E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto piyasası düşüyor, benimsenme artıyor---

Kripto piyasası düşüyor, benimsenme artıyor

Kripto piyasası düşüyor, benimsenme artıyor
06 Ocak 2023 - 16:18 borsagundem.com

Kripto endüstrisinin geleceğini en iyi kripto para borsalarının öngörmesi bekleniyor. Borsalardan alınan veriler ise, kripto para piyasalarının benimsenme seviyesinin giderek arttığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para borsaları, kullanıcı sayısından yatırılan miktara ve geçirilen zamana kadar birçok veriyi elinde bulunduruyor. Kripto para piyasalarında yaşanan çöküşün bu yıl içinde nasıl bir seyir izleyeceğini de en iyi kripto para borsalarının öngörmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılının en popüler kripto para borsalarının, kripto para piyasalarının nereye doğru gittiğine yönelik söyleyecekleri bulunuyor. İstatistikler, geçen yılın en yaygın kripto para borsalarının kripto paraların benimsenmesi de dahil olmak üzere gelecek yıla dair trendlerin birçoğunu yansıtıyor.

Ya fiyatlandırma araçları ya da kripto borsaları

Blockworks’ten John Gilbert’ın haberine göre, insanlar 2022 yılında ayda yaklaşık 7,5 milyon kez ‘Bitcoin fiyatı’ araması yaptı. Sadece ‘Bitcoin’ kelimesi için yapılan aramalar ise aylık 3,4 milyon olarak gerçekleşti. Bu iki örnek bile, fiyata odaklanan yatırımcıların sayısının oldukça yüksek seyrettiğini dolayısıyla Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasalarına yatırım yapan kişilerin, ilgi duyanlara kıyasla çok daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kripto yatırımcıları, son 12 ayı dijital varlıklarının düşen fiyatlarını kontrol ederek geçirirken, Cloudflare Radar da bu sürede yatırımcıların davranışlarını takip etti. Buna göre şirket, 2022 yılında ziyaret edilen ilk 10 kripto hizmetinden sekizinin ya veri fiyatlandırma araçları ya da borsalar olduğunu tespit etti. Bunun iki istisnası ise, Bitcoin madenciliğinin arkasındaki hash gücünün hisselerini alıp satmaya yarayan bir platform olan NiceHash ve Ethereum veri odaklı bir blockchain kaşifi olan Etherscan oldu.

Fiyat takıntısı kripto için bir endişe kaynağı mı?

Endüstriye karşı duran eleştirmenler, varlık sınıfının spekülatif bir balondan başka bir şey olmadığına dair oldukça fazla kanıt olduğunu söylüyor. Soru, yine de geçerliliğini koruyor.

İnternetin yükselişi gibi teknolojide yaşanan her devrim, bir aldatmaca ve spekülasyon döngüsüyle birlikte geliyor. Başarılı ve başarısız devrimler arasındaki fark ise spekülatif talebin gerçek talebe oranında yatıyor. Cloudflare verilerine ve benimsenme eğilimlerine daha yakından bakıldığında ise, bu hizmetlerin arkasındaki talebin zorunlu alışkanlıkların ötesine geçtiği görülüyor.

2022’nin en popüler kripto ve finansal hizmetler uygulamaları

Binance
Coingecko
Coinbase
NiceHash
CoinMarketCap
OKX
Etherscan
Crypto.com
MEXC
Kucoin

Bu sıralama, 2022 yılında yalnızca bir büyük ve şaşırtıcı olmayan bir yer değişikliği yaşadı. Kripto para borsası FTX Kasım ayındaki iflas beyanının ardından yedinci sıradan 21. sıraya geriledi. Rakipler Binance ve Coinbase herhangi bir zemin kaybetmedi.

Yatırımcılardaki korku, belirsizlik ve şüphe duygularına rağmen, hatta kripto borsalarının öldüğünü ilan eden manşetlere rağmen, kripto para borsalarının büyük çoğunluğu etkin olmayı sürdürdü. Öyle ki, Binance, finansal hizmetler sıralamasında ilk 10'a girmeyi başaran kripto para uygulamaları arasında bile yer aldı. Coingecko verilerine göre belirlenen sıralamada, dokuzuncu ve onunculuk için yaşanan kıyasıya rekabet sonrası, sıralama şu şekilde gerçekleşti:

PayPal
Stripe
Alipay
TradingView
Google Pay
Binance
Intuit
Chase
American Express, Bank of America
Merrill Lynch, CompareCards

Türkiye, Kasım 2022'de Binance'e en yüksek masaüstü trafiği gönderen ülke oldu.

Türkiye liderliğinde benimsenme trendleri

Sektörde yaşanan aksilikler, on yıllık kripto benimsenme ilerlemesini silmeye yaklaşamadı bile. Chainalysis'e göre küresel benimseme, 2019 yılı boğa piyasası seviyelerinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Örneğin, 2022'nin ikinci çeyreğinde Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolardan yüzde 72 oranında düşerek 20.000 dolara gerilediğinde, benimseme endeksi zirve noktası olan yüzde 51'den sadece yüzde 50'ye geriledi.

Gelişmekte olan ülkeler arasında kripto benimsenmesinin artması, bu dayanıklılığın arkasındaki itici güç oldu. Chainalysis'in 2022 benimseme sıralamasındaki ilk 20 ülkenin 10'unun ekonomisi, ‘düşük ve orta gelirli’ olarak adlandırıldı. Bu ülkeler arasında Endonezya, Hindistan, Kenya, Fas, Nepal, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Ukrayna ve Vietnam yer aldı.

Benimsenme endeksine göre sadece iki ülke ‘yüksek gelirli’ olarak kabul edildi ve bu ülkeler sırasıyla ABD ve Birleşik Krallık oldu. Geri kalan sekiz ülke ise ‘orta üst gelir’ olarak sınıflandırıldı ve bu ülkeler arasında Arjantin, Brezilya, Çin, Kolombiya, Ekvador, Rusya, Tayland ve Türkiye yer aldı.

Türkiye, 2022'de yüzde 83'lük rekor yüksek enflasyon kaydetti. Benzer durumdaki diğer ülkeler, satın alma gücünü korumak için kripto para birimlerine yöneldi. BenzerWeb'e göre Türkiye, Kasım 2022'de Binance.com'a en yüksek masaüstü trafiği gönderen ülke oldu.

Mevcut para birimi ve finansal sisteme güvensizlik

Yakın tarihli bir ankette, Binance kullanıcılarının yüzde 38'i, borsayı kullanmalarının ana nedenlerinden biri olarak ülkelerinin mevcut para birimine ve finansal sistemine olan güven eksikliğini gösterdi.

Bu zayıf para politikasından kaçma ihtiyacı, kısmen Binance'in 2022'deki kullanıcı büyümesini açıklıyor. Kripto borsasının aylık aktif kullanıcı sayısı 2021 yılındaki 28 milyon seviyesinden 2022 yılının ikinci çeyreğinde 29 milyona yükseldi.

Bu küçük bir büyüme gibi görünebilir ancak ayı piyasasının Robinhood gibi perakende odaklı hisse senedi alım satım uygulamalarına karşı nazik olmadığı düşünüldüğünde yine de etkileyici olduğunu kabul etmek gerek. Robinhood’un aktif kullanıcıları bu süreçte, 2021 yılındaki 22,5 milyon seviyesinden 2022 yılının ikinci çeyreğinde 14 milyona geriledi.

Kripto varlık fonlarına girişlerde büyük düşüş

 

Kripto piyasası her düşüşünde ayağa daha güçlü kalkıyor

 

2023'te kripto para piyasaları regülasyonlara odaklı

 

ABD'de bankalara kripto uyarısı

 

Ferrari, kripto sponsoruyla yollarını ayırdı

 

Kriptoda likidite düşüyor, çöküş sürebilir

 

Bitcoin kürkçü dükkanına geri döndü

 

Ünlü yatırımcı Mobius’tan yeni Bitcoin kehaneti

 

Bitcoin için en cesur 2023 tahminleri

 

Bitcoin ipten düştü

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran08 Ocak 2023 10:50

    Başlıkta çok komik olmuş!  Benimsenme artıyormu. O zaman benimsenen kriptoyu da ben çıkarsam bayağı iş yapar mı acep? :D  :D  Ya da benimsenme endeksi kurun ki ona da puanlayın.