E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi---

Kripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi

Kripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi
01 Ocak 2021 - 10:56 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde altına alternatif güvenli yatırım olarak görülen kripto paralar yatırımcıların gözdesi oldu. Bu ilgi sayesinde ciddi sermaye akışı sağlayan kripto para fonları yıllık getirilerini %156’ya yükseltti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analiz ve araştırma şirketi HFR, kripto para endeksinin performansını açıkladı. Bitcoin de dahil olmak üzere birçok kripto para birimine de yatırım yapan riskli fonu takip edenler, fonun Kasım ayında %52 yükselişiyle birlikte yıllık getirilerini %156'ya çıkardılar.

Bitcoin'in yılı yüzde 300’ün üzerinde bitirme hedefiyle yükselen Bitcoin fonları kripto para birimlerine ısındı. Financial News’in haberine göre Kasım ayında Bitcoin borsasında işlem gören bir fonun herhangi bir yöneticisi günde 3 milyon dolara kadar sermaye girdisi sağladı. Bu miktarın 2019’da sağlanabilmesi için bir ay boyunca beklemek gerekiyordu. Söz konusu durum sebebiyle Bitcoin yatırımcıları bireysel yatırımcılar yerine ağırlıkla yatırım kurumları haline geldi.

HFR Başkanı Kenneth J. Heinz, şirketin araştırma raporunda yaptığı açıklamada, "Yatırımcılar, kripto para birimi stratejileri de dahil olmak üzere riskli fonlara olan yatırımlarını aktif olarak artırıyorlar" dedi.

JPMorgan'da Çapraz Varlık Araştırma Analisti Nikolaos Panigirtzoglou Kasım ayında verdiği demeçte, kurumsal yatırımcıların varlıklarının bir kısmını Bitcoin'e yatırmaları için daha büyük bir aciliyet doğduğunu belirtmişti. Bu durum, Bitcoin'in altına güvenilir bir alternatif varlık olarak algılanmasından kaynaklandı.

Teknoloji hisseleri de riskli fonlar için akıllı bir strateji olduğunu kanıtladı. Yılın ilk 11 ayında, HFRI 500 Teknoloji Endeksi %23,5 getiri sağladı.

Lansmandaki riskli yatırım fonlarına büyük ilgi 

Riskli fonlar genel olarak devamlı hisse senedi endekslerinin ortalama getirilerini geçebilmek için mücadele ederler. Riskli fon analiz firması Eurekahedge, küresel riskli fonların Kasım ayı itibariyle 2009'dan bu yana en iyi ayı oranda getirisi sağladığını ve %4,49 oranında değer kazandığını belirtiyor. Araştırma yılın ilk 11 ayında %8'den fazla kazanç elde edildiğini ortaya koydu. Ancak bu ortalama kazanç S&P 500’ün %16’lık rallisi karşısında çok sınırlı kaldı. ABD borsalarında 2009'dan bu yana on yıldan uzun süren boğa piyasası boyunca, elde edilen yıllık getiri üç yıl hariç %9,5’ten daha az getiri sağlamadı.

Buna karşın riskli yatırım fonlarına karşı bazı olumlu noktalar da bulunuyor. HFR verilerine göre ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin iyimserlikle birlikte, üçüncü çeyrekte ilk kez piyasaya sunulan riskli yatırım fonlarının 2018 yılının ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez bu denli desteklenerek yatırım limitlerini aştığı görüldü. Son çeyrekte ABD’de işlem görmeye yeni başlayan fonların sayısı 151 oldu. Bu rakam Haziran 2019’dan bu yana yeni riskli fonlar için ulaşılan en başarılı çeyrek sonunu işaret ediyor.

HFR araştırması 2020'nin ilk dokuz ayında başlatılan yaklaşık 364 riskli fonun olduğunu belirtiyor. Araştırma raporunda bu dokuz aylık dönem için, "Küresel salgının başladığı birinci çeyrekteki rekor seviyede düşük fon lansmanlarını da içeren bir dönem" açıklamasında bulunuldu. HFR araştırması bu süre içinde tasfiye edilen tahmini 619 fonun yaklaşık yarısının tasfiyesini ilk çeyrekte yaptığını ortaya koydu.

Araştırmada, fon tasfiyelerinin üçüncü çeyrekte tahmini olarak 137'ye düştüğü ve bu düşüşün 2018'den bu yana en düşük seviye olduğunu belirtiyor. Buna göre ilk çeyrekteki yaklaşık 304 fon tasfiyesinden %50’lik bir düşüş oluştuğu anlaşılıyor.

Küresel borsalarda 2020 nasıl geçti?

 

Dow ve S&P 500'den pandemi yılına rekorlu veda

 

Kovid-19 savaşçıları yeni yıla da cephede girdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi01 Ocak 2021 21:31

    Ticaretini yapanlara ,alıp satanlara veya biriktirenlere hayırlı olsun .Bol kazanç dilerim. Ancak ülkemizde bu konuda henüz yasal düzenlemeler olmadan bunları alma veya alıp satma ,biriktirme taraftarı değilim.