E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto piyasasında volatilite neden yüksek?---

Kripto piyasasında volatilite neden yüksek?

Kripto piyasasında volatilite neden yüksek?
24 Mayıs 2021 - 11:02 borsagundem.com

Uzun süredir kripto piyasalarında bulunan yatırımcılar için volatilite bir olumsuzluk değil, kripto paraların bir özelliği. Kripto piyasaları ise kripto paraların sağladığı özgürlük nedeniyle yüksek volatiliteli.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özgürlük kavramı kadar tartışmalı, duygusal ve yanlış anlaşılmış çok az şey vardır. Özgürlük herkes için farklı anlam ifade eder ve temel insan haklarından, mücadeleyle kazanılmış ayrıcalıklara kadar geniş bir yelpazede algılanabilir. Özgürlükçüler tarafından tutkuyla savunulan Bitcoin, finansal özgürlüğün anahtarı olarak görüldü. Sınırları olmayan bilişim platformlarında merkeziyetsizleştirilmiş inovasyonlar, yeni düşünce ve yaratıcılık paradigmalarının ortaya çıkmasına neden oldu. Küresel işbirliği ise finansal sınırları ortadan kaldırarak bireysel fırsatları destekledi.

Medeniyetin ilerlemesi çok fazla özgürlük ve çok az miktarda özgürlük arasındaki dengeyi kurma çevresinde şekillendi. Bu durum ise sermaye piyasalarında oldukça açık bir şekilde görüldü. Kapitalizmin ideali olarak görülen “açık piyasa” ise bunun en belirgin göstergelerinden bir tanesi. Kazanılmış haklara darbe indiren aşırılıklar kurallar ve düzenlemelerle bastırılmaya çalışılırken, bu korumacılık fırsatları giderek daha fazla ortadan kaldırıyor.

Ancak Coin Desk’in haberine göre bu durum her zaman kötü anlama gelmez. Bireysel yatırımcılar dolandırıcılıklardan korunmalı. Zira bu girişimde bulunmamanın maliyeti çok daha büyük olacak. Aynı zamanda piyasa katılımcıları korkunç sonuçlar doğurma potansiyeli taşıyan risklerden kaçınarak düzenlemelere uygun davranmalı.

Bir özellik olarak volatilite

Kurallar aynı zamanda volatiliteyi kontrol altına almak için de evrimleşti. Bunun nedeni ise volatilitenin portföylerde ve dolayısıyla insanların hayatlarına verebileceği zararın önüne geçmek. Bu yılın ilk dönemlerinde GameStop çılgınlığı sürecinde görülen dalgalanmalar, güçlü piyasa hareketleri nedeniyle genellikle duraklıyordu. borsagundem.com'un derlemesine göre, New York Stock Exchange, örneğin belirlenmiş sınırlar aşıldığında tüm piyasası ya da belili hisselerdeki işlemleri geçici olarak kapatabiliyor.

Yatırımcılar ise bu konuda herhangi bir şey yapabilecek kadar güçlü değil. Bu kurallar ise volatilitenin oldukça kötü sonuçlar doğurabileceği kabulü üzerine getirildi. Bu volatilite karşıtı önyargıyı, geçtiğimiz hafta kripto para piyasalarında görülen düşüş ve ardından gelen toparlanma sürecinde de gördük. Ancak piyasalarda uzun süredir bulunan kripto para yatırımcıları için volatilite bir olumsuzluk değil, bir özellik. Volatilitenin kripto para piyasalarında olumsuz karşılanmamasının tek nedeni ise yalnızca bu fiyat dalgalanmalarının sağlayabileceği potansiyel getiriler değil.

Volatilite aynı zamanda kripto para piyasalarının benzersiz özgürlüğünün de altını çiziyor. Kripto piyasalarında volatilitenin yüksek olması, bu volatiliteyi engelleyecek merkezi bir otoritenin olmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle kripto varlık fiyatlarının, yatırımcı algısını daha şeffaf bir şekilde temsil ettiği söylenebilir. Bu durumda ise “saf” bir piyasanın nasıl görüneceğini kavramış oluyoruz.

Yapısal konular

Ancak geçtiğimiz hafta görülen fiyat dalgalanmalarının hepsi de piyasa görüşünün bastırılmamış ifadeleri değildi. Volatilitenin büyük bir bölümü kripto para türev araçlarındaki açığa satış ve kredili işlemlerin zorunlu olarak kapatılması nedeniyle ortaya çıktı. Kredili işlemler bir süredir offshore kripto türev borsalarında yükseliyordu ve piyasa dalgalanmaları marj limitleri tekrar tekrar aşarken , sert likiditasyonlarla yükseliyordu.

Ancak bu likiditasyonlar ne kadar karmaşık olusa olsun piyasa özgürlüğünü temsil ediyor. Dijital varlıklar ve bunlarla ilişkili türev araçları birçok farklı ülkede birçok farklı platformda işlem görüyor. Bu da eşik bekçilerinin yatırımcı davranışını kontrol etme gücünü sınırlıyor. Fakat kripto türev borsaları birçok yatırımcının kendi düzenlemelerini getirebildiği bir alan. Birçok platform, oldukça yüksek kaldıraç sunuyor. Ancak oldukça az sayıda yatırımcı bu sorumsuzca seçenekten yararlanıyor.

Bankacılık sektörü hisseleri bir miktar daha ön plana çıkıyor

 

Volatil seyirlere karşılık risk iştahı korunuyor

 

Elon Musk, tarafını seçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika24 Mayıs 2021 11:45

    İstikrar güven verir. Volatilitesi yüksek olan varlıklara güvenerek iş insanı yatırım, ihracat ve ithalat yapmaz.