E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKotil: "126 milyon yolcu taşıyacağız"---

Kotil: "126 milyon yolcu taşıyacağız"

Kotil: 126 milyon yolcu taşıyacağız
01 Kasım 2013 - 15:32 borsagundem.com

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil: "Aslında boyumuzdan büyük işler yapıyoruz"

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, kamu kurumları altında stratejik kurumların gelişmesinin 'zor gerçekleştiğini' vurguladı. THY'nin 2006'da yaşanan özelleştirme sürecinin ardından 2012'ye kadar yüzde 35 büyüdüğünü ifade eden Kotil, "Dünyanın en çok bölgesine uçuş gerçekleştiren hava yoluyuz. Biz, aslında boyumuzdan büyük işler yapıyoruz. Allah, nasip ediyor. Türkiye her bir işte önde gittiği için önde gidiyoruz. İnşallah  2023'te de 126 milyon taşıyacağız." dedi.
Kotil, Uluslararası Yöneticiler Derneği'nin düzenlediği programa konuşmacı olarak katıldı. THY'de son yıllarda yaşanan gelişmeler hakkında sunum yapan Kotil, önemli açıklamalarda bulundu.
Kotil, konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan değişme ve bunun hava yollarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Dünya ekonomisinde bir eksen kayması olduğunu belirten Kotil, bu eksen kayması ile birlikte dünyada yeni merkezlerin oluşacağına dikkat çekti. Kotil, hava yollarının da bu iki unsurdan etkilendiğini söyledi.
Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmenin de THY'yi doğrudan etkilediğini vurgulayan Kotil, İstanbul'a yapılacak yeni hava limanının Türkiye'ye katkısı hakkında da bilgi verdi. Kotil, "Yeni hava limanı dünyanın her yerine sefer düzenlese, alternatif olarak bugünkü rakiplerine yönelse THY'nin kabaca 3 saat avantajı oluyor. 3 saat daha erken buluşturuyoruz. Atlantik'i geçip İstanbul'a gelen İstanbul'dan gelip Doğu'ya gelenler 3 saat daha erken varıyor, gidecekleri yere. Bu ağırlık ortamıdır. Herkese uymaz. Türkiye 3 saat daha avantajlı bir ortamda. Bu tek başına, aslında Türkiye'deki Hava Yolları'nın globalde öne çıkmasına yeter. 21'inci yüzyılda havacılık bize altın tepside getiriliyor. Merkezde yer alabilmek için önce büyük bir hava alanına sonra da büyük bir hava yolu ihtiyacı var. İnancım, şu ki Türkiye bu yüzyıl da büyük oyuncu oluyor." dedi.

"2023'TE 120 MİLYON YOLCU TAŞIYACAĞIZ"
Türkiye'nin havacılıkta gerçek bir tarih yazdığını ifade eden Kotil, 2003 yılındaki 4 milyon iç hat yolcusunun 37 milyona ulaştığını, bu sayının Almanya'nın iç hat yolcusu kadar olduğu söyledi. Kotil, dış hat yolcusunun da 5 milyondan 76 milyona çıktığını belirterek, "Bu yıl Türkiye'ye gelip giden yolcu sıralamasında Türkiye genel konumda sekizinci. Türkiye gelip gidenler Çin ve Japonya'dan daha çok. Türkiye ekonomisi yabancı etkileşimde çok ileride. 2023'te 120 milyon yolcu taşıyacağız. Büyüme oranımız yüzde 16, dünya havacılığı yüzde 4,7 büyüyor. Avrupa yüzde 1 büyüyor. Pazar payımız 4,8."diye konuştu.

"KAMUNUN ALTINDA GÖREV YAPARKEN BÜYÜME KOLAY OLMUYOR"
THY'de yaşanan büyümenin 2006 yılından sonra gerçekleştiğini dile getiren Kotil, kamu altında görev yaparken, büyümenin o kadar mümkün olmadığını söyledi.
THY'de kullanılmak üzere yeni bilgisayar programlarının geleceğini ve çeşitli satın almaların gerçekleştiğini ifade eden Kotil, şu bilgileri verdi: "Personele 1,5 milyar dolar para harcayacağız. Planları yapmazsanız gelişemezsiniz. Yeni program almamız gerekiyordu. 2 yazılım bulduk. Biri 1 milyon diğeri 3 milyon. Rakiplerim 3'ü alıyor. Ben de 3 milyon tutarında olanı aldım. Analizleri yaptık, dataları topladık, çıkardık. Şirketim bu yıl 10 milyar dolar ciro yaptı. Kamu mantığı ile olmuyor. Bize Ankara'daki büyüklerimiz hiç 'illa bunu alacaksın' demiyor. Ama, 'biri alacağız' diyorlar. Ama hesap ortada, bir pilotun nerde ne kadar kaldığı, kabin personel durumu, nerde ne kadar verdi. Ne kadar ekstra zaman harcadı. Biz, mesai veriyoruz. Hepsi ortada hepsi apaçık gerçek. Sağ olsunlar bizi özelleştirdiler. "

"DÜNYADA EN ÇOK BÖLGEYE UÇAN HAVA YOLUYUZ"
THY'nin dünya havacılığında yüzde 2'nin altında olduğunu belirten ve 'THY'ye daha kocaman şeyler lazım' diyen Kotil, "Büyümekte mecburuz. 2006'dan 2012'ye kadar büyüme oranımız: yüzde 35. Bundan sonra devam ediyor. Şu anda, dünyada en çok yere uçan hava yoluyuz. En çok şehre uçan, hava yoluyuz. Network yoğunluğunda dünyada dördüncü büyük hava yoluyuz. Bu çok güzel, büyük bir iş. Biz, aslında boyumuzdan büyük işler yapıyoruz. Allah, nasip ediyor. Türkiye her bir işte önde gittiği için önde gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)