyargılı olmakla suçluyor ve sert şekilde eleştiriyor.

Olası riskler

Ancak yapay zeka, ChatGPT'nin ilk çıkışından bu yana yoğun bir şekilde tartışılıyor. Sohbet robotu ChatGPT etrafındaki heyecan, 2023 yılının başından bu yana hisseleri yaklaşık yüzde 83 oranında artış gösteren Nvidia da dahil olmak üzere yapay zeka hisselerinin yükselmesine önayak oluyor. Chatbot, flört etme ve hisse senedi yatırım tavsiyeleri verme yeteneğiyle kalabalıkları etkilerken, aynı zamanda olası risklerle ilgili endişeleri de artırıyor.

Federal Ticaret Komisyonu (The Federal Trade Commission - FTC), tüketicilerin çevrimiçi önyargı, ayrımcılık ve başka benzer hasarlar yaratabileceği endişesiyle yapay zeka devrimine şüpheyle yaklaşıyor. Bu arada bir İngiliz gizli servisine üye bir istihbarat teşkilatı da, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarının, depolanan hassas sorguların saldırıya uğraması veya sızdırılması tehlikesi nedeniyle bir güvenlik tehdidi oluşturduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Nvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı

 

SEC kripto yatırımcılarını uyardı

 

Signature Bank’in devrinde kripto şartı

 

Bitcoin’de dönüm noktası

 

Bitcoin 9 ayın zirvesinde

 

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )30 Mart 2023 12:53

    Dünyada yeni nesil, bankalar ile değil, kriptolar ile tanışıyor.. Eskiden küçükler 1 tl 5 kuruş 10 kuruş vb kumparada para toplar. Damlaya damlaya göl olur derdi öğretmenler :D şimdi cep telefonu elınde çocuklar gençler, finans ile tanışıyor. ve bedava ücretsiz kripto cüzdan alıp yatırımlarını değerlendiriyor. onlıne oyunlarda kreri kart yerine bunları kullanıyor.  küçükler bu hizmetlere para vermeden düşük cüzzi rakamlar ile ulaşıyor... günümüz bankaları ise, yok kredi akrt parası, yok yatırım hesbaı ücreti, yok takas sakamala parası, yok seans izleme parası,i yok ona buna ücret kesintisi, yok bsmv , yok stopaj vb... böylece geleceğin gençleri bankalar yerien daha dijital ortamlara yönelecek düşüncem bu yönde. bu ay mesela x bankanın kredi akrt parası yüzüne kartı iptal ettim :D yahu ne hizmeti veriyorsunda kart parası istiyorsun