E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto paralar bağımsızlığını kayıp mı ediyor?---

Kripto paralar bağımsızlığını kayıp mı ediyor?

Kripto paralar bağımsızlığını kayıp mı ediyor?
25 Eylül 2021 - 07:30 borsagundem.com

Dev şirketlerin kripto para borsasında pozisyon almaya başlaması ile kripto paraların bağımsızlığı tartışılmaya başladı.

Kripto paralar neden düşüyor? Evergrande olayı kripto paraları nasıl etkiledi? ABD ve Avrupa'dan dev şirketlerin kripto paraya yatırımları, bu paraların ortaya çıkış felsefesine ters mi, bağımsızlığını tehdit mi ediyor? İşte bu soruların yanıtları, Barış Erkaya'nın Dünya'da yer alan analiz yazısında. İşte o yazı: 

Hisse senedi piyasalarında sık görülebilecek bir şey değil. Bir günde yüzde 10 düşüş, neredeyse kıyamet alametine eş değerdir. Fakat kripto paralarda bu yüzde 10’luk düşüşlerden birkaç tane bile olsa felaket senaryosu çizenler, genellikle marjinal kabul ediliyor. Geçen hafta görünürde Evergrande’in batabileceği meselesi, aslında ise doların güçlenmesiyle yaşanan Bitcoin fiyatlarındaki düşüş, en güçlü görülen desteği 43 bin doların altında kapanışa rağmen iddialı dönüş rallisi fikirlerini neredeyse hiç değiştirmedi. Fakat belki de geçen hafta yaşananların en önemli sonucu, eski ekonomiyi temsil eden Lehmanvari bir batış öyküsünün, kendini yeni, merkeziyetsiz finans olarak tanımlayan kripto paralara doğrudan yansımış olmasıydı. Halbuki kripto paralar tam da bu nedenle ortaya çıkmamış mıydı? Şeffaf olmayan, aç gözlü ve sahtekar bir finansal sistemin yarattığı çöküşün, dolar hegemonyası üzerinden tüm dünyaya sirayet etmesi ve dünyadaki herkesi fakirleştirmesine bir tepki olarak gösterilmiyor muydu?

BAĞIMSIZLIĞINI KAYIP MI EDiYOR?

Gün geçtikçe kripto paralar açısından bir muamma ortaya çıkmaya başladı. Wall Street’in veya Avrupa’nın dev şirketleri bu alanda ciddi pozisyonlar almaya başladı. Eski ekonomi ve kripto paraların korelasyonu da hızla artmaya başladı. Bir yanda kurumsal kabullenme çabası, öte yandan benimsendikçe bağımsızlığını kaybeden ve var oluş sebebi olan krizlerin kendini de etkilemeye başladığı bir kripto para sahiplik modelinin yükselişi.

50 BiN DOLAR SESLERi iÇiNDE KAYBOLAN SORU iŞARETi

Aslında kripto paraların Evergrande kaynaklı düşüşünün tepkisi de yine Evergrande kaynaklı oldu. Batamayacak kadar büyük Evergrande’in yüzdürüleceği haberleriyle Bitcoin 44 bin dolar seviyelerinin üzerine sıçrayıverdi. Ancak Çin’in kripto para ticaretinin yasa dışı ticareti ile mücadelede yeni bir adım atarak tüm işlemleri yasaklaması yükselişi frenledi. Şimdi 50 bin doların üzerine çıkarak bir son çeyrek rallisi yapıp yapmayacağı tartışılıyor. Dördüncü çeyrek boğa koşusuna inananların sayısı hiç de az değil. Fakat kripto paraların asıl cazibesi olan uluslararası emtialara veya fiyat para birimlerine rakip olma açısından Evergrande çalkantısı ciddi soru işareti olarak hafızalara kazınmış durumda.

Kripto para piyasası 188 milyar dolar kaybetti

Powell kripto paraları yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Eylül 2021 19:18

    Gülüp geçiyorum... kimi izleye geldi dunyaya, kimi yaşamaya... see you lather : ))

  • c225 Eylül 2021 16:32

    siz önce Crypto yada kripto yazmayı öğrenin.. yorumcular size söylüyorum. :)

  • Ers25 Eylül 2021 07:41

    Cripto para insanlara umut vererek bunlara insanlara satarak gwrcek paraları insanların elinden alma oyunu. Sağılacak sürüler kalmayınca yazılımlar silinmeye başlar birer birer yok olurlar. Cripto paralar her türlü sahtakarlığı cripto şekilde sürdürmek için üretilmiş bir aygıt. Bu cripto paralae aracılığıyla şirketlerin içi de boşaltılıyor.

  • Gercekler 25 Eylül 2021 07:38

    Cripto paralar sahtekarlıktır. Hiç bir karşılığı olmayan bu varlıkları bir kaç yüz bin dolar yatırımlarla üretip, kandırmaca argumanlarla alıcı toplayıp insanlara satarak yüzlerce milyarlarca doları ceplerine dolduruyorlar. Sonrası malum!!