E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto paralarda geleceğin trendleri---

Kripto paralarda geleceğin trendleri

Kripto paralarda geleceğin trendleri
05 Mayıs 2021 - 13:56 borsagundem.com

Bitcoin’de düşüş sürerken, Ethereum yükseliyor. Şaka olarak tasarlanan Dogecoin’de ise yükseliş devam ediyor. Kripto alanında geleceğin trendleri neler olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ethereum’da devam eden ralli, kripto paranın lider kabul edilen Bitcoin’in önüne geçeceği yönündeki söylentileri gündeme taşıdı. Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar, blockchain ve kripto uygulamalarının geleceği hakkında ne anlatıyor? Bitcoin blockchain ve kripto paraların finansal piyasa tartışmalarının bir parçası haline gelmesinden bu yana kripto para piyasasında lider konumunu sürdürdü.

1 trilyon doların üzerindeki piyasa değeriyle Bitcoin’in lider konumunun Tesla gibi önde gelen şirketlerden gelen destek ve kripto ödemelerinin önemli ödeme hizmeti sağlayıcıları tarafından mümkün kılınmasıyla sağlamlaştığı düşünülüyordu. 

Ancak diğer yandan Ethereum ve Ethereum blockchain’i kripto piyasasındaki değeri açısından hızla yükseliş gösterdi. Ethereum’un son dönemde yükselen fiyatı bir yana, kripto para ve blockchain’i 2020’nin ikinci yarısı ve 2021 yılında önde gelen hikayelerden biri oldu.

Forbes’un haberine göre, piyasalarda geniş kitlelerin dikkatini çeken ve odak noktası olan birçok blockchain uygulaması Ethereum blockchain’inde gerçekleşti. Bitcoin kripto alanındaki tartışmaların öne çıkan ismi olmaya devam ederken, kullanım alanı ve uygulamalar açısından Ethereum ve Ethereum blockchain’inin blockchain uygulamalarının yeni aşamalarında lider olacağını söylemek yerinde olabilir. Başka bir deyişle kripto para piyasalarının geleceğini hangi kripto paraların belirleyeceği tartışılmaya başlanıyor.

1. Uygulamalar ve işlemler

Geçtiğimiz yıllarda en ateşli tartışmalardan biri de kripto paraların ödemelerde kullanılıp kullanılamayacağı konusunda oldu. Kimileri ise kripto paraların yalnızca spekülatif yatırım araçları olarak kalacağını savundu. ABD’de vergilendirme uygulamalarına göre tüm kripto paralar şimdi varlık olarak kabul ediliyor. Bu durumun ise birçok anlamı var. Her şeyden önce birçok kripto paranın kullanım alanını yansıtmayan bu uygulama, özellikle de bir alışveriş aracı olmak üzere tasarlanan stablecoin’ler için geçerli değil.

Potansiyel vergilendirme uygulamaları ise kripto paraların bir alışveriş aracı olarak kullanılmasını teşvik etmekten oldukça uzak. Başka bir deyişle her kripto işlemi potansiyel bir vergi yükümlülüğünü ortaya çıkarıyor. Bu durum ise kripto paraların merkez bankası para birimlerinin hızla yerine geçeceğini düşünenler için olumlu bir haber değil. Ancak Ethereum blockchain’i tekrar tekrar merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) ve non-fungible token’lar (NFT) gibi yeni kullanım alanları için sağlam bir temel olduğunu gösterdi.

2. Çeşitlendirme ve fiyatlar

Kripto paralar, coin’ler, token’lar ve genel olarak tüm varlıklar neredeyse her gün artış gösteriyor. Piyasalarda yeni yer almaya başlayan tüm varlıklar, kripto alanını yatırımcılar için çekici kılan özelliklere sahip olmasa da piyasalar genişlemeye devam ediyor. Peki bu durum Bitcoin ve Ethereum’la neden bağlantılı? Kripto varlıkların giderek artan sayısına yönelik tartışmalar, yalnızca yatırım yapılabilen varlıkların sayısındaki artışla sınırlı değil.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Ethereum blockchain’inde yürütülen birçok uygulama bulunuyor: 

Stablecoin’ler, DeFi, NFT’ler, Bitcoin platformundan bağımsız olan bu ağ üzerinde yer alıyor. Blockchain ve kriptonun kullanım alanları çeşitlilik göstermeye devam ederken, sermayenin uygulamaların çoğunluğunu desekleyecek olan ağa akma ihtimali oldukça yüksek.

3. Platform ve varlıklar

Bitcoin ve Ethereum arasındaki rekabetin en önemli noktalarından biri de piyasaların en çok değer verdiği alanda olacak: Ekosistem karşısında, özel bir kripto varlık. Bunu biraz daha açacak olursak Apple gibi bir kurumun gerçek değerini ürettiği bir ürün değil, bu ürünlerin imkan tanıdığı network etkisi üretiyor. Genel kanı Apple gibi şirketlerin başarısının büyük bölümünün güçlü platformlarının sağladığı etkiden kaynaklandığı yönünde.

Kripto alanında da yakın zamanda Ethereum’da görülen rallinin uzun vadede ne anlama geldiği tartışılmaya başlanacak. Kripto paraların genelinde görülen volatilite de bir kenara konduğunda, kripto alanının daha kapsamlı sorulara cevap vermesi gerekecek. Farklı kripto paralarda fiyatların hangi seviyelere yerleşeceğini söylemek için oldukça erken olsa da, Ethereum blockchain’inde görülen uygulama ve inovasyonların kapsamı takdir edilmeli.

Bitcoin'de profesyoneller dip dalgayı yakaladı

 

Dogecoin’i yükselten 4 sebep

 

Dogecoin, Ripple'ı geride bıraktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)