E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto paralar hafta sonları neden düşüyor?---

Kripto paralar hafta sonları neden düşüyor?

Kripto paralar hafta sonları neden düşüyor?
11 Haziran 2021 - 11:25 borsagundem.com

Kripto para birimlerinin hafta sonu piyasaların kapanmasının ardından düşüşe geçmesi kripto yatırımcılarının kâbusu haline geldi. Piyasa uzmanları hafta sonu krizlerinin nedenini tartışıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para birimleri yüksek volatilitesi nedeniyle biliniyor. Uzmanlarsa fiyatlardaki çöküşlerin hafta sonları gerçekleşme eğilimi olduğunu belirtiyor.

Kripto para uzmanı Stephen McKeon CNBC’deki açıklamalarında “Bu durum birkaç yıldır bir fenomen haline geldi” ifadelerine yer verdi. McKeon ABD’nin Oregon Üniversitesi’nde finans alanında doçentlik yapmasının yanı sıra kripto para odaklı yatırım fonu Collab+ Currency’nin ortaklarından birisi konumunda bulunuyor.

Uzmanlar, piyasa düzenleyicilerinin dijital para biriminin geleceğini tarttıkça bu hafta sonu düşüşlerinin önemli etkileri olabileceğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta sonları krizlerinin başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Hafta sonları daha az ticaret gerçekleşiyor

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde finans alanında yardımcı doçent olarak görev yapan Amin Shams hafta sonları kripto para birimlerinin daha az işlem gördüğünü bu nedenle de volatilitenin yükseldiğini belirtiyor.

Shams konuyla ilgili açıklamasında, “Hacim düştüğünde yapılan miktardaki işlemler fiyatları çok daha fazla hareket ettirebilir” dedi.

Stephen McKeon’se bankaların hafta sonlarında kapalı olmasıyla daha az ticaret hacmi gerçekleştiğini zira yatırımcıların hesaplarına para aktaramıyor olabileceğini belirtti. McKeon, “Çok fazla satış baskısının olduğu piyasalarda panik oluşur” dedi. McKeon ABD’de Pazar gecesi Asya bankalarının açılmasıyla birlikte ve ertesi gün ABD bankalarının açılmasıyla birlikte genellikle bir geri dönüş yaşanmasına dikkat çekiyor.

Tüm bunlarla birlikte New York merkezli yatırım danışmanlığı firması Onramp Invest’in CEO’su Tyrone Ross kripto para alanındaki Tesla CEO’su Elon Musk gibi önemli isimlerin açıklamalarının hafta sonları fiyatlarda ciddi bir etki yarattığına dikkat çekiyor. Musk’ın işlem saatleri sonrasında Bitcoin hakkında olumsuz bir Twitter mesajı yayınlaması kripto paralarda önemli bir satış dalgasının oluşmasına yol açabiliyor.

Marj işlemleri

Shams, hafta sonu fiyat dalgalanmalarının bir diğer nedeninin de yatırımcıların marj üzerinden kripto para birimi ticareti yapması olabileceğini söyledi. Söz konusu yöntem yatırımcıların daha fazla varlık satın almak için borsalardaki yatırımlarından borç alması anlamına geliyor.

Dijital para birimi fiyatları belirli bir seviyenin altına indiğinde, borsa yatırımcıları "marj çağrısı" olarak bilinen krediyi geri ödemek zorunda kalır.

Ancak yatırımcılar krediyi karşılamazsa, borsalar borç alınan parayı geri ödemesini sağlamak için kripto para satışına yönelebilirler.

Shams, bankaların hafta sonu kapalı olması nedeniyle, bazı yatırımcıların hesaplarına para taşıyamadıklarından borç paraları ödemek için zorlanabileceklerini ve bunun da kripto para satışlarını tetikleyebileceğini söyledi. Shams, “Bu durum fiyatları daha da düşürecektir” ifadelerine yer verdi.

Piyasa manipülasyonu

Kripto para birimlerinin hafta sonları değer kaybetmesinin bir diğer sebebi de fiyatları yapay olarak etkilemeye çalışan bireyler olabilir. Shams, “Piyasa manipülasyonunun görüldüğüne dair çok fazla araştırma var” dedi.

Örnek vermek gerekirse 2019 yılında yapılan bir araştırma ABD Doları’na bağlı olan bir stablecoin Tether’ın 2017 yılındaki piyasa patlaması sırasında Bitcoin’i ve diğer para birimlerini nasıl şişirdiği gösteriyor. Ancak Shams, araştırmacıların hala bunun ne ölçüde gerçekleştiğini bilmediklerini söyledi.

Konuyla ilgili bir teori sahte alım satım emirleri oluşturularak kripto para fiyatlarının yanlış arz talep algısı yaratılmasıyla etkilendiğini söylüyor. Bazı yatırımcılar bunun hafta içi daha çok gerçekleşerek fiyatların yükselmesine sebep olduğunu belirtiyor. Ancak Shams’a göre bu sadece bir spekülasyon niteliğinde bir teori olabilir.

Diğer uzmanlarsa bu teoriye karşı kesin bir görüşe sahip değiller. McKeon konuyla alakalı, “Ben bireysel olarak manipülasyonu gösteren herhangi bir ikna edici kanıtla karşılaşmadım” diyor.

Kripto fonları

Kripto para birimlerinin volatilitesi ne olursa olsun düzenleyici onayı bekleyen kripto para birimi bazlı yatırım fonları piyasa düzenleyicileri için yeni zorluklar teşkil ediyor.

ETF alım satımları sadece borsa işlem günlerinde gerçekleşirken yatırımcılar yedi gün 24 saat kripto para işlemi yapabiliyor. Shams bu durumun kripto para birimleri ile kripto ETF’leri arasında dengesizlik yarattığını belirtiyor.

Örnek vermek gerekirse kripto para piyasası %20 düşerse fonlarını satmak isteyen yatırımcıların pazartesi gününe kadar beklemesi gerekiyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler kripto para birimleri konusunda yatırımcıların daha fazla korunması gerektiğini düşünerek kripto EFT’lerin onaylanmasından önce daha fazla piyasa düzenlemesi gerekebileceğini belirtti.

SEC şu aralar birkaç şirketin Bitcoin ve Ethereum ETF’si başvurularını değerlendiriyor.

Bitcoin'de dalgalanma devam ediyor

 

Kripto paraya endeksli borsa yatırım fonu ısrarı

 

Hedge fonların Bitcoin’den çıkışı yatırımcılar için fırsat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kasbiyikburunkiliboyatan tamyobazfemi12 Haziran 2021 05:51

    Borsa ve borsada mlp park astanesi başka tanımam ,,sakallı kıyak yapıt 3 sene önce halka 50 lira hisseyi 25 e sattı kıyak yaptı mizzz gibi hisse gerçi 21 lira osssuunnnn mizzz gibi yüzde 100 e yakın zarar yazdı hisseyi tezgaha gelip alanlar ,,astane sahibi oldular daaaa  nossunnnn juhuuuuhjaaa batık bilanço ayrı oda hediyesi huhujuaa demem o ki kripto alsaydı hisse yerine insanlar şimdi ucustaydilar sakallı fena çarptı huhhuaaaa

  • Gd11 Haziran 2021 13:49

    Coinlerin işi bitti sürükwrğn kucaklarına bu sahtw paraları döküp gercek paraları topladılar.. Sadece Operasyon yememiş olanlar çıkar elbette!