E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto paralarda daha kötüsüne hazırlıklı olmalı---

Kripto paralarda daha kötüsüne hazırlıklı olmalı

Kripto paralarda daha kötüsüne hazırlıklı olmalı
24 Haziran 2022 - 17:47 borsagundem.com

Kripto para piyasalarındaki büyük düşüşün ardından belirsizlik sürüyor. Alım için doğru zaman olduğunu düşünen yatırımcılar dahi daha kötü bir senaryo olasılığına karşı temkinli davranıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasındaki büyük düşüş başta Bitcoin olmak üzere birçok kripto para biriminin büyük değer kayıpları yaşamasına neden oldu. Ayı piyasasının etkilerinin fazlasıyla hissedildiği piyasadaki bu düşüş, yatırımcıları da endişelendiriyor. Yaşanan düşüşün dünya ekonomisi ve piyasaları dışında hangi nedenlerden kaynaklandığını merak eden yatırımcılar, artan belirsizlik nedeniyle kaygılı.

Mangata Finance CEO’su Peter Kris’in Nasdaq.com’da kaleme aldığı inceleme yazısına göre, Bitcoin, 2021’de elde ettiği tüm kazanımları sadece birkaç ayda sildi. Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolardan yüzde 72’lik bir düşüş yaşayarak 20 bin dolar seviyelerine gerileyen Bitcoin’in bugünkü seviyesi, 2017 yılının en yüksek seviyesine denk geliyor.

Yüzde 98,8’i yüzde 90 değer kaybetti

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, bu süreçte Bitcoin yüzde 72, Ethereum ise yüzde 79 gibi devasa düşüşler yaşadı. İki öncü kripto paraların bu performansları alt coinlerin de büyük düşüşler yaşamasına neden oldu. Kripto para birimlerinin yüzde 99,8’i zirve seviyelerinden en az yüzde 70 oranında düşmüş durumda. CoinGoLive verilerine göre ise kripto paraların yüzde 98,8’i, değerlerinin yüzde 90’ını kaybetti.

Böylesine büyük bir katliamın etkilerinin büyük olacağı belliydi. Sonuç olarak piyasadan 2 trilyon doların üzerine para silindi. Sorun şu ki, gelinen noktanın en kötü senaryo olduğundan kimse emin değil. Bundan daha kötüsü olabilir mi?

Boğa rüzgarına kapılanlar büyük yara aldı

2020 ve 2021 yıllarında tanık olunan çılgın boğa rallisinin ardından bir düşüşü hemen herkes bekliyordu. Çükü bu, kripto para piyasasının yaşayacağı ilk büyük düşüş olmayacaktı. Bitcoin ve kripto para piyasası bugünkü de dahil edildiğinde tam dört kez böylesine büyük düşüşler yaşadı. Neticede yükselen piyasalar elbet bir gün düşmeliydi.

Kripto para piyasası bugün de dahil olmak üzere tam dört kez büyük düşüşler yaşadı.

Son birkaç hafta içinde birkaç önemli olay kripto para piyasasını derinden sarstı. Bunların başında stable coin TerraUSD’nin çöküşü geliyor. Bir diğer önemli olay ise kripto para piyasasına önemli miktarda borç veren şirketlerin başında gelen ABD merkezli Celsius’un iflasın eşiğinde olduğunu açıklaması oldu. Bu tür olaylar, ne kadar küçük ya da büyük olursa olsun yatırımcıların doğru risk yönetimi yapmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermesi bakımından önemliydi. Boğa piyasası çılgınlığı esnasında rüzgara kapılıp sağlıklı bir plan yapmayanlar ise bu süreçte büyük yaralar aldı.

Makro ekonomik gelişmelerin etkisi arttı

Kripto para piyasası, piyasa içi dinamiklerin dışında makro ekonomik gelişmelerden de etkilenen bir piyasa. Özellikle 2020 Mart ayından bu yana, genel olarak tüm piyasalarda yaşanan düşüşten beri kripto para piyasaları makro ekonomik gelişmelerden fazlasıyla etkileniyor. Başta FED olmak üzere merkez bankalarının görülmemiş faiz indirimleriyle başlayan süreçte, geniş para politikası, yüksek para arzı ve teşviklerle birlikte hisse senetleri ve kripto para piyasaları çok yıllı bir boğa koşusu yaşadı.

Kripto para birimlerini yeni zirvelere taşıyan süreç şimdi tam ters yönde gevşiyor. Kısacası ekonomide dolaşan para miktarı azalıyor.

Ancak sisteme giren tüm bu para, Mayıs ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 8,6’ya yükselmesiyle birlikte son buldu ve enflasyon durdurulamaz bir noktaya geldi. Bir çeşit fakirleşme anlamına gelen bu dönem şimdi de yüksek faiz artışlarıyla dengelenmeye çalışılıyor. Kripto para birimlerini yeni zirvelere taşıyan bu süreç şimdi tam tersi yönde gevşiyor. Kısacası ekonomide dolaşan para miktarı azalıyor.

Bu yaşanan gelişmeler ışığında, kripto para piyasasının perakende tasarrufların azaldığı ve enflasyonun arttığı bir ortamda gelişmesi beklenemez. Yatırımcılar artık kripto paralar ya da hisse senetleri gibi riskli varlıklar yerine nakitte kalmayı daha çok tercih ediyor. Kısacası,

Kripto para piyasaları da FED politikalarından bağımsız işlemiyor.

Daha da güçlenerek geri döndü

Kripto para piyasalarında yaşanan büyük çöküşün yatırımcıları korkuttuğu aşikar. Birçoğu kayıplarını kabul edip piyasadan çıkıyor. Birçoğu ise çıkamasa da hiç girmemiş olmayı diliyor. Bu düşüşlerin ise kripto para piyasalarında pek nadir olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bu eğer ilk tecrübenizse korkutucu olabilir. Geçmişte, 2013, 2015 ve 2018 yıllarında da kripto para piyasaları ‘ölü’ olarak tanımlanmıştı ancak unutmayın ki her seferinde daha da güçlenerek geri döndü. Herkes kripto para piyasasının geleceğine dair umut olup olmadığını konuşuyor. Gerçek ise kripto para piyasasına olan ilginin hala güçlü olduğu.  

Bu ay yapılan anketler, yatırımcıların, varlık yöneticilerinin ve hedge fonların hala kripto piyasalarıyla ilgilendiğini ya da sektöre dahil olmayı planladıklarını gösteriyor. Bunlardan daha da önemli olan ise fiyatların nasıl gittiğinden bağımsız olarak kripto para inovasyonlarının dur durak bilmeden devam etmesi.

2022 yılında küresel olarak benimsenen Bitcoin kurumlar, şirketler, ülkeler ve milyonlarca kişi tarafından yatırım yapılan bir varlık haline geldi. Gelecek o kadar parlak görünmese de uzun vadeli düşünenler için fırsatların yakın olduğunu söyleyebiliyoruz. Sektörün sahip olduğu merkeziyetsizlik, aracısızlık ve doğrudan mülkiyet gibi değerler, kripto para piyasasının ve teknolojisinin henüz emekleme çağında olduğunu ispatlıyor.

Sektörün, yüksek volatiliteye rağmen ayakta kaldığını ve son on yılda birçok milyoner yaratarak büyüdüğünü göz ardı etmemek gerekiyor.

Alım için doğru zaman mı?

İçinde bulunulan dönemde, tüm spekülasyonlardan bir süre uzak durmak ve bir sonraki boğa koşusu için hazırlık yapmak iyi bir fikir olabilir. Kriptonun doğası gereği yüksek volatiliteye sahip olması yatırımcıları korkutuyor olabilir ancak bu gayet normal bir durum. Sektörün, yüksek oynaklığa rağmen ayakta kaldığını ve son on yılda birçok milyoner yaratarak büyüdüğünü göz ardı etmemek gerekiyor. Bu döngüleri kabullendiğiniz sürece sektörün piyasa değerinin, geliştirici etkinliğinin, kullanıcılar tarafından benimsenme oranının ve sosyal medyada kapladığı yerin her geçen gün neden artmış olduğunu daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Düşük fiyatlar, kripto para piyasalarında alım için büyük fırsatlar yaratsa da piyasalardaki belirsizlik, büyük kayıpların yaşanmasına da neden olabilir. Bu noktada yapılacak en mantıklı şey, trendin tersine döndüğünün kalıcılaştığını hissettiğinizde, doğru risk yönetimiyle eklemeler yapmak olabilir. Size uygun, doğru projelere yatırım yapmaya da özen göstermelisiniz.

Sonuç olarak, korkunun ve paniğin henüz kripto para piyasasını terk etmediğini bilmelisiniz. Bu nedenle, ayı piyasasında hayatta kalmaya odaklanırken en kötüsüne hazırlanmayı ihmal etmemelisiniz.

Kripto paralar yükselişe geçti

 

Başarısız olmalarına izin veriyoruz

 

Kripto para piyasasındaki çöküş resesyon işareti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bu son iyilik 25 Haziran 2022 11:39

    Kriptoculuk bir dolandırıcılık platformudur bunu bilerek hareket eden kazanabilir,  şimdi  milletin elinde kalan son rakamları ucuza alıp işlem en geç 2-3 ay içinde  bitince kriptolarda aşırı pozitif hava yaratacaklar ve sert bir v hareketiyle kimse alamadan tepe fiyatları oluşturacaklar ve sonra 2-3 yıl yeniden bu malların yedirilmesi işlemine geçilecek. Unutmayın tüm veri tabanları ellerinde kimde ne kadar rakam para var kim ne kazandı biliyorlar ona göre ellerinden zarar ettirerek almak için soygunları tezgahlıyorlar. Bazen fiyat manipülasyonlarıyla bazen fişi çekip kriptoyu sıfırlayarak. Bilgi paradır.

  • kafama sıkayım25 Haziran 2022 02:17

    türkiliranın 80 lirası gitti millette.p ya dolandırıldık yada platformlarda kaybetti.10 yenin çok parası gitti.borsacıların büyük günahı var.borsaya giren yatırımcıyı batırdılar,yıldırdı ve kaçırdılar.yatırımcıyda sürekli kripto efsaneleri cezbetti.zaten kolay yer arıyordu.kolay sandık he

  • ALİ KODUŞ24 Haziran 2022 18:09

    yılsonunda bitcoin 10 000 $ geleceğini tahmin etmekteyim.