E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKovulan işçilere tazminat sürprizi---

Kovulan işçilere tazminat sürprizi

Kovulan işçilere tazminat sürprizi
17 Mart 2016 - 05:38 borsagundem.com

Alp Gürkan'a ait gayrimenkulü satan TMSF, Soma Kömür'den cep mesajıyla işten çıkarılan 2 bin 832 madencinin hesaplarına alacaklarını yatırdı

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 kişinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalıştıkları sırada cep telefonu mesajıyla işten çıkarılan 2 bin 832 madenci, Alp Gürkan’a ait gayrimenkulün TMSF tarafından satılmasından sonra tazminat sürprizi yaşadı. 9 ay önce tazminatlarının ilk taksitini alan madencilerin hesaplarına gayrimenkul satışından sonra 4 taksit alacakları yatırıldı.

İlki haziranda ödendi

Soma’da 13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı maden ocağında meydana gelen kazada 301 işçi hayatını kaybetti. Bu kazanın hemen ardından şirkete ait kazanın olduğu ocak olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Ata Bacası ile Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. 30 Kasım 2014’te işçiler, devletin ödediği işsizlik maaşlarının kesilmesinden sonra Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., cep telefonlarına mesaj gönderdiği 2 bin 832 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarma kararı ilçede isyana neden oldu. O zaman gerek bakanlıktan, gerekse de şirketten yapılan açıklamalarda tazminatların en kısa sürede ödeneceği açıklandı. Ancak madencilerin işten çıkartılmalarının üzerinden 7 ay geçtikten sonra tazminatlarının ilk taksiti geçen 7 Haziran seçimleri öncesinde yatırıldı. İşçilerin geri kalan alacakları için ise Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile sendikanın, madencilerin tazminat alacakları konusunda anlaştıkları ortaya çıktı. Maden-İş Sendikası yönetimi ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. arasındaki protokole göre, tazminatların, 24 taksite bölündüğü ortaya çıkınca bu durum tepkiye neden oldu. İlk taksitini alan işçilere, geri kalan taksitlerini de ne zamanlar ödeneceğine dair zaman sınırlaması konulmadığı için belirsizlik yaşandı.

‘Bizler unutuluyoruz’

Şirketin borçlarının ödenmesi için TMSF tarafından bir süre önce Alp Gürkan’ın sahibi olduğu gayrimenkul açık artırmayla satıldı. Elde edilen gelirin bir bölümüyle madencilerin tazminatlarının 4 taksiti birden ödendi. Çalıştıkları yıla ve kıdemlerine göre işçilerin, 4 taksit için toplam bin 100 TL ile 3 bin 200 TL arasında ücretleri banka hesaplarına yatırıldı. Uzun süre işsiz olan madenciler, 9 ay sonra yatırılan yeni taksitlere sevinemediklerini söyledi. Faciadan sonra işsiz kalan madencilerden Arif Şengül, “Para yatırıldı deniyor ve biz gidip çekiyoruz. Bankaların önü işçilerle doluydu. Herkes mağduriyet yaşıyor. Bizler tazminatlarımızın kalanının toplu olarak ödenmesini bekliyoruz. Bizler unutuluyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)