E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKriptoda yeniden yükseliş piyasalarda tehlike işareti---

Kriptoda yeniden yükseliş piyasalarda tehlike işareti

Kriptoda yeniden yükseliş piyasalarda tehlike işareti
27 Mayıs 2021 - 14:39 borsagundem.com

Sosyal medya üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcıların yükselttiği hisseler ve kripto paralar yeniden yükselişte. Uzmanlar ise tehlikeli piyasa koşulları konusunda uyarıda bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde devasa bir çöküş yaşayan kripto paralar gibi piyasaların riskli alanları çarşamba sabahı yükselişe geçti. Aynı zamanda piyasaların genelinde de yakın zamanda enflasyon nedeniyle görülen düşüşün ardından toparlanma görüldü. Ancak analistler ve diğer piyasa uzmanları “önemli ölçüde bir düzeltmenin” ufukta olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bu düzeltmenin ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi sürecinde benimsediği destekleyici politikaları yavaşlatacağının sinyallerinin gelmesiyle başlayacağı düşünülüyor.

Çarşamba günü önde gelen endekslerde %0,5’ten az yükselişler görülmüş olsa da GameStop ve AMC hisseleri sırasıyla %13 ve %18 yükseldi. Bunun nedeni ise 2021’in ilk günlerinde bireysel yatırımcıların hisselere gösterdiği ilginin geri dönmesi oldu. Yüksek riskli piyasaların potansiyel sonuçlarının bir başka sinyali ise açığa satışçıların GameStop ve AMC’de düşüş beklentisi oldu. Bu yatırımcılar salı günü 618 milyon dolar kaybetti ve ilerleyen saatlerde kayıplar 750 milyon dolara yükseldi.

Ocak ayında sosyal medya mecraları üzerinden örgütlenen yatırımcıların yükselttiği hisselerde görülen sert düşüşlerin ardından, bu hisseler yeniden yüksek performans göstermeye başladı. BlackBerry, Naked Brand ve Koss Corp. hisseleri sırasıyla %8, %3 ve %2 artış gösterdi. Bununla birlikte bu ay %50 oranında düşüş gösteren kripto paralarda toparlanma görülüyor. Bitcoin, Ethereum ve Cardano’nun Ada’sı sırasıyla %4, %6 ve %12’lik yükselişler gösterdi.

Çarşamba günü Bloomberg’e yaptığı açıklamada, milyarder hedge fon yöneticisi Carl Icahn mevcut boğa piyasası görünümünün “tehlikeli” olduğunu ve enflasyonun yüksek faiz oranlarını tetikleyerek borsalarda önemli ölçüde bir düzeltmeye neden olacağını söyledi. Sosyal medya yatırımcılarının gözdeleri AMC ve GameStop hisseleri ocak ayı sonundan bu yana en yüksek seviyeler görülüyor.
Bu dönemde hisselerdeki hızlı yükseliş piyasaların genelinde belirsizliği tetiklemiş ve Dow Jones Industrial Average’da son üç ayın en kötü performansı görülmüştü. Allianz Global Investors’ın Küresel Ekonomi ve Strateji Başkanı Stefan Hofrichter, “tarih balonların merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesiyle ya da kolay para politikalarını sonlandırmak için diğer adımlar atmalarıyla patladığını gösterdi” dedi. Açıklamasının devamında, “ABD hisselerinde daha fazla balon oluşma ihtimali yüksek” ifadesini kullandı.

Uzmanlar FED’in sağladığı desteklerin hisseleri ve kripto paralar da dahil olmak üzere diğer varlıkları aşırı yükselttiği konusunda hemfikir. Ancak finansgundem.com'un derlemesine göre, birçok kişi de FED’in bu kolay para politikasını 16 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Açık Piyasa Komitesi toplantısında kademeli olarak sonlandırma yoluna gideceğini düşünüyor. Bu ay yeni rekorlar görülmüş olsa da önde gelen hisse endeksleri neredeyse iki ay öncesine kıyasla yatay seyrediyor ve önemli ölçüde volatilite görülüyor.

Vital Knowledge Media Kurucusu Adam Crisafulli çarşamba günü yaptığı açıklamada hisselerin mayıs ayı başındaki düşüşün ardından toparlanma göstermesinin nedeni olarak yatırımcıların gelecek dönemdeki ekonomik önlemlerin daha hafif olacağını beklemesi olduğunu söyledi. Ancak Crisafulli FED’in bir sonraki toplantısından önce gelecek herhangi bir haberin büyük tepkiler doğurabileceğine yönelik uyarıda bulundu.

Crisafulli, “teknoloji sektöründe büyüme hisselerinde düşüş görülürse, tüm piyasalar tehlike altında olacak” dedi. Oldukça yüksek değerlemeleri nedeniyle, teknoloji hisseleri yükselen faiz oranları karşısında en savunmasız pozisyonda kalacak alanlardan bir tanesi. Moody’s’in Başekonomisti Mark Zandi hafta sonu yayınladığı bir notta enflasyonun resesyonu tetikleyeceği yönündeki korkuların aşırı olduğunu çünkü FED’in oranları yükseltmek için acele etmeyeceğini söyledi.

Zandi enflasyon baskılarının yılın ilerleyen dönemlerinde hafifleyeceğini düşünüyor. Goldman Sachs analistleri de benzer bir noktaya dikkat çekerek, enflasyonda yükselişi tetikleyen araç fiyatları, üretim gecikmeleri ve sağlık sigortası ödemeleri gibi unsurların geçici olduğunu ifade etti.

Kripto paralar sıfırlanabilir mi?

 

Borsa ve Bitcoin için düşüş uyarısı

 

'Kripto parada satış paniği' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sadece para27 Mayıs 2021 14:52

    Borsadan daha fazla getirisi olduğu kesin günde iki kademe çık ertesi gün beş kademe düş borsa berbat bişey coini al 100 katına sat para kazanmak bu işte