E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor---

Kovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor

Kovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor
14 Eylül 2020 - 14:24 borsagundem.com

Şirketler korona virüs krizi boyunca ucuz kredi şansı yakaladılar. Fakat bu kredilerin geri ödemesi büyük bir yük oluşturuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizi ve merkez bankalarının güçlü reaksiyonları muazzam sayıda şirketin yaşam ve ölüm arasında kalmasına yol açtı.

Merkez bankalarının uyguladığı düşük faiz oranları yıllardır şirketlerin ucuz kredi almasına neden oluyor düşük kalan faaliyet kârları ise bankalara ödenmesi gereken faiz oranının altında kalıyordu. Şimdiyse Mart ayındaki Kovid-19 krizini takip eden aşırı borçlanmalar kurumsal zombi olarak anılan şirketlerin sayılarının artmasına neden oldu.

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yılın sonunda Leuthold 3000 Universe endeksi şirketlerinin %13’ü en az 3 yıldır ayakta kalmakta sorun yaşıyor. Bu oran 2008 yılından bu yana %8 arttı. Benzeri bir durum ABD şirketlerini ifade eden geniş kapsamlı endeks Russell 3000’de de söz konusu.

Korona virüs salgınına tepki olarak ABD Merkez Bankası’ndan gelen sert müdahaleler mart ayında on yılın en yüksek seviyesinde olan borçlanma maliyetini tarihin en düşük seviyelerine getirdi. Bu durum virüsün ekonomik etkisine dayanamayarak nakit ihtiyacı duyan şirketlerin benzeri görülmemiş miktarlarda kredi almasına yol açtı.

Yatırım araştırmaları şirketi Leuthold Group’un Portföy Yöneticisi Jun Zhu endeksin %15’inin zombi şirket olarak sınıflandırılması gerektiğini belirtiyor. Zhu, “Bu durum bizi gerçekten endişelendiriyor. Daha fazla şirket borç yükü altında ve zombi şirketlerin sayısı artıyor. Hiç beklenmedik bir anda sermaye piyasaları kurursa ve borçların ödenmesi için yeterince geri finansman sağlayamaz hale gelirse ne olacak? Nasıl şirketlerini döndürebilecek ya da en azından faiz harcamalarını ödeyebilecekler?” ifadeleriyle endişelerini yansıttı.

Zombi şirketlerin sayısında bu denli artış tarihte bir kez daha gerçekleşmiş ardından da Eylül 2000’de dot-com balonu patlamıştı.

Zhu çıkmazdaki şirket sayısındaki artışın üretkenliği ve büyümeyi engelleyerek daha geniş bir ekonomik etkiye mâl olduğunu belirtti. Portföy yöneticisi, “Şu anda oldukça endişe verici bir seviyedeyiz. Ekonominin aşağıya dönmesi durumunda zombi şirketlerin gerçekten tehlikeli bir konumda olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Wall Street devleri Blasio'yu uyardı: New York çöküyor

 

Korona virüs dezenformasyonunda yeni cephe: Wall Street

 

Boğa piyasası uzmanı Wall Street’te ’lik düşüş bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)15 Eylül 2020 10:22

    Sorsan çıkıp tv ye covid döneminde xxx adet şirke  kuruldu. cumhuriyet tarhinin en büyük şirket kuruluşunu yaşadık derle r: )) bilmezlerki x şirketi kapatıp malı haciz yemesin diye z şikete banka dekonto ile fatura edip sattık : )) 

  • Ankaralı14 Eylül 2020 21:07

    Türkiye’de Corona sorunu yok herkes Coronasız hayat gibi yaşıyor tek fark maske takmak AVM’ler Cafeler Restaurantlar Tatil yerleri dolu

  • bomba14 Eylül 2020 14:33

    esas bizde zombi şirkeler ordusu var bakalım ne zmn patlayacak

  • Okie Dokie14 Eylül 2020 14:32

    Bir an Ankara kızılay meydanı sandım fotoyu.

  • EKRİST14 Eylül 2020 14:46

    Sen karıştırmıssın Bu resim Tel Aviv  meydanını gösteriyor.gözlüklerin tak iyice bak.