E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto 1 trilyon dolar desteğinde tutunabilecek mi?---

Kripto 1 trilyon dolar desteğinde tutunabilecek mi?

Kripto 1 trilyon dolar desteğinde tutunabilecek mi?
01 Kasım 2022 - 16:54 borsagundem.com

Bu yıl piyasalarla paralel hareket eden kripto para piyasasında Fed öncesi toparlanmanın sürüp sürmeyeceği merak ediliyor. Yükselişin devam etmesi için ise piyasaya yeni para girişi şart gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarında son hafta yaşanan toparlanma, yatırımcıları bölmüş durumda. Bazıları bu toparlanmanın alım için bir fırsat olduğunu düşünürken bazı yatırımcılar ise temkinli davranmayı sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, birçok gösterge henüz olumluya dönmemiş olsa da, bu yıl piyasalarla paralel hareket eden kripto para piyasalarının Fed’den gelecek olumlu bir haberle, bu seviyeleri kalıcı olarak aşacağı görüşü yüksek sesle dillendiriliyor. Bazı yatırımcılar ise yükseliş olasılığını piyasa değeri üzerinden okumayı tercih ediyor.

Direnç kırıldı

Coin Telegraph’tan Marcel Pechman’ın haberine göre, kripto para piyasalarının son bir hafta içinde yüzde 8,5 oranında değer kazandığı görülüyor ancak bu toparlanma hareketinin kalıcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Bu ufak çaplı ralliye rağmen yatırımcıların temkinli bekleyişi sürüyor. Özellikle Asya piyasalarındaki ‘stablecoin’ talebi eksikliği ve vadeli işlem sözleşmelerinin değişen fonlama oranları, toplam piyasa değerinin 1 trilyon doları aşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, piyasa değerinin yükselmesini sağlayacak olan yeni alıcıların piyasaya dair güven eksikliğini de yansıtıyor.

Kripto paraların piyasa değeri, 26 Ekim tarihinde 1 trilyon dolar direncini geçse de bu seviyede tutunmakta zorlanıyor. 41 gündür direnç işlevi gören bu seviyenin aşılmasında Bitcoin’in yüzde 5,5 oranında değer kazanmış olmasının etkisi bulunuyor. Son bir haftada yaşanan bu toparlanma diğer kripto paralarda da kendini gösteriyor ve piyasa değerinin bu süreçte yüzde 8,5 oranında artış gösterdiği gözleniyor.

Genel hava, kriptoyu da olumlu etkiliyor

Kripto para piyasası, Russell 2000 orta ölçekli borsa endeksinin yüzde 6,3 oranındaki rallisinden de olumlu etkilenmişe benziyor. Yaşanan toparlanmada geleneksel piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra bazı teşvik edici haberlerin de katkı verdiği gözleniyor.

Bunların yanı sıra, kripto para borsalarındaki gelişmelerin de toparlanma üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülüyor. 26 Ekim tarihinde Binance borsasından 55.000 adet Bitcoin’in çekilmiş olması da bu duruma uygun bir örnek teşkil ediyor. Analistler borsalardaki kripto para sayısının azalmasının satış baskısını rahatlatacağı düşüncesiyle, bu gelişmeyi olumlu bir sinyal olarak değerlendiriyor.

Bu süreçte, Blockchain.com’un Visa ile iş birliği yaparak kripto kartı başlatmaya karar vermesi de toparlanmayı besleyen olaylardan bir olarak öne çıkıyor.

Altcoinlere talep artıyor

Kripto para yatırımcıları, sadece Bitcoin'e odaklanmak yerine altcoin'lere de odaklanıyor. En büyük 80 kripto para arasında kazanan ve kaybeden kripto paraların kıyaslanmasında, özellikle yedi kripto paranın son bir hafta içinde yüzde 20'den fazla yükseldiği görülüyor. Dogecoin bu altcoinler arasında en öne çıkanı gibi duruyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla birlikte bir haftada yüzde 112 değer kazanan altcoin, yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi başaran kripto paralardan biri konumunda bulunuyor.

Asya'da stablecoin talebi düşük seyrediyor

USD Coin ve USDC arasındaki fiyat farkının, Çinli bireysel kripto yatırımcılarının piyasaya yaklaşımlarını ölçmede iyi bir gösterge olduğu kabul ediliyor. Aşırı alım talebi gösterge değerinin yüzde 100’ün üzerine çıkmasına neden olurken, ayı piyasası dönemlerinde stablecoin’lerin piyasaya hakim olması sebebiyle fiyat farkı yüzde 4 ve üzeri olarak ölçülüyor.

Son yaşanan toparlanmada, USDC fiyat farkının önceki haftaya kıyasla yüzde 100,8 olduğu ve yatay seyrettiği gözleniyor. Bu, kripto para piyasaları yüzde 8,5 oranında değer kazanmasına rağmen Asyalı yatırımcılarda bir talep artışı yaşanmadığını kanıtlıyor.

Fonlama oranı nötr seyrediyor

Vadeli sözleşmeler tarafında ise her 8 saatte bir yenilenen bir kur bulunuyor ve borsalar bunu alıcılar ve satıcılar arasında bir denge mekanizması olarak kullanıyor. Bu fonlama oranının pozitif olması, daha fazla kaldıraç talep edenin alıcılar yani uzun (long) pozisyonlar olduğunu gösteriyor. Oranın negatife dönmesi ise piyasada ağırlıklı olarak kısa (short) pozisyonların olduğu anlamına geliyor.

Yedi günlük ortalama fonlama oranına bakıldığında ise ya hareketsiz ya da hafif pozitif durumda olduğu gözleniyor. Bu da uzun ve kısa pozisyonlar arasında dengenin korunduğunu ortaya koyuyor.

Sonuç olarak, Asyalı yatırımcıların stablecoin talebindeki düşüklük ve vadeli sözleşmelerin değişen fonlama oranları göz önüne alındığında, yatırımcıların, kripto paraların toplam piyasa değerinin son bir haftada 1 trilyon doları geçmesini bir desteğin kırılması olarak değerlendirmediği görülüyor.

Warren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?

 

Kripto kışı sona mı eriyor?

 

Kadın yatırımcıların ilk tercihi kripto paralar

 

Kriptoda balina etkisi

 

Ultra zenginler kriptoya yöneliyor

 

Kriptolarda Fed rallisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)