E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı da düşüyor---

Kripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı da düşüyor

Kripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı da düşüyor
27 Haziran 2022 - 18:00 borsagundem.com

Kripto para piyasalarında yaşanan çöküş, madencileri iflasın eşiğine getirdi. Faaliyetlerin azalmasıyla kripto madenciliği için kullanılan elektrik miktarı da büyük oranda düştü.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin madenciliği için kullanılan elektrik, kripto krizi derinleştikçe düşüyor. 11 Haziran tarihinden bu yana tüketilen elektrik miktarı üçte bir oranında azaldı. Bitcoin dışındaki diğer kripto para ağları arasında yaşanan düşüş ise çok daha fazla oldu.

The Guardian’dan Alex Hern’ün haberine göre, kripto para fiyatlarındaki çöküş diğer finans piyasalarına da yayılıp madencilerin gelirlerini erittikçe en büyük kripto para ağları tarafından tüketilen elektrik miktarı da yüzde 50 oranında azaldı.

Yüzde 33 düştü

Kripto para analisti Digiconomist'in tahminlerine göre Bitcoin ağının elektrik tüketimi 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren ulaştığı en yüksek seviyeden üçte bir oranında azalarak yıllık 131 terawatt saate düştü. Bu rakam hala Bitcoin ağında gerçekleşen tek bir geleneksel işlemin bir ABD hanehalkının 50 günlük elektrik tüketimine denk olduğu anlamına geliyor. Bu rakam yıllık bazda ele alındığında, Arjantin’in yıllık elektrik tüketimine eşit bir seviye demek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ethereum ağı üzerindeki işlemlerde kullanılan elektrik miktarı ise yılda 94 terawatt saatten yılda 46 terawatt saate geriledi. Bu rakam, Katar’ın yıllık elektrik tüketimiyle aynı miktara denk geliyor.

Bitcoin ağında gerçekleşen tek bir geleneksel işlem, bir ABD hanehalkının 50 günlük elektrik tüketimine denk geliyor.

Madenciler iflas ediyor

Düşüşün altında yatan neden ise her iki para birimi için de aynı. Bir kripto para ağında gerçekleşen elektrik tüketimi, o ağı kullanarak işlemleri gerçekleştiren insanları ifade eden madencilik faaliyetlerinden kaynaklanır. Bu süreç aynı zamanda blok zincirlerin güvenliğinin de temelini oluşturur. Kripto para birimlerinin fiyatlarının düşmesiyle madencilere verilen ödüllerin de değeri düştüğünden, eski madencilik ekipmanlarını kullanan ya da pahalı elektrikle madencilik faaliyeti gerçekleştiren madenciler, kar elde edemedikleri için faaliyetlerini azalttı. Bunun sonucunda da elektrik tüketiminde önemli miktarda düşüş gerçekleşmiş oldu.

Digiconomist Ekonomisti Alex de Vries, madencilerin ödüllerinde yaşanan düşüşün, eski tip cihazlarla ya da yetersiz koşullar altında (verimsiz soğutma gibi) çalışan madencileri kelimenin tam anlamıyla işsiz bıraktığını söylüyor. De Vries, Bitcoin madenciliği için ekipmanın çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu makinelerin başka bir amaç için yeniden tasarlanamadığını ifade eden de Vries, makinelerin kar getirmediklerinde hurda haline geldiklerini söylüyor. De Vries’e göre bu nedenle madencilerin de kripto para piyasasında bir toparlanma yaşanacağını ya da bu makinelerin hurda olarak satılacağını ummaktan başka çareleri kalmıyor.

Eski madencilik ekipmanları kullanan ya da pahalı elektrikle madencilik faaliyeti gerçekleştiren madenciler, kar elde edemedikleri için faaliyetlerini azaltıyor.

Makinelerin ömrü kısa

Buna karşılık, Ethereum’un normal bir bilgisayar kullanılarak çıkarılabildiğini ifade eden de Vries, ancak bu noktada da çok güçlü bir grafik kartına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Grafik kartı arzında yaşanan sorunların da birçok oyuncunun sektöre sırt çevirmesine yol açtığını söyleyen de Vries, fiyatlarla birlikte düşen madencilik gelirlerinin, iflas etmiş madencilerin zararlarını telafi etmek için ikinci el grafik kartlarını satışa çıkarmasına yol açtığını belirtiyor. Ancak de Vries, bu makinelerin 7/24 çalışmasının ömürlerini kısalttığını ve bu nedenle de alıcılar için güvenilmez hale geldiğini söylüyor.

Kripto para piyasasındaki tökezleme sürüyor

Bitcoin fiyatında son hafta bir toparlanma yaşansa da geniş anlamda kripto para piyasasındaki tökezleme hala sürüyor. En son kriz ise likidite kriziyle karşı karşıya kalan Celsius’un para çekme işlemlerini durdurduğunu açıklamasıyla yaşanmıştı. Bu durum sektörde bir domino etkisi yarattı ve Three Arrows Capital gibi milyarlarca dolarlık hedge fonlar da likidite sıkışıklığı yaşamak zorunda kaldı. Bu şirketlere irili ufaklı başka şirketler de eklendi ve bu durum kripto para piyasasında önlenemez bir düşüşe neden oldu.

Tüm bu çöküşün ortasında ABD merkezli yatırım şirketi Alameda Ventures, kripto para platformu Voyager Digital ve zor durumdaki kripto para borsası BlockFi’ı milyonlarca dolar kredi desteğiyle kurtararak piyasaya bir nebze olsun nefes aldırdı.

SPK Başkan Yardımcısı Güngör’den blok zincir ve kripto varlık mesajları

 

Kriptolarda yükseliş hareketi

 

Kripto para piyasasında büyük vurgun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)