E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoda yüksek volatiliteden korkmayın---

Kriptoda yüksek volatiliteden korkmayın

Kriptoda yüksek volatiliteden korkmayın
07 Temmuz 2022 - 17:28 borsagundem.com

Kripto piyasasında yaşanan büyük düşüş, kripto paraların ponzi olup olmadığı tartışmalarını alevlendirdi. Buna kanıt olarak gösterilen yüksek volatilite ise sanıldığı gibi gerçekçi ve doğru bir argüman olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto piyasası karanlık bir dönemden geçiyor. Nisan ve Haziran ayları arasında Bitcoin’in fiyatı yarıdan fazla düştü. 45 bin doların üzerinde olan Bitcoin, bugün 20 bin dolar seviyesinden işlem görüyor. Diğer kripto paralarda ise daha büyük düşüşler yaşandı. Terra/Luna ekosistemi ise bunların başında geliyor. Mayıs ayında tam anlamıyla çöken Luna’nın 60 milyar dolarlık değeri piyasadan silindi ve projeye kredi veren birçok şirket bu olumsuzluktan büyük hasar aldı.

Harvard Business Review’dan Omid Malekan’ın haberine göre, tüm bu kargaşanın ortasında, kriptoya şüpheyle yaklaşanların sesi daha fazla çıkmaya başladı. Genellikle spekülatif aşırılığa odaklanan eleştiriler ikiye katlandı ve yaşanan çöküşün kripto paraların bir Ponzi olduğunu gösterdiği iddia edildi. Buna kanıt olarak sunulan argümanların başında ise yüksek volatilite yani fiyat oynaklığı yer aldı. Kripto paralara yönelik eleştirilerin bir kısmı haklı olsa da yüksek volatiliteye odaklı bir eleştirinin güçlü bir argüman olmadığını belirtmek gerek. Aksine bu eleştirinin, farklı kripto paraların ne gibi farklı görevlere hizmet ettiğini ya da neyi temsil ettiklerini bilmemekten kaynaklanan bir yanlış anlaşılma olduğunu söylemek daha mümkün.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para endüstrisi genç bir endüstri. Birçok kripto para projesinin henüz beş yaşında olduğunu unutmamak gerekiyor. Endüstrinin doğası gereği, üretim aşamasında, farklı kripto paraların farklı işlevlere hizmet etmesi amaçlanıyor. Bugün ise hepsi ya az ya da çok şekilde, projenin kurulum aşamasından itibaren likidite ve fiyat değerlemesine sahip olmanın ayırt edici özellikleriyle bir startup varlığı gibi hareket ediyor. Kripto para altyapı teknolojisinin yeniliği sayesinde mümkün olan bu özellik, yüksek volatilitenin de daha iyi anlaşılmasına yol açıyor.

Kripto para endüstrisi genç bir endüstri. Birçok kripto para projesinin henüz beş yaşında olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sermaye, likidite ve volatilite

Başlangıç sermayesi iş dünyasına ait temel bir kavramdır. Bir yazılım şirketine yapılan bir yatırımdan, kuzeninizin yeni restoranında alacağınız bir sahiplik hissesine kadar her şey bu kategoriye girer. Bu örneklerde olduğu gibi geleneksel girişim sermayesinin likiditesi yoktur; yani yatırımınızı bir ay sonra paraya çevirmek için yatırım yapmazsınız. Likit olmaması fiyat değerlemesinin de olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle yatırımınızın değerlemesini hesaplamak zordur.

Kripto para piyasası ise bu açıdan farklıdır. Kripto paralarda bir token ile hemen alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz. Bazen bu durum ilgili kripto paranın işlevi henüz test edilmemişken bile mümkündür. Bu özellik, kriptonun teknolojisi tarafından etkinleştirilir. Kripto paralar verilerin serbestçe dolaştığı ve önemli görevlerin memurlar ya da işçiler değil bilgisayar kodları tarafından gerçekleştirildiği dijital bir dünya için tasarlanmıştır. Başlangıç aşamasında likit olmanın artıları ve eksileri vardır. Bu durumun artısı daha iyi bir altyapı ve daimi denetleyicilerin olmaması sayesinde daha fazla katılım, hız ve yenilik anlamına gelir. Bu durumun eksisi ise iyileştirmede yaşanacak eksikliklerin projeyi komple bir çöpe çevirme riski barındırmasıdır.

Değerleme eksikliği ve yüksek volatilite

Bu özellik, daha ucuz işletme ve daha dinamik piyasalar ve bazı durumlarda ortaya çıkan özel finansal modelleri demektir. Bu farkındalık sayesinde, merkez bankalarından Wall Street’e kadar hemen herkes blok zincir teknolojisini keşfetmek durumunda kalmıştır.

Kripto paralar verilerin serbestçe dolaştığı ve önemli görevlerin memurlar ya da işçiler değil bilgisayar kodları tarafından gerçekleştirildiği dijital bir dünya için tasarlanmıştır.

Bununla birlikte, bu artı verimlilik, bazı noktalarda ödünler verilmesini de zorunlu kılmıştır. Bu noktada ortaya volatilite çıkar. Bir kripto paranın sermaye oluşum aşaması gelişirken ve girişimciler daha büyük bir potansiyel yatırımcı havuzundan yararlanırken, bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak yüksek volatilite ortaya çıkar. Herhangi bir yeni projenin hisselerine bu denli gelişmiş bir verimlilik yüklenmesinin doğal bir sonucudur bu.

Bu gerçek, yatırım yapmayı zorlaştırır, burası kesin. Yatırımcılar, yatırımlarının nihai sonuçlarını en iyi doğum aşamasında göreceklerini bilirler. Ancak kripto paralarda bu durum ölçülemez olduğundan, yatırımcılar sürekli aşırı tepki vermek durumunda kalırlar ve uzun vadeli yatırım stratejisi geliştirmekte zorlanırlar.

Sınırsız insana hizmet verme imkanı

Kripto piyasasında her şey sınırsızdır ve toplam adreslenebilir pazar devasa büyüklüktedir. Blok zincir tabanlı bir borç verme protokolü, teorik olarak tüm dünyada yüz milyonlarca insana hizmet edebilir. Yatırım yaptığınız kripto paranın değerlenmesi kendinizi başarılı görmenizi sağlayabilir ancak projenin başarısız olması da aynı derecede olasıdır. Bu nedenle kripto para piyasası özellikle yeni yatırımcılar için umut ve umutsuzluk arasında gidip gelmeyi gerektirir.

Melez yapı

Kripto paraların melez bir yapıya sahip olması da onların yüksek volatiliteye sahip olmasıyla ilişkilidir. Geleneksel yatırımcılar her zaman bir hisse senedinin fiyat kazanç oranı ve benzeri metriklerine bakarak yatırımını gerekçelendirebilir. Bu yaptığı şeyin doğru olduğunu anlatması bakımından yatırımcılar için çok önemlidir. Kripto yatırımcıların ise böyle bir seçeneği yoktur. Çoğu dijital varlık melezdir ve yaşam döngüleri boyunca farklı kategorilerde işlevler görebilir. Bu durum, söz konusu kripto varlığın değeri üzerinde bazen küçük bazen ise devasa etkiler yapabilir. Bu da o kripto paranın işlevi bağlamında çok yüksek bir volatiliteye sahip olması anlamına gelir.

Çoğu dijital varlık melezdir ve yaşam döngüleri boyunca farklı kategorilerde işlevler görebilir. Bu durum, söz konusu kripto varlığın değeri üzerinde bazen küçük bazen de devasa etkiler yapabilir.

Proje ne kadar yeniyse o kadar yüksek volatiliteye sahiptir

Tüm bu özellikleriyle kripto parlar, değerlemesi mümkün olmayan varlıklardır denilebilir. En olgun kripto projesini değerlemek bile oldukça zordur. Örneğin Bitcoin çıktığı ilk günden itibaren evrensel olarak erişilebilir bir durumdaydı. İlk çıktığı dönemde de yüksek volatiliteye sahipti. Ancak bunu kötü bir şey olarak düşünmemek gerekir, en azından her zaman kötü olmadığını kabul etmek daha iyi olur. Çünkü her yeni proje başlangıç aşamasında gerçekleştirdiği ani ve büyük hareketlerde yatırımcısına bazı mesajlar verir. Dolayısıyla yüksek volatiliteyi, bir veri ambarı olarak görmek, özellikle kripto para piyasasında yer alan yeni projeler için elzemdir.

Dolandırıcılıklar bile şeffaf

Sınırsız evrensel erişim, anında fiyat keşfi ve daha fazla şeffaflık, kripto piyasalarındaki dolandırıcılık ve karanlık hareketlerin var olduğu varsayımına bir malzeme olarak değerlendiriliyor. Buradan kripto para projelerinin başarısızlık oranının geleneksel yatırımlardan daha yüksek olmadığı anlamına gelmiyor. Kaldı ki, yeni buluş ve endüstrilerin eskilere kıyasla daha düşük bir başarı oranına sahip olması da doğal karşılanmalı. Ancak kriptodaki başarısızlık oranının göründüğü kadar yüksek olmadığını da kabul etmek gerekir. Kripto piyasaları olduğundan daha kötü ve Ponzi gibi gösteren asıl nokta şeffaflıktır. Kriptoda gerçekleşen dolandırıcılıklar bile kaçınılmaz olarak şeffaf şekilde gerçekleşir. Bu bile kripto para piyasalarını benzersiz yapmaya yeter bir özelliktir ve bu anlamda yatırımcısına güven telkin eden bir anlam ifade etmelidir.

Kripto endüstrisinin daha gidecek çok yolu olduğu açık. Yaşanan büyük düşüş de içinde bazı derler barındırmalıdır ve barındırıyor da. Yatırımcılar olarak yapmanız gereken ise yüksek volatilitenin projenin hangi aşamasında ve ne şekilde yaşandığını tespit etmek ve bunun ne gibi anlamlar içerdiğini anlamak. Kripto piyasası sadece neyin mümkün olduğunu değil, neyin mümkün olmadığını da gösterme yeteneğine sahip bir piyasa. Bu nedenle birçok dersi de içinde barındırıyor. Bu nedenle, kripto para piyasasına ait yüksek volatilitenin, piyasanın geneline yönelik şüpheci ve güvensiz bir yaklaşımın malzemesi yapmak bir tuzağa düşmek ve yeni bir endüstrinin dinamiklerini kaçırmak anlamına gelebilir.

Volatil piyasalarda nasıl yatırım yapmalı?

 

Yüksek volatilitelere karşı yatırımcı ne yapmalı?

 

Rusya, kripto para borsası kurmayı değerlendiriyor

 

Bir kripto şirketi daha iflas için başvurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)