E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto piyasasının çöküşü ne anlama geliyor?---

Kripto piyasasının çöküşü ne anlama geliyor?

Kripto piyasasının çöküşü ne anlama geliyor?
21 Eylül 2021 - 15:34 borsagundem.com

Kripto paralar pazartesi günü ser düşüşler yaşadı. Hisseler ve emtialar gibi diğer varlıklardaki düşüşü, kripto para piyasasındaki değer kaybı da izledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü kripto para piyasasında sert bir düşüş gerçekleşti, kripto paralar da emtialar ve hisseler gibi diğer varlık sınıflarıyla birlikte değer kaybetti. Bitcoin 7 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi ve 42,527 dolara düştü. Diğer dijital para birimlerinde de değer kaybı görülürken Ethereum ve Cardano (ADA) %10’un üzerinde düşüş gösterdi. Önde gelen hisse endeksleri de kırmızıda seyretti.

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksleri S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average günü sırasıyla %1,7 ve %1,78 düşüşle kapattı. Emtia fiyatları için ölçüt niteliği taşıyan S&P 500 GSCI endeksi de %1,7 düşüş yaşadı. Piyasaların geneline hakim olan bu satış dalgasının nedenine yönelik açıklamalar farklılık gösterse de tekraren dile getirilen faktörlerden bir tanesi önde gelen Çinli emlak şirketi Evergrande Group’un borçları nedeniyle iflasına yönelik endişeler oldu.

Şirketin iflasının ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisini zayıflatacağından korkuluyor. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) halihazırda devam eden mali teşviklerini geri çekmeye ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlikler de yatırımcıları etkisi altında bırakıyor. Forbes’un haberine göre FED’in bugün başlayan ve iki gün sürecek olan toplantısının sonucunu birçok yatırımcı izleyecek ve FED’in gelecekteki politika hamlelerini çözmeye çalışacak.

Dikkat çeken gelişmelerden bir tanesi ise kripto paraların geleneksel varlıklarla benzer bir yönde hareket etmesi oldu. Bu ise daha önceki dönemlerde karşılaşılmayan bir durumdu. Bazı analistler kripto paraların geleneksel varlıklarla benzer yöndeki hareketlerini değerlendirerek farklı bakış açıları sundu. Kripto para hedge fon yöneticisi BitBull Capital CEO’su Joe DiPasquale, ilk aşamada kripto paraların alternatif bir yatırım olarak görüldüğüne dikkat çekti. Ancak “kurumsal yatırımcıların alana akın etmesi ve piyasa katılımcılarının yaygın bir şekilde çakışmasıyla piyasaların giderek daha fazla korelasyon içinde hareket ettiğine tanıklık ediyoruz” dedi.

Devamında, “ilerleyen dönemlerde bu korelasyonun daha da güçlendiğini ve piyasa katılımcılarının hem geleneksel hem de kripto para piyasalarında yer almaya devam ettiğini göreceğiz” ifadesini kullandı. Digital Capital Management Direktörü Tim Enneking de benzer bir perspektif sundu.

Enneking, “kripto paralar birçok açıdan şimdilerde geleneksel piyasalarla daha yüksek bir korelasyon içinde, çünkü geleneksel yatırımcılar da kripto paralara yatırım yapıyor” dedi. Açıklamasında, “riskten kaçınma tavrı tek bir varlık sınıfına özgü değil, bu nedenle yatırımcıların endişeleri yükseldiğinde her şeyi satıyorlar” ifadelerine yer verdi. borsagundem.com'un derlemesine göre diğer yandan bu tür bir korelasyonun gerçek bir nedeni olmadığına dikkat çeken Enneking, “bu nedenle geleneksel piyasalar yatay seyreder ya da ayı piyasasına girerse yatırımcılar getiri arayışına başlayacak ve birçoğu bu getiriyi kripto paralarda bulacak” dedi.

Devamında, “başka bir deyişle kripto para piyasaları ilk aşamada düşüşe geçen geleneksel piyasaları takip edecek ancak daha sonra erken aşamada yükselişe geçecek, çünkü düşüşleri için temel bir neden bulunmuyor” açıklamasında bulundu. Evergrande olayının borç konusunda kapsamlı bir tablo çizdiğini dile getiren Enneking, düşüşü bir şirketin tetiklemesindense, bu şirketin temsil ettiği kavramların önemli olduğunu söyledi. Enneking, “bu nedenle bugünün gelişmeleri kripto için olumlu olacak” diyerek kripto para yatırımcılarına sabırlı olma konusunda tavsiye verdi.

Civic CEO’su Vinny Lingham da kripto para piyasasında görülen fiyat dalgalanmalarına açıklama getirdi. Lingham, “tüm likit varlıklar küresel piyasalarda bir bozulma görüldüğünde etkileniyor. Bunu korona virüsün başlangıcında da gördük” dedi. Açıklamasında, “kripto paralar da bu etkilere açık ancak yüksek ihtimalle uzun vadede diğer varlıklardan daha yüksek performans gösterecek.

Çünkü kriptoya akan para ekonominin genelindeki diğer risklere karşı koruma sağlıyor” ifadelerine yer verdi. Bitwave CEO’su Pat White dijital para piyasalarının küresel ekonomik gelişmelere karşı oldukça hassas olduğunun altını çizerek, “özellikle de ABD yatırımcılar kriptonun diğer varlıkların aksine dünya çapında varlıklar olduğunu hatırlamalı” dedi. Açıklamasında, “kripto paralar çeşitli piyasalara ve ülkelere karşı şaşırtıcı şekilde hassasiyet gösterebilir, bu nedenle ABD odaklı bir bakış açısıyla piyasalardaki devasa düşüşler anlaşılamayabilir” ifadelerine yer verdi.

Fed varlık alımında azaltmaya gider, faiz artırımına gitmez!

 

Binance Avustralya'da türev ürünlere son verecek

 

Kripto paralarda düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 22 Eylül 2021 07:46

    Daha çökme filan olmaz hele ky fakir fukaranın emeklinin ikramiyesini ev hanımının bileziğini çoluk çocuğun küçük altınını vesselam milleti donuna kadar soymadan bitmez şimdilik bazı salakların arabasını sattırdı daha ev ve saydıklarım duruyor onları almadan bitmez bu oyun inim inim inletir tarih bu gibi örneklerle dolu....YTD

  • ALİ KODUŞ21 Eylül 2021 20:01

    Keşke çöksede bizlerde tekrardan alım yapsak.

  • hesapsız21 Eylül 2021 17:06

    Ne çöküşü on bin dolardan kırkbin dolara yükselmiş, olsa olsa kar satışıdır.

  • Mucize Reis : )21 Eylül 2021 15:55

    yok fetret devri... : ))  Bistte 2 yıldır zararda millet, yatırım oluyorda. Halkbank hiö yazmıyorum.... Coinlerde  1 ay önce alınan coınler, maliyete gelmişken çöktü oluyor :D ne diyim. : )) sansasyon manşet ama olmuş...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU21 Eylül 2021 15:46

    bence çöker ise iyi olur.ordan çıkan para büyük bir düzeltmeden sonra borsalara gelir.