E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoda Fed öncesi kırmızı alarm---

Kriptoda Fed öncesi kırmızı alarm

Kriptoda Fed öncesi kırmızı alarm
31 Ocak 2023 - 13:56 borsagundem.com

Kripto para piyasası yeni yılla birlikte yükselişe geçti. Kripto yatırımcılarının bu haftaki odağı ise Fed’in faiz kararı olacak.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasındaki çöküş bir nebze olsun dinmişe benziyor. Başta Bitcoin olmak üzere birçok kripto para yüzde 40’a yakın bir oranda ralli yapmış durumda. Ancak piyasanın seyriyle ilgili erken konuşmamak ve Fed’in bu hafta açıklayacağı faiz kararını beklemek gerekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed öncesi kripto para piyasalarında korkunun hakim olduğu görülüyor. Her ne kadar son birkaç haftadır yükselişe geçmiş olsa da kripto para piyasasının Fed’in kararıyla yeniden düşüşe geçme ihtimali bulunuyor.

Kan banyosu ihtimali

Cryptonews’ten Fredrik Vold’un analizine göre ise kripto para piyasasında işler pek iyi gitmiyor. Öngörüler, Fed toplantısı öncesinde kripto para piyasasının kan gölüne döneceği yönünde.

Kripto yatırımcıları bu nedenle 1 Şubat 2023 tarihine odaklanmış durumda. Ancak tahminler, Fed toplantısı yaklaştıkça, kripto piyasası da dahil olmak üzere riskli varlıklarda bir ‘kan banyosu'nun yaşanabileceğini gösteriyor. Bunda, 23.900 dolar seviyelerinden tekrar 23.000 doların altına gerileyen Bitcoin hareketinin de büyük etkisi bulunuyor.

Kripto stratejistleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, piyasanın şu anda beklediğinden daha güçlü ve şahin bir tavır sergileyeceğini düşünüyor. Bunun, Bitcoin ve diğer birçok dijital varlığı içerecek tüm riskli varlıklarda keskin bir satışa yol açacağı öngörülüyor.

Şahin olmak için nedenler yeterli

Yatırımcıların Fed toplantısı öncesi dikkatli olması gerekiyor. Fed toplantısında Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimlerinde kontrolü doğrudan ele alarak finansal koşulları yeniden sıkılaştırması da olasılıklar dahilinde kabul ediliyor. Tarihin gördüğü belki de en şeffaf Fed Başkanı olarak nitelendirilen Powell’ın, bugüne kadar söylediklerini harfiyen yerine getirmesi, faiz artırımına devam edeceğine yönelik uyarılarının gerçeğe dönüşme riskini de artırıyor. Powell’ın elinde bunu yapmak için gerçekten anlamlı kozlar bulunuyor.

Buna göre, Powell’ın ‘aşırı sıkılaştırmanın’ ekonomi için enflasyonu hedef seviyelere indirememekten daha az risk oluşturduğunu belirtmesinin, faiz artırımlarında şahin duruşun devam etmesi bakımından önemli bir belirti olduğu kabul ediliyor. Powell'ın aşırı sıkılaştırma riskine ilişkin olarak, “Bu gerçekleşirse ekonomik aktiviteyi güçlü bir şekilde destekleyebiliriz” demesi de Powell’ın faiz artırımını en azından enflasyon kadar tehlikeli görmediğini ortaya koyuyor. Bu senaryoya göre, Fed’in Çarşamba günü oldukça şahin bir tutum sergileyerek 50 baz puanlık bir artışa gidebileceği öngörülüyor.

Uzmanlar ve stratejistler, Fed Başkanı Powell’ın şahin tavrını devam ettirmesi halinde piyasaların buna olumsuz tepki vereceğine kesin gözüyle bakıyor. Şu ana kadarki tahminler, Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmesinin neredeyse yüzde 100’e yakın olduğunu gösteriyor. Ancak bazı stratejistler, Fed’in bir sürpriz yaparak 50 baz puan artış ile son dönemde piyasalarda görülen ralliyi de sona erdirebileceğini düşünüyor.

Yüzde 98,1

Fed, yılın ilk faiz oranı kararını bu Çarşamba günü açıklayacak ve çoğu analist de 25 baz puanlık bir oran artışı bekliyor. CME FedWatch Tool'u 25 baz puanlık bir artış için yüzde 98,1 olasılık tahmininde bulunarak, piyasanın şu anda bu olasılığı fiyatlandırdığını gösteriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell geçmişte, Fed'in faiz artırımlarını durdurmayı düşünmeden önce enflasyonun anlamlı bir şekilde düştüğünü görmesi gerektiğini belirtmişti. Aralık ayındaki son enflasyon raporu da bunu doğrulamış ve ABD enflasyonunun yıllık yüzde 6,5'e gerilediğini göstermişti. Fed'in uzun vadeli enflasyon hedefi ise yıllık yüzde 2 seviyesi.

Bitcoin'de Fed baskısı

 

Peter Brandt: Bitcoin önce 25 bin, sonra 19 bin, ardından 65 bin dolar olacak

 

Goldman Sachs: Bitcoin bu yıl altını alt edebilir

 

Bitcoin, izlemesi zor bir sanat filmi gibi

 

Kripto rallisine balinalar da dahil oluyor

 

Kriptoların yönünü Fed belirleyecek

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )31 Ocak 2023 14:30

    Evet. Alarmlar çalışıyor  yön tayini için şuan göstergelerime göre saat 16.00 özelliklede 18,00 çok önemli. özel yazılımlarım var benim. Kendi şaeserim :D Eh kendimce gösterge işde... Bide paramı vericez gösterglerine bu kriptoların... Dikkat çekiyor ve belirsizlik uyarısı aldım. FED öncesi olunca bu durumda ister istemez aç gözlü olmamak ve her düşüşü ahanda düştü alayım dememek lazım. Para sizin, mause sizin karar sizin. Ben karışmaz...