E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKripto para yarışında FED geride kalıyor---

Kripto para yarışında FED geride kalıyor

Kripto para yarışında FED geride kalıyor
11 Şubat 2020 - 10:58 borsagundem.com

Blockchain teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte merkez bankalarında dijital para birimi oluşturma yarışı başladı. Fakat Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) yakın zamanda dijital para konusunda politika değiştirmesi beklenmiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2009 yılında Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla beraber Blockchain teknolojisi geleceğin finans teknolojisi, dijital paralar da geleceğin yatırım aracı olarak gösterilmeye başlandı. Diğer para birimlerinin karşısında merkezî olmayan bir para birimi olarak dikkat çeken Bitcoin sanki merkez bankalarına karşı alternatif bir güç gibi piyasada yerini aldı. Bu durum ülkelerin merkez bankalarını da dijital para birimleri üretme konusunda ateşleyici güç oldu.

Merkezîleştirilmiş kripto para üretme yarışının başlangıcı bu şekilde olsa da şu anda Çin ile ABD arasında soğuk savaş atmosferinde bir yarışa dönüşmüş durumda. Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu meclis üyesi Hester Pierce Ocak ayında yapılan Kripto Finans Konferansı’nda para birimlerinin dijitalleşmesinin kaçınılmaz olduğunu söylemişti. Bununla birlikte blockchain işletmesi Fnality International’ın baş pazarlama direktörü konferansla alakalı “Diyaloğun derinleşmesinden dolayı mutluyuz fakat yakın zamanda bir politika değişimi beklemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Çin hazırlıklara erken başladı

Batı devletlerinde merkez bankaları keskin değişimleri geleceğin planları olarak görürken Çin 2017’de kurduğu Dijital Para Enstitüsü’yle Dijital Yuan olarak da bilinen CBDC’nin hazırlıklarını yapıyor. Aynı konferansta söz alan ve daha önceleri Çin Halk Cumhuriyeti’nin Danıştay’ında düzenleyicilik görevi yapmış olan Andy Qi Ge Çin’deki kripto paranın durumuyla alakalı “Şu anda mahrem olarak ele alınan gizli bir konu. Bu aynı zamanda tecrübelerime göre konunun ne kadar ciddi olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Özel sektöre bırakılmayacak kadar ciddi

Diğer taraftan yarışın özel sektör ayağında da dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. 18 Haziran 2019 tarihinde Facebook “Libra” projesiyle risk oranı azaltılmış bir kripto para oluşturmayı hedeflediğini açıklamıştı. Fakat 2003 yılından 2015 yılına kadar Bank of France’in idareciliğini yapan Christian Noyer’in ifadelerine göre para konusunun özel sektöre bırakılmayacak kadar ciddi bir konu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)