E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto piyasası yarını bekliyor---

Kripto piyasası yarını bekliyor

Kripto piyasası yarını bekliyor
17 Ocak 2023 - 15:49 borsagundem.com

ABD’de bu hafta açıklanacak verilerin kripto para piyasalarının kısa vadeli geleceğini şekillendirmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasında çöküş sona mı erdi? Bu sorunun cevabına ‘evet’ diyebilmeyi en çok kripto para yatırımcılar istiyor olmalı ancak genel kanaat, erken hamlenin sonuçlarının kötü olabileceği yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto paralardaki yükselişin sürüp sürmeyeceği ABD’de yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi ve perakende satış verileriyle oldukça ilişkili. Verilerin olumlu gelmesinin, kripto paralardaki yükselişi sürdürmesi bekleniyor.

ÜFE ve perakende satış verileri

Cryptonews’ten Jimmy Aki’nin haberine göre, kripto para yatırımcıları yarın açıklanacak ABD üretici fiyat endeksi ve perakende satış verilerini bekliyor. Piyasada yaşanan toparlanma işaretlerinin, verilerin ne söylediğine göre şekillenmesi bekleniyor.

Bu hafta, Fed'in faiz oranı politikalarına ilişkin beklentiyi artıran birkaç kritik ekonomik veri yayınlanıyor. Verilerin, kripto para birimi fiyatlarında bazı önemli kazanımların başlangıcı olabileceği öngörülüyor.

Bu hafta, yatırımcılar ve analistler Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve perakende satış verilerini dört gözle bekliyor. ÜFE, yerel üreticilerin ürünleri için zaman içinde aldıkları fiyatlardaki değişimi ölçerken perakende satış verileri ise ülkenin perakende toplam satışlarını gösteriyor.

Veriler Çarşamba günü açıklanacak ve yatırımcılar, düşen benzin fiyatları sayesinde her iki ölçümde de düşüş bekliyor. Bu, üreticilerin fabrika maliyetlerini düşürmelerini sağlarken, üretim maliyetlerinin düşmesiyle üreticilerin fiyatlarını ayarlayabilir hale gelmesi bekleniyor. Ayrıca, indirimli ürün fiyatlarının perakende talepte beklenen düşüşü etkisiz hale getirmesi öngörülüyor.

Kasım ayında ABD’deki perakende satışlar son 11 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Aralık 2022'de yaşanan benzer bir düşüşün Fed'in agresif faiz artırımlarının ekonomiyi soğutmaya başladığına dair son göstergelere eklemlenmesi bekleniyor. Ekonomistler, Kasım ayındaki yüzde 0,6'lık düşüşün ardından Çarşamba günkü rakamlarda yüzde 0,8'lik bir düşüş öngörüyor.

Faiz oranlarının düşeceğine dair umut

Yarın açıklanacak ÜFE ve perakende satış verileri tüm piyasalar gibi kripto yatırımcılarının da odağında olacak. Bununla birlikte, kripto fiyatlarının en azından yakın vadede büyük artışlar için hazır olmasının üç nedeni daha bulunuyor…

Şu anda kripto para piyasası için birincil sorun faiz oranları gibi gözüküyor. Fed, enflasyondaki artışı durdurmak için güçlü faiz oranı artışlarını silah olarak kullandı ve beklendiği gibi, strateji işe yarıyor gibi görünüyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin beklenenden çok daha düşük gelmesiyle kripto fiyatları önemli ölçüde yükselişe geçti. Bitcoin, dokuz ay sonra ilk kez ‘korku bölgesi'nden çıktı ve üç ay sonra ilk kez 21.000 doları geçti. Bu seviyede şu ana kadar kalıcı olabilmiş gibi gözüken Bitcoin, şu anda 23.300 dolar seviyesinden işlem görüyor. Yine de tüm gözlerin bu ay içinde Fed'in faiz oranlarına ilişkin hedeflerini belirleyeceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında olması bekleniyor.

Madencilik zorlaşıyor, madenci bakiyesi düşüyor

Fiyat toparlanmasının kripto yatırımcılarını memnun etmesinin yanı sıra, bir başka heyecan verici gelişme de Bitcoin'in ağ temellerinde yaşanıyor. Buna göre, Bitcoin ağındaki madencilik zorluğu geçen hafta yüzde 10 artarak Ekim 2022'den bu yana en büyük artışı kaydetti. Geçen hafta boyunca madencilerin bakiyeleri ise Bitcoin'in hızlı fiyat artışına tepki olarak düştü. Glassnode'dan alınan veriler, madenci bakiyesinin 16 Ocak tarihi itibarıyla 1,8 milyon Bitcoin ile bir ayın en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyor.

Ethereum'da ‘Şanghay güncellemesi’

Ethereum ve kripto para yatırımcıları için önemli bir diğer haber ise yaklaşan Şanghay güncellemesi. Güncellemenin, 'Ethereum Birleşmesi'nden (merge) bu yana blok zincirdeki en büyük gelişmelerden biri olması bekleniyor ve varlıklarını Beacon Chain'de kilitleyen yatırımcıların bunları sorunsuz bir şekilde geri çekmelerine yardımcı olacağı öngörülüyor.

Birçok uzman, Şangay güncellemesinin bu denli büyük bir Ethereum arzının kilidini açacak olmasından ötürü satış riskini de beraberinde getireceğini düşünüyor. Ancak uzmanlar güncellemenin Ethereum'u stake etmeyi daha cazip hale getireceğinin de altını çiziyor. Aynı zamanda, Ethereum balinalarının alım yönlü vites artırmaları ve fiyatı 1.500 dolar seviyesinin üzerine çıkarmaları da kısa ve orta vadede kripto para piyasalarındaki yükselişin süreceğine yönelik umutları yeşertiyor.

Kripto borsalarında işten çıkarma döngüsü şiddetleniyor

 

Mark Cuban: Wash trade’in kaldırılması kriptoyu uçurur

 

Kriptoyu bu yıl kesintisiz bir ralli bekliyor olabilir

 

Bitcoin 9 haftanın zirvesinde

 

Bitcoin 100 bin dolara yükselebilir

 

Bitcoin’de ‘time frame’ güncellemesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )17 Ocak 2023 16:11

    Biz kar ları alıyoruz... 21-8000---22,000 aşılamıyor, gelınemıyor, hacim desteklemiyor... hiç bişe beklediğimiz yok. kar satışı yapar düşünce bir daha alırız... btc burada kaldığı sürece alt coınlere girip, çıkışlar oluyor... tv de, gazetece, yorumcular vb dinlendıgınde iş işten geçebilir... Tetikteyiz artık... kısa vade ama.. uzun vade hayallerimiz sürüyor BTC de...

  • Hamido17 Ocak 2023 22:02

    Vay vay vay nelerde biliyormuş allâmemiz. Sayın allâme böyle platform yorumculuğu ile harcama kendini, bofanın kapısını çal, havada kapar. sen gibi nadir ekonomi finans dehası 100 senede bir belki gelir.