E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKosova'dan kaçış hızlandı---

Kosova'dan kaçış hızlandı

Kosova'dan kaçış hızlandı
04 Şubat 2015 - 06:45 borsagundem.com

Kosova’yı terk edenlerin sayısının 25 bini aşması üzerinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon açıklama yaptı

Kosova’daki bazı vatandaşların ülkelerini terk etmesiyle ilgili son üç ayı kapsayan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon durumu endişe verici olarak nitelendirdi. 

6 Şubat tarihinde Güvenlik Konseyi’ne sunacağı Kosova raporunda Ban Ki Moon, Meclis ve hükümetin kurulmasını konusunda iyi dileklerini ifade ederken, son gelişmelere de değindi.  

“Son aylarda Kosova’dan halkın kaçışları ve Priştine’deki protesto haberleri endişe etmek için bir sebeptir” diyen BM Genel Sekreteri, Kosova yetkililerin göç sebeplerini saptanması bununla birlikte durdurulması gerekliliğine işaret etti. 

Protestoların durdurulması için muhalefet ile anlaşması gerekliliğini belirten Ban Ki Moon, raporda yetkililerden ülkenin sorunlarına odaklanmasını beklediğini de vurguladı. Kosova Meclisi’nin atacağı önemli adımlardan birinin “özel mahkeme” yasasının kabul edilmesi olduğunu belirten Genel Sekreter, Sırbistan ile diyaloğun devamının gerekliliğine işaret etti. 

Ban Ki Moon, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması başta olmak üzere 19 Nisan 2013 Anlaşması’nın uygulanmasının gerekliliğini de hatırlattı. 

KOSOVA’YI TERK EDENLERİN SAYISI 25 BİNE ULAŞTI 

Kosovalı liderlerin tüm çağrılarına karşın, başkent Priştine’deki otogardan her akşam gençlerle dolu 3 otobüs Belgrad’a hareket ediyor. Kosovalılar buradan Macaristan’a ulaşıyor.

Kosovalılar Macaristan’dan da batı ülkelerine sığınıyor. Ülkedeki kötü ekonomik şartlar gençlerin Kosova’yı terk etmelerine ve geleceklerini Avrupa ülkelerinde aramalarına yol açıyor. İşsizliğin yüzde 40 oranında olduğu Kosova’da, umuda kaçış durdurulamıyor. Son 24 saate Sırbistan ve Avusturya polisi, Kosova’dan kaçan 595 kişiyi yakaladı.

SINIRDA İLLEGAL GEÇİŞLER

Subotica yöresindeki Sırbistan Sınır Polisi, yalnız bu ay içerisinde Macaristan-Sırbistan sınırını illegal geçmek isteyen 500 kadar göçmeni yakaladı. Avusturya’da, Macaristan ve Almanya’nın Münih şehrine giden bir trende 95 Kosovalı kaçak göçmen yakalandı. Durumun böyle olması, Sırbistan-Macaristan ve Avusturya sınır kapılarındaki polisi alarm durumuna geçirdi.  AB, Kosova’dan kaçan hiçbir kimseye sığınma sağlamayacak.

Kosova’dan kaçışların günden güne artması, AB’yi harekete geçirdi. AB üye ülkeleri, Kosova’dan kaçanların hiç birine oturma ya da sığınma hakkı verilmeyeceğini ve kamplarda bulunan bütün Kosovalıların, Kosova’ya gönderilmesini karara bağladı. AB, Kosova Hükümetini göreve davet ederek, kaçışların durdurulmasını talep etti. AB, Kosova’daki kaçışların Kosova’nın vize muafiyeti görüşmelerini zedelediği de belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)