E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKoza Altın, Varlık Fonu’na mı devredilecek?---

Koza Altın, Varlık Fonu’na mı devredilecek?

Koza Altın, Varlık Fonu’na mı devredilecek?
17 Ocak 2021 - 12:36 borsagundem.com

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, "Koza Altın'ı eğer hukuki süreçleri kesinleşirse Türkiye Varlık Fonu’na devredebiliriz, bu bir opsiyon. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir" dedi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, fonun kayyumluğundaki şirketlere yönelik yol haritasının çizilmesi için hukuki süreçlerin kesinleşmesi gerektiğini belirterek, "Koza Altın'ı eğer hukuki süreçleri kesinleşirse Türkiye Varlık Fonuna devredebiliriz, bu bir opsiyon. Erciyes Anadolu Holding'de çok ciddi bir yapılanmaya gittiler, markaları ayırdılar. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir." dedi.

Gülal, TMSF'nin 2020 yılı faaliyetleri ve 2021 yılı hedeflerine ilişkin basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

TMSF'nin aslında bir mevduat sigortacılığı kurumu olduğunu ve sigorta limiti 150 bin liraya yükseltildikten sonra Avrupa ve dünyanın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumlarından biri haline geldiğini ifade eden Gülal, "An itibarıyla 68 milyar lira büyüklüğe ulaşan bir rezervimiz var. Burada önemli olan rezervimizin riskimizi karşılama oranı. Sigortalı mevduat toplamı 862 milyar lira seviyesinde. Dünyadaki en yüksek rasyolardan birine sahibiz. Biz bu süreçte rezervimizi büyüteceğimiz kadar büyüteceğiz. Birkaç yıl sonra 100 milyar liralık rezerv büyüklüğüne ulaşacağız. İleriki süreçte belki ticari mevduatı da buna dahil eder miyiz diye düşünüyoruz ama onun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bunun için yasa değişikliği lazım." diye konuştu.

Gülal, 18 yıldır ülkede bankacılık krizinin yaşanmamış olmasının, rezervlerini artırmalarına olanak sağladığına işaret ederek, sadece Bank Asya nedeniyle ödeme yükümlülüğüyle karşılaştıklarını ve orada da 967 milyon lirayı, Bank Asya'nın sigorta limiti kapsamındaki tutarı mudilere ödediklerini söyledi.

TMSF'ye devrolan 26 bankanın hakim ortaklarından kamu alacağının tahsiline ilişkin süreçlerin sonuna geldikleri bilgisini veren Gülal, "Toplam tahsilatımız 23,3 milyar lira seviyesine ulaştı. Bundan sonra artık iyimser tahminle 350 milyon dolar daha tahsilat yapabiliriz diye öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gülal, Balkaner Grubu'na yönelik çalışmalar kapsamında Ataşehir'de "Ataşehir Modern" adında bir inşaat projesi yürüttüklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Lansman yaparak satışa çıkacağız. 1113 konutluk, 3 bloklu bir proje. 70 ticari alan var, 1 artı 1'den, 5 artı 1'e kadar farklı büyüklükte daireler var. Oradan 1 milyar lira kamu alacağı tahsili yapabiliriz diye öngörümüz var. Onunla da meşhur Balkaner Dosyası'nı kapatmış olacağız."

Uzan Grubu'na ilişkin süreci de değerlendiren Gülal, "Bizim Uzan'lardan hala 5 milyar dolara yakın alacağımız var ama bunun tahsil kabiliyeti var mıdır, tabii yurt dışında çalışmalarımız devam ediyor, yurt içinde bir varlığının kalmadığını görüyoruz. Artık elimizdeki diğer dosyaların tahsil kabiliyeti çok zayıf." dedi.

TMSF Başkanı Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) aidiyeti ve iltisakı tespit edilen şahıslara ait bir kısım varlıkların TMSF kayyumunda yönetimine karar verildiğini anımsatarak, bu kapsamda 797 şirket olduğunu bildirdi. Bu şirketlerin aktif olarak yüzde 64 seviyesinde büyüdüğüne ve öz kaynak büyümesinin de yüzde 60 seviyesine geldiğine dikkati çeken Gülal, "TMSF kayyumu döneminde irtifa kaybeden herhangi bir şirketimiz olmadı." diye konuştu.

Bu şirketlerin kaynaklarıyla sosyal sorumluluk projelerine katkı vermeye başladıklarını ifade eden Gülal, "Dün terörün finansmanında kullanılan bütçe imkanlarını artık devletimizin, milletimizin, çocuklarımızın ihtiyaçlarında kullanmaya başladık. Dün Özel Harekat binasını bombalayan yapı ile biz artık emniyetimize araç alır hale geldik." değerlendirmesinde bulundu.
Gülal, kayyumluğunu yürüttükleri şirketlere ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini ve şu ana kadar kesinleşmiş bir davanın bulunmadığını belirterek, büyüyen ve kar eden şirketlerin mevcut hukuki altyapıyla satılma şansı olmadığını söyledi.


Şirketlerle ilgili yol haritasının çizilmesi için hukuki süreçlerin kesinleşmesi gerektiğini vurgulayan Gülal, şirketlerin satış sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Özellikle içi boşaltılmış şekilde devraldığımız şirketler var. Naksan Grubu ve Aynes gibi zarardaki şirketleri çalışır hale getirdik. Naksan ve Royal Halı'da satış süreci yaşadık ama talihli olmayınca 'İhaleyi ileri tarihte tekrarlarız.' diye öteledik. Elimizde büyük 8-10 grup var. Bu gruplar toplam aktifin yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bizim konsantrasyonumuz bunların üzerinde. Erciyes Anadolu Holding, Yargıtay aşamasında, müsadere kararı çıktı. Koza'da da müsadere kararı çıktı ama istinaf aşamasında. Diyoruz ki 'Koza Altın, altın üretiyor, eğer hukuki süreçleri kesinleşirse bunu Türkiye Varlık Fonuna devredebiliriz, bu bir opsiyon. Erciyes Anadolu Holding'de çok ciddi bir yapılanmaya gittiler, markaları ayırdılar. Halka arz bir metot olabilir. Pırıl pırıl şirketlerimiz var, şartlar oluştuktan sonra satış da gündeme gelebilir. Her halükarda hukuki süreçlerinin kesinleşmesi lazım ki bu projeksiyonları daha sağlıklı yapalım. 2021'de Aynes Gıda, Alfemo Mobilya, Aker Tekstil, Mark Antalya AVM'nin ve Central Hospital'ın satışı düşünülüyor."

Bu şirketlerin mali durumunu da değerlendiren Gülal, "Özellikle imalat ve üretim sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız pandemiye rağmen 2020'yi çok iyi geçirdiler. Yıl sonu itibarıyla 2020 büyümeleri bir önceki yılın büyümesinden fazla. 3 ay mağazaları kapalı kalmasına rağmen Aydınlı Grup dahi yılı karla kapattı. Bu sürece rağmen 2020'yi tahminlerimizin çok üzerinde kapattığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Aşılanma süreciyle ilgili çalışmaları tamamlayıp mart sonu gibi kısmi normale dönme süreci başlarsa 2021'nin çok daha iyi geçeceğine ilişkin inancım sonsuz. 2021'de hukuki süreçlerin tamamlanmasına odaklanmamız lazım." dedi.

Koza Altın'ın Türkiye Varlık Fonuna devrine ilişkin soru üzerine Gülal, "Öyle bir ihtimal var. Sonuçta Varlık Fonu, Türk Madencilik AŞ diye bir firma kurdu. Varlık Fonunun elindeki şirketlere baktığımızda oraya mobilyayı koyamazsın ama Koza altın üretiyor ve stratejik de bir firma. Koza Altın ülkede üretilen altının üçte birini üretiyordu. Projeksiyon olarak söylüyorum, hukuki süreci kesinleşince Varlık Fonuna devredebiliriz. Bu bir ihtimal ama geldi birisi, yerli ya da yabancı 'Talibiz' derse satışı da mümkün olabilir. Bütün bu işlemlerin olması için hukuki süreçlerin tamamlanması lazım ve halihazırda tamamlanmış dosyamız yok." diye konuştu.

Gülal, satışa en hazırlıklı grubun markalarıyla pazar lideri olan Erciyes Anadolu Holding olduğuna işaret ederek, "Halka arz edebilir miyiz, evet edebiliriz. Her markanın fabrikasını ayırdık, marka marka satabiliriz. Bunların hepsi gündemde." ifadelerini kullandı.

Mülkiyet reformuyla ilgili yapılan çalışmaların TMSF kayyumunda yöneten şirketlerle ilgisi olmadığını vurgulayan Gülal, şöyle devam etti:

"Bu şirketlerin hukuk reformuyla iade edilmesi söz konusu değil. Bunu çok net olarak ifade edeyim. Şu an hukuki süreçler kesinleşmediği için mülkiyet hakkı hala eski sahiplerinde. Bundan bir dönüş olma ihtimali terörle mücadele noktasında çok mümkün değil."

Gülal, hukuki süreçte büyük grupların tamamında müsadere kararı verildiğine dikkati çekerek, "Erciyes Anadolu Holding'de, Koza'da, Aydınlı'da bu karar verildi. Müsadere kararı onandığı andan itibaren bu mülkiyet sorunu ortadan kalkacak. Bu hisseler Hazineye devrolacak ve mülkiyet eski sahiplerinde değil, devletimizde olacak. O zaman Hazinemiz ile oturur konuşuruz. Şu anda Hazineye devredilmiş varlık olmadığı için sonuna kadar biz buna vaziyet edeceğiz. Artık Hazine adına belki bu işleri yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

TMSF kayyumunda yönetilen inşaat şirketlerinden Fi Yapı konusunun "çözümsüz" olduğunu belirten Gülal, şirketin kasasında para olmadığını söyledi.
Gülal, şunları kaydetti:

"Ne devlet ne TMSF geri alamayacağı bir kuruşu buraya koyar. Fi Yapı'nın Dikili'de bir tane adası var. Satalım diye planlıyoruz, ihale yapalım. Dönemsel olarak şartlar uygun değil, biraz daha beklemek lazım. Adanın satışıyla en azından mağduriyetlerin bir kısmını gideririz diye düşünüyoruz. Ada için 50 milyon avro değerleme yapıldı. Bu da inşaatların tamamlanmasına yetmiyor, çok daha fazla nakde ihtiyaç var."

Merkez bankaları salgına karşı faiz silahını çekti

Pay piyasası yatırımcı sayısı 2 milyonu aştı

En fazla önerilen 5 hisse

Dünyada getiride yükselen 5 sektör

Borsa için kritik bir hafta

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus18 Ocak 2021 12:19

    Müjdeler olsun,müjdeler olsun,,refah geliyor.

  • yunus18 Ocak 2021 12:14

    Şubatta müjdeler bekliyoruz.Ağrı rezervleri açıklanmadı.

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ18 Ocak 2021 11:38

    Bence devlet tüm hissedarların parasını ödeyip şirketleri kamulaştırmalı çıkan altınlar hazineye ve devletin açıklarına gitmelidir.MB burdan rezevlerini doldurmalıdır.

  • Nedim18 Ocak 2021 08:03

    Bakın arkadaşlar  bu bazı itiraz eden soytarılar sizce niye itiraz ediyor.  Çünkü  bu kahpe vee hain ipek in mirasçıları var burada kuyruk acıları ondan.

  • emekli adam18 Ocak 2021 07:47

    akın ipek davası nıye bitmez anlamadım 4 yıldır sürer  gerekli hukiki işler bitmeli açık ve seffaf ihale ile yerli kurumsallara satılmalı varlık fonu işi aldatma oraya giden iflah olmuyor

  • nedo18 Ocak 2021 12:21

    yurt içinde olsa çoktan biterdi de,adam yurt dışında dava açıyor,,iş uluslararası yani,,bu devlet uzanlarda 5 kuruş bırakmadı bunu da çözer merak etmeyin.

  • Nedim18 Ocak 2021 04:00

    Kimse merak etmesin Türkiye nin istikbali  çok parlak!  Zenginlikleri kendi vatandaşına da yeter bir çok mazluma da yetecektir.  Ancak  arzı küreyi yutmaya çalışan Kapitalizm, Komünizm,  Emperyalizm  Faşizm  kavramlarını  önce insanlara zorla benimsetilip bunlar ile hastalıklı kafalara doldurup  yine mazlum insan ve ülkeleri mahvetmek için satranç piyonu gibi kullanılan  içerideki ve dışardaki   kahpeler ile son bir mücadelemiz olacak.  İşte bu alçakların hesabı görülünce   her şey bu alçakların  hiç istemediği  kadar  hızlı ve güzel olacak. BU çok değerli  münafık ganimetlerini satılması şimdilik sakıncalıdır.  

  • Berber Bekri 18 Ocak 2021 17:56

    Hee heee katrilyon ton altın kentrilyon metreküp dogalgaz milli yolcu uçağı elektrikli arabası traktörü dünya almak için sırada lâkin görünce nazar değer diye piyasaya çıkarmıyoruz enflasyon ve faizle kıt kanaat geçiriyoruz dünya bizi kıskanıyor sınırlarını açsak AB de 1 kişi kalmaz tüm Avrupalı ve İngilizi iş için çalışmak için ülkemize gelir bebem ve sen de bunlara inanır torunlarının bile borçlu doğacağından habersiz mutlu mutlu atar tutarsınız sizin kadar cahil olunca mutlu olmamak imkansız

  • Nedim18 Ocak 2021 07:58

    Bekir mi tekir mi  oklu  dizi dediğin dizileri mal gibi seyredeceğine  biraz ibret alsaydın!  Senin gibi malların aklında sadece ok kılıç kalır!  Ey ahmak Osmanlı nın kuruluğu o bölgede  Söğüt te şimdi  Dünyanın en zengin Altın  rezervi bulunmakta. Demek ki senden binlerce yıl akıllıymışlar, önde imişler.  

  • Bebeğim18 Ocak 2021 06:57

    Adam lakabını berber Bekri koymuş. Değiştirmesi gerek . Ona yakışan BEBE Bekri ...

  • Berber Bekri 18 Ocak 2021 05:04

    Çok mu dizi seyrediyon okçulu çadırlı seyret de fazla kaptırma gerçek değil onlar ganimet akçe sefer bey padişah filan üzmüş seni bi elini yüzünü yıka git bi pazara markete aklın başına gelsin

  • Kerim18 Ocak 2021 02:17

    Sayistay gibi bir kurum gorevlendilmeli hersey denetlenmeli

  • Numan 18 Ocak 2021 00:42

    Ne istendin de vermedik olayında kim ne kadar götürmüş acaba?

  • Bir yorum18 Ocak 2021 04:02

    Verdikleri gibi geri almışlar!  Hem de fazlası ile onu görmek zoruna mı gidiyor?  

  • Asyazede17 Ocak 2021 23:51

    Tez zamanda asyab, hisse başı en az 10 TL hesaplarımıza yatsın...yeter artık 4,5 yıldır bekliyoruz. Biz üvey evlat mıyız ?

  • Borsa Emekçisi 17 Ocak 2021 23:19

    Tcell de şimdi varlık fonunda değil mi? Kozala ne katkısı olur sizce

  • Satış ihtimali18 Ocak 2021 02:40

    Açıklamadaki şu ifadeye dikkat. "Varlık Fonuna devredebiliriz. Bu bir ihtimal ama geldi birisi, yerli ya da yabancı 'Talibiz' derse satışı da mümkün olabilir"

  • yatırımcı17 Ocak 2021 22:13

    varlık fonuna devredilmesi kotu bir talih olur sevindirici bir haber degil ama maalesef bizde olumlu yaklasımlarda bulunuyor eskiden  bu tarz hadiselerde kagıtlar ciddi deger kaybederdi algıyı  pozitif yonde degerlendiriliyor bence yanlıs

  • ckync17 Ocak 2021 21:41

    FENIS HOLDINGTE DE VARLIK FONUNA ALIN. DEVLET VATANDAŞINA HAKSIZLIK ETMEZ SEDAT ALOGLUNUN EKMEGINE YAĞ SÜRMEZ. YAZIK OY YE...

  • HÜLYA KOBALT17 Ocak 2021 21:00

    kepez, çukurova elektrik vs.vs. gibi elimize vermesinler.olurmu olur.

  • Burhan17 Ocak 2021 18:11

    Öncelikle şirketlerin kasasında 100 veya en fazla 200 milyon milyon nakit kalacak şekilde temettü dağıtımı yapılmalı. Sonra şirketler birleştirilmeli. Ve TVF bünyedine alınmalı. Zincirleme ortaklık yapısı içinde aynı nitelikte üç şirketlerin ayrı ayrı borsaya kote edilmesinin niyeti farklı. Borsada aynı patrona aşt böyle çok sayıda şirket var, katakulle işler için!!

  • Borsacı17 Ocak 2021 18:06

    Koza grubu şirketleri birleştirilip, tek şirket haline getirilerek TVF una devredilmesi iyi olur. Asyabank ta TVF una devredilip tekrar işlev kazandırılmalı. Ve daha bir çok varlık TVF una devredilerek pozitif işlev kazandırılmslı.

  • İstanbul17 Ocak 2021 15:05

    Bankasya varlıkları Fona devredilsin hisse senet mağdurlari Kurtarılsın TMSF uyuma hesap vakti gelecek haberiniz olsun

  • Sss17 Ocak 2021 14:19

    Yazıklar olsun size. Sizlerin sözüne,inandık, asyab aldık. 4 yıl geçti..halen bir şey yok...yarım kalan inşaatları tamamladınız..bizi unuttunuz

  • Emre17 Ocak 2021 13:57

    Öncellşkle kozaa ile ipeke birlrştşrilmeli. Borsada piyasayı söğüşlemek için yapılmış ortaklık zinciri. Bunun gibi ve aynı amaçla bir çoklu şekilde borsaya sokulmuş çok şirket.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Ocak 2021 16:39

    bence ipek elektrik, koza a ve kozal hepsi birleştirilmelidir.ne öyle üç şirket milleti kazıklamak için şirkeri parçalamışlar.sonrada hepsi özelleştirilmeli devletin açıkları kapıtılmalıdır.

  • Berber Bekri 17 Ocak 2021 13:24

    Tabi yaa ne kadar karlı holding kurum varsa varlık fonuna devredilmeli hopşop şaralop yapılmalı başta KOYAK işkankası ne varsa ülkede dibi sıyrılmalı

  • Köylü Ahmed 18 Ocak 2021 07:08

    Abdülnecis, insanlara iftira ve hakaret edeceğine az biraz kendini zorla ve dağda bayırda semirdiklerin hakkına bir kaç kez de hareketli ol. Aaaaa bak soluna. Tren geçiyor .....

  • Kuaför 18 Ocak 2021 07:03

    Mantık kardeşim birak bu zottirikleri... Onlar iflah olmazlar... Ülkemiz güçlendikçe bu gibiler alçalıyor... Hem Ömer Hayyam cevablarını da vermiş ve bak ne demiş : Alimle sohbet et alırsın mertebe, cahille sohbet etme dönersin merkebe ...

  • mantık17 Ocak 2021 22:05

    Serseme bak ''bana ne bırakmışlar'' mış!  Senin bütün bu işlerden anladığın bu oluyor tabi!  Tam münafık ağzı oluyor bu!  Kuran ayeti  ''Bu işten bize ne var ki  derler.''  diyor.  İşte senin gibi sığır olunca  başka türlü düşünemez tabi.  

  • mantık17 Ocak 2021 21:58

    Abdül, siz gibi cahiller akıl almaz senaryolar peşinde!  Türkiye nin zenginliklerinin  finans gücünün   dağınık ve kontrolsüz olması ancak  onu yutmaya çalışan  kapitalist küreselcilerin işine gelir..  Bir de senin gibi neyi savunduğunu bilmeyen ahmaklar kuru gürültü yapar..   İş bankası da en kısa zamanda kontrol altına alınmalı kimlerin nemalandığı  ortaya çıkarılmalı!.    Çok bilmişlik yapıp bir halttan anladığınız yok. Sahibi Londra da  geberen ülke düşmanı şerefsiz gazetenin şerefsiz abuk subuk zırvalarını burada marifetmiş gibi zırvalama.

  • Abdulmecit 17 Ocak 2021 17:30

    Mantık RUMUZLU zat ne bıraktılar satmaktan sen inaniyormusun varlık fonunun böyle kalacağına şimdi yürrü ense trasina baksın İNSANLAR burada BIR AHMET Ozbir DENEN alim vardı yanilmiyorsam ONUN yerini almış gibisin

  • mantık17 Ocak 2021 14:51

    Zottirik;  Lafa gelince sattınız bitirdiniz oluyor.  Devlette kalınca zoruna mı gidiyor?   

  • Asi17 Ocak 2021 13:13

    Siyke yaoabiliriz boyle yaoabiliriz soykede yaoabiliriz, buyuklerimiz ne derse onu yaoabiliriz kisaca yani

  • Agandigan17 Ocak 2021 12:53

    Koza altında olanlar tabanı yağlasın.varlık fonunun adı bile yeter sürünmesi için.bunu açıklayanda kağıdın ne olacağını bildiğinden birde sonuna satışda yapılabilir demiş.çünkü varlık fonunda olan şirketlerin durumu ortada.