E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto paraların çöküşünün gerçek nedeni---

Kripto paraların çöküşünün gerçek nedeni

Kripto paraların çöküşünün gerçek nedeni
04 Haziran 2021 - 10:36 borsagundem.com

Kripto paraların fiyatında yaşanan sert çöküşün ardındaki gerçek neden.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve kripto para fiyatları son bir ayda sert düşüş gösterdi. Kripto para piyasasının toplam değerinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık kayıp meydana geldi. Bitcoin’in fiyatı nisan ayı ortalarından, mayıs ayı ortalarına kadar 60 bin dolardan 35 bin dolara düştü. İkinci en büyük kripto para olan Ethereum ise yalnızca iki haftada piyasa değerinin yarısını kaybetti. Bunun nedeni ise Bitcoin’de görülen satış dalgası oldu.

Benzer etkiler Ethereum’un rakipleri Cardano ve Binance’in BNB’sinde de görüldü. Şimdi yatırımcılar ve analistler Bitcoin ve kripto paraların genelinde görülen sert fiyat düşüşlerini analiz ediyor. Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk’ın attığı tweet’ler ve Çin’in kripto paralara yönelik baskısından duyulan endişenin ilk aşamada düşünüldüğünden çok daha küçük bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Bitcoin ve kripto para işlem platformu Genesis Krediler Başkan Yardımcısı Roshun Patel, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “bence geçtiğimiz hafta yaşananlar daha önce gördüklerimizle benzerlik taşıyor. Daha önce de vadeli işlemler ve swap piyasaları oldukça yüksek kaldıraçlı seyrediyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “pozisyonların birçoğu yüksek volatiliteli varlıklardaki risk eğrisiyle uyumuzdu” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Bitcoin’in mart ayı başında 60 bin dolar seviyesinin hemen altındaki görece stabilitesine dikkat çekerek, bunun Ethereum, BNB ve Cardano gibi altcoin’lerde de ralli görüleceği beklentilerini yarattığını söyledi. Patel, “ve bunun tam tersi oldu. Bitcoin’de ciddi bir satış dalgası başladı ve devam etti. Bu durum yaşandığında likiditasyon altcoin’lerde de ciddi etkiler yaratıyor” dedi.

Açıklamasında, “geçtiğimiz hafta muhtemelen son beş yılda görülen en sert satış dalgası yaşandı” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yıl mart ayında Bitcoin ve kripto para piyasası yalnızca birkaç gün içinde yaklaşık %50 oranında düşüş yaşadı. Aynı dönemde korona virüs pandemisinin ortaya çıkışıyla birlikte ülkeler ve ekonomiler kapanırken, tüm dünyada borsalarda da düşüş görüldü.

Ancak bunun ardından birkaç ay içinde kapsamlı bir yükseliş görüldü. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz ay Tesla CEO’su Elon Musk’ın elektrikli araçlarının satışında ödeme olarak Bitcoin kabul etmeyeceğini açıklaması ve Çin’in ülkede Bitcoin madenciliği ve işlemleri yapanlara baskı uygulayacağı yönündeki korkular kripto para piyasasını sarstı. Ancak Patel bir unsuru çöküşün nedeni olarak göstermekten kaçınıyor.

Patel, “bunun nedeni olarak bir gazete manşetini ya da temayı gösterebilirsiniz. Ancak satış dalgasının tek nedeninin bu olduğunu söylemek oldukça zor” dedi. Bitcoin ve kripto para türev piyasası da, kripto borsalarının yatırımcılara Bitcoin’in gelecekteki fiyatı üzerine bahislerde bulunmalarına imkan tanımasıyla birlikte son yıllarda patlama yaşadı. Kripto para işlem platformları, yatırımcılara “kaldıraç” imkanı tanıdı.

Aynı zamanda bir kripto parada oldukça yüksek miktarda yatırımı bulunan ve “balina” olarak adlandırılan yatırımcıların, Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatını manipüle ettiği yönündeki teoriler de giderek arttı. The Crypto Trader’ın yazarı ve uzman yatırımcı Glen Goodman, birçok kişinin aşağı yönlü fiyat manipülasyonuyla ilgili soru sorduğunu söyledi.

Goodman teoriye göre, balinaların “kripto para fiyatlarını, daha fazla alım yapabilmek için düşüşe zorladığını” söyledi. Ancak yatırımcıların amacının yalnızca satış yapmak olabileceğini de ekledi. Bitcoin’in 2017 yılındaki devasa rallisinin ardından, kripto para fiyatları birkaç yıl süren bir ayı piyasasına girdi. Bu süreçte Bitcoin’in fiyatı 2018’in sonunda 3 bin dolara düştü.

Goodman, yeni bir satış dalgasının yaklaşıyor olabileceğine dair uyarıda bulundu. Goodman, “Bitcoin fiyatı güçlü alımlarla aylarca arttı ancak üç ay boyunca yatay seyretti. Yeni alıcılar piyasaya girmediği için fiyat düşüyor. Bunu yeni bir 'toplanma evresi' olarak görenler ise yalnızca spekülasyon yapıyor. Yaşanan süreç yeni bir satış dalgası öncesi duraklama dönemi olabilir” dedi.

Piyasalarda kritik eşik

 

Kripto paralarda yön aşağı

 

Musk kırık kalp paylaştı Bitcoin çakıldı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nobut 04 Haziran 2021 15:53

    Kerizleri yolma. Sebep falan yok. Zaten kripto para havada birşeydi ossuruk gibi yani.

  • Çiftlikbank04 Haziran 2021 14:43

    Çiftlikbankın uluslararsı modeli ekrankartı ve makine satmak için kurulmuş alavere düzeni aynı kumarhane gibi oynatan kazanıyor çip krizi çıktığı günden beri kripto paralar çöküşte çünkü 1000tl şik üründede 100 000 tl lik üründe çip var çin 100binlik ürünleri satamayınca savaş açtı bence durum budur.

  • KERİM04 Haziran 2021 13:35

    olmayan 1 tirlyon dolar uçmuş.palavracılar.. temel ile dursun eşeği hikayesi

  • Hehe04 Haziran 2021 12:24

    Madem biliuordunuz 65 nerdeydiniz yakinda ucan kusa baglarsiniz kafa guzel